15 nápadov na jesennú výzdobu obývacej izby

15 nápadov na jesennú výzdobu obývacej izby

Jeseň prináša so sebou nezameniteľnú atmosféru plnú farieb, teplých nápojov a útulných večerov pri krbe. Prečo by ste sa však mali cestovať za jesennou atmosférou do hôr a chát? Tu je 15 nápadov na to, ako môžete premeniť svoju obývaciu izbu na vlastný jesenný raj.

 

1. Navrhnite správne osvetlenie

Správne osvetlenie obývacej izby je dôležité bez ohľadu na ročné obdobie, ale práve počas jesene a zimy – kedy sa dni skracujú a noci predlžujú – dobré osvetlenie zmení celkovú náladu a atmosféru v miestnosti.

Kľúčom k úspešnej schéme osvetlenia je dostatočné množstvo doplnkových svietidiel rovnomerne rozmiestnených po miestnosti. Od útulných stolových lámp na príručných stolíkoch až po vysoké stojacie lampy vedľa pohovky alebo kresla – nehovoriac o množstve reťazových svetielok – všetky tieto prvky budú spolupracovať ako jeden, vďaka čomu bude priestor pôsobiť ešte viac útulnejšie.


2. Jeseň na stenách

Ak máte radi veľké zmeny, pustite sa do maľovania stien v obývačke. Na vytvorenie tej správnej jesennej atmosféry vám stačí premaľovať len jednu stenu. Farbu si vyberte takú, ktorá bude najlepšie ladiť s ostatnými doplnkami a nábytkom. Nič nepokazíte krémovým odtieňmi ako je capuccino, mandľová alebo alabastrová. Na stenu môžete namaľovať aj jesenné vzory, ako sú šípky, opadané lístie či holé koruny stromov.

Pre tých menej odvážnych tu máme tiež zopár tipov na jesennú výzdobu stien. Na steny si môžete zavesiť obrazy či fototapety s jesennou tematikou. V dnešnej dobe si navyše môžete kúpiť aj snímateľné nálepky či tapety na steny. Na jesennej atmosfére pridajú aj obrazy vyrezané z dreva.

Ilustračný obrázok


3. Vyzdobte si okenné parapety darmi jesene

Kvôli vykurovacej sezóne by ste na okenných parapetách nemali mať žiadne živé rastliny a kvety. Svoje poklady v kvetináčoch radšej premiestnite ďalej od priameho zdroja tepla na praktický stojan na kvety ďalej od radiátora. Namiesto nich si na parapetu dajte dekoráciu zo sušených kvetov, okrasných tráv a makových hlavičiek. V dobrom kvetinárstve vám takúto jesennú girlandu vyrobia presne podľa vašich požiadaviek.  

Prečítajte si: Ako pestovať bylinky po celý rok


4. Privoňajte si k jeseni

Nič nenavodí vytúženú atmosféru tak, ako správne zvolená vôňa. Jeseň vám domov prinesie aróma jabĺk a škorice, pečenej tekvice, medu, dreva či pižma. A čo pripomína jeseň vám? Vyberte si z našej ponuky vonných sviečok a rozpáľte svoje spomienky na jeseň.


5. Stavte na neutrálne farby

Ak ste si mysleli, že neutrálne farby do obývacej izby nie sú na jeseň správnou voľbou,boli ste na omyle. Dokonca aj svetlá obývacia izba, ktorej chýbajú akcentové farby, môže stále prekypovať vizuálnou príťažlivosťou.

Kľúčom k atraktívnej obývačke v neutrálnych farbách je pridať do nej množstvo prvkov. Popremýšľajte o kúskoch, ktoré priťahujú pozornosť, ako sú sochárske vázy, vzorované vankúše alebo grafický koberec. Vrstvením týchto predmetov miestnosť ožije aj pri použití len neutrálnych odtieňov.

 
6. Zabezpečte si pohodlie čalúneným nábytkom

Vaša obývačka by sa mala počas jesene a zimy stať útočiskom, ktoré vás objíme svojou mäkkosťou a pohodlím. Vďaka množstvu čalúneného nábytku a doplnkov, ako sú masívne kreslá, taburetky, pletené deky a prehozy, bude váš priestor sálať teplom domova.


7. Pridajte viac textúr

Okrem vizuálnych a čuchových vnemov, by ste do vnímania jesene mali zapojiť aj hmat. Rôzne vrúbkované textúry, pletené prútia či deky plnia nielen dizajnovú úlohu, ale vytvárajú tiež skvelý kontrast ku hladkým stenám a nábytku. Vyberte si textúrované doplnky v zemitých farbách a vytvorte si s nimi nefalšovanú jesennú atmosféru.

