6 vecí, ktoré nesmú chýbať v žiadnom malom byte

6 vecí, ktoré nesmú chýbať v žiadnom malom byte

Priestranný slnečný byt je snom snáď každého z nás. Veľké izby, kúpeľňa a kráľovská kuchyňa sú zväčša podmienky, s ktorými sa začína naše hľadanie vysnívaného bývania. Poväčšine sny ostanú snami a my sa nakoniec uskromníme s malým bytom. Vtedy prichádza na rad otázka, ako zariadiť malý byt tak, aby sme ho zbytočne nezapratali nábytkom a predsa mali všetko potrebné po ruke.

Držte sa týchto 3 základných pravidiel:

  1. Nepoužívajte výrazne vzory.
  2. Voľte svetlé farby.
  3. Vyhnite sa veľkým kusom nábytku.

Vôbec to nie je také náročné, ako to na prvý pohľad vyzerá. Chce to len trochu viac nápadov a premýšľania.

Pohovka namiesto rohovej sedačky

 

Pohovka Cliv Pohovka Cliv v sivej látke. Zdroj: pinterest.com

Rohové sedačky zaberú veľa miesta, preto radšej voľte pohodlnú​ pohovku. Skombinujte ju s​ menším kreslom.​ Aj taburetky sú ideálne do malých priestorov. Ľahko sa skladujú a v prípade potreby zabezpečia dostatok sedenia pre návštevy. Aj tu platí zásada, že by pohovka mala byť svetlej​ farby, ideálne bez vzorov.​Pohľad sediaceho by mal smerovať do okien alebo priestoru. Ak však musí smerovať do steny, na stenu umiestnite vhodnú dekoráciu alebo maľbu.

Klasické verzus vstavané skrine

 

Nábytok Emio Nábytok do detskej izby alebo spálne Emio. Zdroj: temponabytok.sk

Skrine je vhodné stavať skôr do rohov izby alebo ku dverám, aby priveľmi nevyčnievali do priestoru. Ideálnou​ investíciou sú vstavané skrine,​ktoré síce budú zaberať celú jednu stenu, ale poskytnú vám veľa úložného priestoru. Skrine dekorujte zrkadlom, izba sa tak opticky zväčší.

Zavesený na stene nebude prekážať

 

Závesný nábytok do obývačky Nábytok v obývačke, ktorý nestojí na zemi. Zdroj: pinterest.com.

Stále viac majiteľov preferuje do malého bytu závesný​ nábytok. ​Skrinky a otvorené či uzatvorené police zavesené na stene vyzerajú oveľa lepšie ako zostavy postavené na podlahe. Tým, že skrinky nezaberajú miesto na podlahe, miestnosť pôsobí väčším dojmom. U závesných zostáv si môžete voliť z rôznych prvkov. Dnes je možné kúpiť police v mnohých tvaroch a farbách. Ponuka je široká, preto sa neobmedzujte iba na nudné horizontálne police.

Dva v jednom

Stolík Dron, dub sonoma, biela Variabilný konferenčný stolík Dron. Zdroj: temponabytok.sk

Pri kúpe konferenčného či jedálenského stolíka myslite na jeho variabilnosť. Súčasný nábytkársky trh ponúka viacdielne​ konferenčné stolíky, ktoré po rozložení poskytnú väčšiu plochu na servírovanie nápojov či rôznych pochutín. Majitelia malých bytov určite ocenia aj konferenčné​ stolíky s úložným priestorom.

Konferenčný stolík Melida Konferenčný stolík s úložným priestorom Melida. Zdroj: temponabytok.sk

V kuchyni alebo jedálni použite menší​ jedálenský stôl s možnosťou rozloženia.​K nemu zvoľte sťahovateľné alebo skladacie stoličky.

Rozkladací stôl Faro. Rozkladací kuchynský stôl Faro. Zdroj: pinterest.com

Využite zrkadlá

Zrkadlo v spálni Zrkadlo v malom byte dokáže zázraky. Zdroj: pinterest.com

Nie je žiadnym tajomstvom, že zrkadlá dodávajú priestoru hĺbku, aby vyzeral väčší. Zrkadlo​ opticky odráža svetlo, takže miestnosť sa zdá na pohľad väčšia. Nájdite mu správne miesto, aby vám jeho odraz vytváral krásny obraz.

Kam s pracovným kútikom?

Nábytok Grand Pracovný kútik zo sektorového nábytku Grand. Zdroj: pinterest.com

Umiestnenie pracovného miesta závisí predovšetkým na tom, ako často ho využívate. Ak potrebujete sem-tam vybaviť pár pracovných e-mailov, vystačíte si s notebookom položeným na kolenách. Pracovné miesto skryjete tiež do​ obývacej steny alebo použite sklopnú pracovnú dosku.​U tej je však problém v tom, že ju pred sklopením do nefunkčnej polohy musíte upratať.

Stavebné úpravy

Malý byt Ako zariadiť malý byt? Zdroj: pinterest.com

To, aby malý byt pôsobil väčším dojmom, viete docieliť aj drobnými stavebnými úpravami. V malom byte nie je chodba vždy nutnosťou. Je však lepšie oddeliť vstupný priestor od zvyšku bytu. K​ tomu poslúžia policové steny, paravány, skleníkové vitríny, akvárium, závesy alebo steny z mliečneho skla. Priečky nahraďte nábytkom s množstvom úložného priestoru a policami prístupnými z jednej aj druhej strany. Klasické dvere, ktoré by v malých miestnostiach zaberali priveľa miesta, vymeňte za posuvné​ a steny zase za pohybujúce sa panely. Pokiaľ vám to dovolí dispozičné riešenie bytu, spojte​ kuchyňu s obývacou časťou. Prepojiť ju môžete jedálenským alebo barovým stolom. Ak má váš byt vysoké stropy, vybudujte​ si poschodie na spanie.​ Pod ním môžete vytvoriť obývačku, pracovňu alebo kuchyňu. Vysoký strop využite pre maximalizáciu úložných priestorov. Do políc pri strope uložte sezónne a málo používané veci. Dostanete sa k nim pomocou schodíkov, ktoré medzitým môžu plniť inú funkciu.