Viete, aké bylinky prežijú vo vašej kuchyni po celý rok? Pozrite sa na ne!

Viete, aké bylinky prežijú vo vašej kuchyni po celý rok? Pozrite sa na ne!

Čerstvé bylinky sú neoceniteľnou prísadou pre každú gastro záležitosť v kuchyni. Zelená záhrada vo vašej v kuchyni vám umožní mať prístup k čerstvým bylinkám kedykoľvek počas roka, či už je vonku zima alebo leto. V tomto blogu vám predstavíme niekoľko jednoduchých nápadov na pestovanie byliniek v byte a aj vám dáme tipy, ktoré z nich sú na takéto pestovanie najlepšie. 

 

Kde v byte pestovať bylinky

Okenná parapeta je ideálnym miestom na pestovanie bylín. Zvoľte si také okno, kde dostanú bylinky primerané množstvo denného svetla. Na pestovanie si vyberte malé kvetináče alebo kvetinové boxy s dierami na odtok vody. Pravidelne ich zalejte a uvidíte, ako rýchlo budú rásť.

Bylinky v troch kvetináčoch. Jeden kvetináč je oranžový, druhý hnedý a tretí biely. Ilustračná foto byliniek v kuchyni

 

Pestovanie na balkóne

Ďalšou možnosťou je pestovanie bylín na balkóne. Ideálne podmienky ponúka zakrytý balkón. Pokiaľ taký nemáte, odporúčame bylinky pestovať v malých balkónových sklenníkoch, ktoré ich uchránia pred nepriazňami počasia. V zime ich však pred mrazmi neuchráni ani prekrytý balkón, vtedy bylinky odložte do vnútra bytu na svetlé miesto.

 

Vertikálne pestovanie pre menšie priestory

Ak máte obmedzený priestor, alebo chcete mať netradičnú záhradu, môžete si ju zriadiť vertikálne. K tomu môžete využiť vertikálne regály, výseky v stene alebo závesné kvetináče. Vertikálna záhrada vám umožní pestovať viac bylín na menšom priestore a pritom dodá vašej kuchyni nádych moderného dizajnu.

Vertikálna záhradka s bylinkami na terase. Ilustračný obrázok vertikálnej záhrady

 

Využite hydroponické pestovanie

Ak máte záujem o moderné pestovanie bylín, môžete sa pustiť do hydroponického pestovania. Táto metóda umožňuje pestovať rastliny bez použitia pôdy, len v špeciálnom živnom roztoku. V hydroponických kvetináčoch vypestujete takmer všetky populárne bylinky do kuchyne. Niektoré hydroponické systémy majú dokonca automatické zavlažovanie, čo uľahčuje pestovanie bylín aj pre tých, čo často cestujú alebo na svoje rastlinky zabúdajú.

 

Ako pestovať bylinky v zime

Umiestnenie byliniek na parapete priamo nad radiátorom nie je pre ne zrovna najlepšie. V zime premiestnite bylinky ďalej od zdroja tepla. Aby ste zrazu nemali po všetkých skriniach a stoloch poukladané kvetináče, vyberte si z našej ponuky stojanov na kvety. Zvoľte si taký, ktorý najlepšie zapadne do vášho interiéru. Stojan s bylinkami umiestnite na slnečné miesto a aspoň o kúsok ďalej od radiátora. Ak si kvôli obmedzenému priestoru nemôžete stojan dovoliť a vaše bylinky necháte v zime aj tak na parapete, pravidelne ich kontrolujte a zalievajte.

 

Použite LED svetlá

Máte nedostatok denného svetla v byte? Či už je to kvôli ročnému obdobiu alebo orientácii vášho bytu, tento problém za váš vyriešia špeciálne LED svetlá. LED rastlinné svetlá sú šetrné k spotrebe energie a zároveň poskytujú rastlinám optimálne svetelné podmienky na rast. 

Náš tip: Vypestujte si svoje bylinky kedykoľvek počas roka s inteligentným kvetináčom BIOR s automatickým zavlažovaním a nastaviteľným LED osvetlením. 

Inteligentný kvetináč s LED svietidlom. Inteligentný kvetináč BIOR

 

Aké bylinky pestovať v byte počas celého roka

Bazalka

Bazalka je skvelou voľbou pre pestovanie v interiéri. Táto bylinka má rada teplé prostredie a slnečné miesto, takže si ju môžete umiestniť na slnečné okno. Má intenzívnu vôňu a chuť, ktorá výborne dopĺňa talianske jedlá, šaláty a omáčky.
 

Mäta

Mäta je ďalšou obľúbenou bylinkou vhodnou na pestovanie v byte. Má sviežu a ostrú chuť, ktorá pristane k mnohým nápojom, ako napríklad čaju, limonádám alebo kokteilom. Mäta sa darí na miernom slnečnom svetle.
 

Rozmarín

Rozmarín je pevná a odolná bylinka, ktorá dokáže dobre rásť v interiéri. Jej výrazná aróma a chuť sa skvele hodia k mäsu, zemiakom a pečeným zeleninovým jedlám. Rozmarín preferuje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu.

 

Kôpor

Kôpor má jemnú a osviežujúcu chuť a je ideálny na pestovanie v kuchyni. Jeho výhonky môžete pridávať do polievok, šalátov a rybacieho jedla. Kôpor potrebuje svetlo, ale môže rásť aj v polotieni.

 

Petržlenová vňať

Petržlen je jednou z najčastejšie používaných byliniek v kuchyni. Má silnú arómu a chuť, ktorá zlepšuje mnoho jedál, vrátane polievok, omáčok a mäsových jedál. Petržlenová vňať preferuje svetlo, ale dari sa jej aj v polotieni.

 

Medovka

Medovka má príjemnú citrónovú vôňu a chuť, ktorá sa hodí do čajov, nápojov a dezertov. Pestuje sa v miernom slnečnom svetle, no vyhýba sa priamemu popoludňajšiemu slnku.

 

Pažítka

Pažítka má jemnú a cibuľovú chuť, ktorá je skvelým doplnkom k vajíčkam, zemiakom a šalátom. Jej pestovanie je jednoduché a vyžaduje iba mierny prísun slnečného svetla.
 

Pridanie čerstvých bylín priamo z vašej kuchyne zlepší dozaista chuť a arómu vašich jedál. Okrem toho, pestovanie vlastných byliniek je udržateľným a ekonomicky výhodným riešením. Takže prečo by ste sa mali spoliehať na sušené bylinky z obchodu, keď si môžete vychutnať čerstvosť priamo z domova? Nech sa darí vašej bylinkovej záhradke!