Ilustračný obrázok


8. Spojte jeseň s halloweenom  

Na jeseň slávime v Európe Sviatok všetkých svätých. Aj k nám však prišiel trend vykrajovania tekvíc a strašidelných dekorácií z anglosaských krajín. Náhodne rozmiestnenými halloweenskymi tekvicami po poličkách určite nič nepokazíte. Práve naopak. Jeseň si už aj my spájame s vyškerenými oranžovými hlávkami, čarodejnicami či pavučinou. Vyrobte si svoju halloweensku výzdobu vlastnoručne a zapojte aj do nej svoje deti - z nového vizuálu vašej obývačky tak budú mať ešte väčšiu radosť.


9. Inšpirujte sa rustikálnym štýlom

Prineste si do svojho bytu kúsok z vidieka. Nádherný rustikálny nábytok je tou správnou voľbou, pre tých čo chcú byť nablízku prírody po celý rok. Na prvý dojem pôsobí robustne, avšak v skutočnosti svojou jednoduchosťou a historickým vzhľadom vytvára pocit pravého domova. V rustikálnej obývačke nesmú chýbať prvky z neopracovaného dreva, kameňa či z bronzu, vlny a kožušiny. Prírodné materiály a prirodzené odtieňa dreva sú ikonické tak pre rustikálny štýl, ako aj pre jeseň, a práve preto je toto obdobie skvelé na jeho vyskúšanie. Pustite sa do toho - v našej ponuke nájdete všetko od rustikálneho nábytku až po umelé kožušiny či drevené doplnky.

Obývacia zostava KORA


10. Máte krb? Vyhrali ste

Ak váš dom či byt disponuje krbom v obývačke, máte o jesennú atmosféru takmer postarané. Azda nič nenavodí pocit pohody a tepla viac ako zvuk pukajúceho dreva v krbe. Nezabudnite však okolie krbu udržiavať čisté a drevo upratané. K tomu vám pomôžu elegantné stojany na drevo z kovaného železa, krbové náradie a ďalšie príslušenstvo. Rímsu krbu môžete ozdobiť podobnou jesennou girlandou, o ktorej píšeme v 3. bode tohto blogu.


11. Vytvorte si relaxačný kútik

Jeseň je jednou z hlavných sezón knihomoľov. Vychutnajte si každú stranu vášho príbehu v maximálnom pohodlí, ktoré vám poskytne závesné kreslo. K nemu pridajte ešte taburet na natiahnutie nôh, príručný stolík, aby ste mali svoju šálku čaju vždy na dosah, a deku na zahriatie. Voilà! Váš relaxačný kútik je na svete.


12. Prezlečte vankúše a vymeňte závesy

Vymeňte svoje letné vankúše za tie s jesennými farbami a vzormi. Hnedé, oranžové a zelené odtiene budú vašej obývacej izbe dodávať teplý a útulný vzhľad. Dbajte aj o správnu textúru obliečok. Opäť vám odporúčame, aby ste si vybrali také, ktoré vás už pri pohľade na ne nútia dotknúť sa ich.

Jeseň je tiež skvelou príležitosťou na výmenu závesov. Na rozdiel od tých letných sú na jeseň a zimu vhodnejšie tmavšie odtiene s väčšou gramážou. Takáto zmena je veľmi jednoduchá a nič vám nebráni, aby ste sa na jar vrátili k jasnejším a ľahším tkaninám.


13. Zosilnite útulnú atmosféru sviečkami

Jednoduchým riešením ako pridať na pohodlí vašej obývačky je zapálenie niekoľkých sviečok. Môžete kombinovať štíhle svietniky na poličkách s rodinkami lampášov na podlahe. Ich okolie dozdobte ihličím, šiškami, soškami či kožušinou.

Lampáše a svietniky


14. Zaveste na dvere jesenný veniec

Dajte svojim susedom vedieť, že k vám prišla jeseň a váš domov je štýlovo zariadení presne v jej duchu. Jesenný veniec si môžete kúpiť v kvetinárstve alebo si taký vyrobiť doma. Stačí vám základ z prútia či polystyrénu a môžete doň vpichovať všetky dary jesene - borovicové vetvičky, sušené kvety, šišky či šípky. Takto vyrobený veniec bude nielen krásne vyzerať, ale vašich hostí privíta aj svojou prírodnou vôňou.


15. Vytiahnite termo poháre

Sme na konci našej prípravy na jeseň. Teraz vaša obývačka vyžaruje pokojom a teplom. Hoďte sa na svoj gauč, vyložte si nohy a vychutnajte si pohľad na vaše dielo so šálkou teplého čaju.

Vedeli ste? Termo poháre od Kondela sú vyrábané ručne s dvojitou stenou, vďaka čomu zachovávajú teplotu nápoja a zabraňujú popáleniu rúk aj pri dlhom držaní.

Termo poháre a šálky


Jeseň je časom tepla, farieb a pohodlia. Využite tieto nápady na jesennú výzdobu obývacej izby a premeňte ju na miesto, kde budete radi tráviť čas so svojimi blízkymi. Dodajte vašej obývacej izbe jesenný nádych a užívajte si túto úžasnú sezónu vo vami vytvorenom jesennom raji.