5 ľahkých receptov na Veľkú noc: Sladké aj slané pochúťky pre šibačov

5 ľahkých receptov na Veľkú noc: Sladké aj slané pochúťky pre šibačov

Sviatky znamenajú jedlo. Počas Veľkej noci to platí dvojnásobne. Ak hľadáte nové a zaujímavé recepty, ktoré si obľúbia vaši hostia, máme pre vás 5 jednoduchých, no skvelých nápadov na sladké aj slané veľkonočné dobroty. Upečte si rýchle bryndzové pečivo či ľahký hrnčekový koláč! Tieto jedlá zvládne každý.
 

veľkonočná plnka Ilustračná foto

 

Veľkonočná plnka s mletým mäsom

Potrebujeme:

500 g bravčového mäsa (pliecko)
5 starších rožkov
7 vajíčok
1 cibuľu
3 strúčiky cesnaku
1 kápiu
čerstvú petržlenovú vňať 
strúhanku 
soľ
mleté čierne korenie
olej alebo bravčovú masť

 

Postup:

Mäso si najprv pomelieme v elektrickom mlynčeku. Rožky, cibuľu a kápiu nakrájame na kocky. Cesnak očistíme a nakrájame na drobno. 

Na panvici si zohrejeme olej a pridáme cibuľu. Dusíme do sklovita a pridáme cesnak. V mise si rozšľaháme vajcia so soľou a korením a vylejeme ich na nakrájané rožky. 

Necháme nasiaknuť a pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, osmaženú cibuľu s cesnakom a nakrájanú kápiu. Dôkladne premiešame. Pridáme surové mleté mäso a opäť zmiešame. 

Formu potrieme masťou, vysypeme strúhankou a vložíme mäsovú zmes. Pečieme na 180 °C približne 45 až 50 minút. 
 

Vyskúšajte mletie mäsa v KANTE

 

Hrnčekový Granko koláč s jablkami

Potrebujeme:

3 ks jabĺk
1 hrnček Granka
2 PL holandského kakaa
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček mlieka
1 vajce
¼ studenej kávy 
½ hrnčeka roztopeného masla
½ kryštálový cukor

Na polevu:

150 g čokolády na varenie
3 PL kyslej smotany 
1 šálka ríbezľového alebo šípkového džemu  
 

Jablkovo-kakaový koláč Ilustračná foto

 

Postup:

V jednej mise si zmiešame všetky suché suroviny: Granko, preosiatu múku, cukor a kakao. Následne prilejeme všetky “mokré” suroviny: mlieko, vajce, roztopené maslo a kávu. Všetko dôkladne premiešame.

Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nastrúhame a pridáme do cesta. Zamiešame.

Cesto vylejeme na plech s rozmermi 35 × 25 cm. Pečieme 35 minút pri 180 °C. 

Na ešte horúci koláč natrieme džem. Nad parou si roztopíme čokoládu. Necháme mierne vychladnúť a primiešame kyslú smotanu. Keď je koláč už vychladnutý, potrieme ho čokoládovou polevou. 
 

 

Bryndzové pečivo 

Potrebujeme: 

350 g hladkej múky
100 g bryndze
100 g masla
1 vajíčko
2 PL mlieka
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL soli 

vajíčko na potretie
sezam na posypanie 

Postup:

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme do cesta. Preložíme ho na dosku, vyvaľkáme a pomocou formičiek vykrajujeme rôzne veľkonočné vzory: vajíčka, vtáčiky a podobne. 

Opatrne ich preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 10 minút. 
 

Občerstvenie v rôznych servírovacích miskách a na podnosoch Servírovacie misky Kondela