5 tipov, ako si vybrať písací stôl

5 tipov, ako si vybrať písací stôl

Písací stôl nie je len taký obyčajný kus nábytku. Je to náš spoločník od útleho detstva. Spomeňte si na prázdniny pred školským rokom, keď ste nastupovali do prvého ročníka základnej školy. Vaši rodičia riešili dilemu, aký stôl kúpiť, aby vyhovoval po všetkých stránkach. Potom to bola stredná škola, vysoká škola a internát. Domáce úlohy, rôzne projekty, štúdium – písací stôl bolo miesto, kde ste sa pripravovali na predmety či  skúšky. Tí, ktorí pracujú v kanceláriách, sa s písacím stolom stretávajú aj dnes. Výber toho správneho písacieho stola však vôbec nie je jednoduchý. Prinášame vám päť tipov, ktoré vám vaše rozhodovanie uľahčia.

1. Pod okno kvôli svetlu

Postaviť stôl pod okno tak, aby ste priamo pred sebou mali rozprávkový výhľad, znie ako najlepšie riešenie. Omyl! Dianie na ulici alebo na záhrade vás bude odvádzať od práce, čo môže viesť k slabším výkonom.

Vyvarujte sa tiež tomu, aby ste sedeli chrbtom k oknu. Svetlo sa odráža od monitora, čím trpia vaše oči. Tmavé závesy ani žalúzie tento problém nevyriešia, keďže zastavia slnečné lúče a zabránia tak dennému svetlu preniknúť do miestnosti. Bez prirodzeného svetla ubúda naša chuť do práce.

Podľa odborníkov by mal stôl stáť tak, aby ste za chrbtom mali stenu a po ľavej alebo pravej strane okno. Takto si zaručíte výhľad na miestnosť aj na dvere a získate prirodzené svetlo, ktoré vás neruší pri práci.

S písacím stolom k oknu, nie však s výhľadom na ulicu!

Kancelárska zostava Johan dub sonoma Kancelárska zostava Johan v prevedení dub sonoma a biela. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

2. Na aký účel sa bude stôl využívať?

Je potrebné rozlišovať medzi tým, či budete stôl využívať iba zriedka alebo dennodenne, na každodennú alebo len príležitostnú prácu. Stôl je určený pre vás alebo pre vaše deti? Toto sú základné parametre, od ktorých sa odrážajú dizajn a veľkosť stola.

Aj na zriedkavé použitie by mal mať stôl postačujúce rozmery. Zvážte, čo všetko na stôl položíte. Ak vám stôl má slúžiť pri práci, určite vyberajte väčší. Pokiaľ vám to umožňuje dispozičné riešenie miestnosti, poobzerajte sa po rohovom pracovnom stole. Stôl v tvare písmena L poskytuje dostatok miesta pre váš počítač či telefón a stále vám ostane dosť miesta pre prácu s dokumentmi.

Dieťa potrebuje pracovné miesto, kde by si robilo svoje domáce úlohy. Aj v tomto prípade voľte širší stôl. Písací stôl je variabilný a multifunkčný typ nábytku. Naučte svoje deti, že v čase vyhradenom na domáce úlohy nemá byť na stole nič, čo by ich rušilo a odvádzalo od práce. Keď sú povinnosti hotové, môžu stôl využívať aj na prácu s počítačom či iné aktivity a hry. Stôl nesmie byť príliš vysoký ani príliš nízky. Pri sedení za stolom sa dieťa nesmie hrbiť, zbytočne nakláňať alebo sa celkovo cítiť nepohodlne. To všetko vedie k zlému držaniu tela, čo nie je pre chrbticu dieťaťa, ktoré sa stále vyvíja, optimálne.

Písací stôl Ego L10 jaseň/zelená Písací stôl Ego L10 z modernej zostavy v žiarivých farbách. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

3. Máte doma ľaváka?

Ste prekvapení, že sa venujeme aj tomu, či vaše dieťa je ľavák alebo pravák? Aj táto otázka je  dôležitá pri výbere správneho stola. Pravákovi by denné aj umelé svetlo malo dopadať na stôl z ľavej strany, ľavákovi zas naopak. Pri písaní sa tak vyhne tieneniu svetla vlastným telom. Špičkoví výrobcovia ponúkajú modely s viacerými spôsobmi sklonu pracovnej dosky: so sklonom dopredu, ktorý je vhodný pre všetkých, so sklonom do ľavej strany pre pravákov a do pravej strany pre ľavákov.  

Ak rozmýšľate nad kúpou stola s úložným priestorom, najlepšou voľbou sú univerzálne stoly, kde bez narušenia stability stola môžete úložný priestor v prípade potreby presunúť na opačnú stranu. Pravák ocení úložný priestor po pravej strane, ľavák zas po ľavej.

Písací stôl Tale biela Rohový písací stôl Tale, ktorý môžete zmontovať so šuplíkmi na ľavej alebo pravej strane. Zdroj: www.temponabytok.sk

4. Dizajn je rovnako dôležitý

Ak ste si už urobili aký-taký prehľad o ponúkaných písacích stoloch, viete, že dnes už dostať stôl v rôznych materiálových aj farebných prevedeniach a v rôznych dizajnoch. Na výber máte stoly klasické, rohové, rôzne zostavy, s úložným priestorom alebo bez neho, s kontajnerom, regálom alebo policami nad doskou stola. Sú jednofarebné, v dvoch odtieňoch, detské písacie stoly doslova hýria farbami. Ak kupujete stôl pre školáka alebo študenta, vypočujte si jeho názor, vyberte sa na nákup spolu. Vy sa prizrite na technickú stránku, vaše dieťa nech sa rozhodne pre dizajn.

 

Písací stôl Noe Kvalitný slovenský výrobok je aj písací stôl Noe. Zdroj: www.temponabytok.sk

5. Keď je detí viac...

Ak vám to rozmer detskej izby dovolí, zaobstarajte dva písacie stoly pre dve deti. V prípade, že máte detí viac, mať dva stoly je určite lepšie, ako by sa deti mali hádať a škriepiť kvôli jednému. Určite sa tak vyhnete hádkam, kto, kedy bude písať úlohy a kto urobil na písacom stole neporiadok.

Ak nemôžete každému z detí zaobstarať vlastný písací stôl, ideálnym riešením sú rastúce písacie stoly. Upravovať môžete nielen výšku pracovnej dosky, ale aj jej sklon. Pri deťoch rozdielneho vzrastu môžete pracovnú plochu upraviť podľa potreby.

Sektorový nábytok Angel Nábytok do detskej izby Angel. Zdroj: www.temponabytok.sk

Možno by to chcelo ešte šiesty a siedmy bod. O tom, ako vybrať ten správny písací stôl by sme mohli písať na strany. V tomto článku sme sa pokúsili vtesnať základné a tie najhlavnejšie kritéria, požiadavky a odporúčania do piatich bodov. Päť tipov, ktoré vám majú pomôcť pri výbere a nákupe písacieho či pracovného stola. Ak ste stále nerozhodní, odporúčame obrátiť sa na odborníkov a predajcov nábytku, ktorí vám s tým ochotne pomôžu.