Aby sa dieťa v detskej izbe cítilo bezpečne, treba urobiť  isté opatrenia

Aby sa dieťa v detskej izbe cítilo bezpečne, treba urobiť isté opatrenia

 

Existuje množstvo vecí, na ktoré treba myslieť, keď očakávate príchod dieťaťa do rodiny. Okrem nábytku do detskej izby treba mať na pamäti aj bezpečnosť dieťaťa, a to vo všetkých miestnostiach vášho domova. Občas sa stane, že dieťa ostane bez dozoru, preto je obzvlášť dôležité, aby nebolo nijako ohrozené. Začnite detskou postieľkou a potom upravte ostatný nábytok v izbách tak, aby ste predišli možným nehodám. Zhrnuli sme pre vás možné riziká. Poradíme vám, čo upraviť; čo je potrebné odstrániť či aspoň odložiť z dosahu detí; čo je do domácnosti s deťmi vhodné a čo zas nie.

 

Nazrime do spálne dieťaťa

Či už vaše dieťa spí s vami v spoločnej spálni alebo ste mu vyhradili vlastnú izbu, je tu zopár vecí, ktoré treba mať na zreteli. Detskú postieľku nastavte tak, aby bola za každých okolností bezpečná. Len čo sa vaše dieťa vie samo posadiť, je čas znížiť matrac v postieľke. Buďte opatrní, aj čo sa plyšových hračiek týka. Okrem toho, že je tu riziko udusenia, dieťa môže hračky použiť ako stoličku, keď sa chce dostať von z postieľky. Už pri kúpe postieľky dbajte na to, aby medzera medzi tyčami v konštrukcii postieľky nebola príliš veľká, aby do nej dieťa nemohlo strčiť hlavu.

Postieľka do detskej izby Angel Detská postieľka Angel

Zabezpečte okná. Okná by sa mali dať otvoriť iba na maximálne 10 cm. Ak je v izbe dvojkrídle okno, odporúčame demontovať kľučku a držať ju mimo dosah dieťaťa. Okenné rolety a žalúzie by mali byť bez drôtov, retiazok či šnúrok. Skráťte šnúrku a pridajte neškodný strapec, ktorý vám poslúži rovnako dobre. Ak riziko vypadnutia dieťaťa naďalej ostáva, zaobstarajte si okenné zábrany. Zväčša ide o tyče, ktoré sa horizontálne montujú na okno s bezpečným odstupom. Dostupné sú aj okenné siete. Pravidelne kontrolujte, či sú tieto opatrenia v poriadku a funkčné.

Obzvlášť nebezpečné sú hračky pohodené po dlážke alebo po nábytku. Hádam netreba pripomínať, že malé dieťa sa môže drobnou hračkou ľahko udusiť. Udržujte poriadok v hračkách, skladujte ich v boxoch, vykladajte ich na vyššie police regálov.

Detský sektorový nábytok Ego Detský nábytok Ego

 

V obývačke sa sústreďuje rodinný život

Ošetrite ostré hrany nábytku. Sklený konferenčný stolík je obzvlášť nebezpečný, predovšetkým pre dieťa, ktoré sa učí chodiť. Môže si vážne poškodiť čelo a okolie očí. Ak predsa trváte na sklenom stole, voľte temperované sklo, ktoré dieťa tak ľahko nerozbije.

Ťažký nábytok zaistite, aby ste predišli nehodám. Deti na seba ľahko prevrátia ťažkú komodu. K stene pripevnite knižnice a ďalší vysoký nábytok. Batoľatá majú tendenciu šplhať sa na vysoké skrine či regále. V súčasnosti predajcovia pribaľujú do balenia nábytku aj konzoly na uchytenie ku stene, prípadne si takéto súpravy zakúpte zvlášť v obchode.

Nábytok do detskej izby Svend Sektorový nábytok Svend

Sviečky a zápalky nech sú mimo ich dosah. Nie je nezvyčajným javom, že aj malým deťom sa podarilo založiť oheň. Fotorámčeky a iné sklené predmety odložte na horné police, prípadne sa ich zbavte. Eliminujete tak riziko, že sa vaše dieťa poreže, nebodaj si ublíži ešte viac.

Televízor pripevnite na stenu. Dnes sú dostupné rôzne pevné a stabilné konzoly. Blikajúca a farebná obrazovka deti láka, často ho na seba prevrhnú. Prípadne si zaobstarajte televízny stojan, ktorý je certifikovaný aj na takéto riziká.

Stojan na televíziu ROSS Stojan na TV Ross

 

Pozor na elektrické rozvody a zástrčky. Udržujte zástrčky a káble ukryté za nábytkom. Pokiaľ to nie je možné, zaobstarajte si krytku zástrčky.

Vzhľadom k tomu, že obývacia izba býva často v blízkosti vchodových dverí, uistite sa, že dieťa alebo batoľa nedokáže samo otvoriť dvere. Ľahko si môže privrieť prsty do dverí, alebo, čo je ešte horšie, otvorí si dvere a dostane sa von z domu. Existuje niekoľko spôsobov, ako zaistiť dvere. Použite závory, tzv. denné zámky, prípadne bezpečnostné retiazky. Rovnako zaistite dvere skríň a šuplíky komôd. Spomeňte si na veci, ktoré často uchovávate v šuplíkoch: diaľkové ovládače, malé, krehké a často aj ostré predmety. Vaše dieťa môže vytiahnuť šuplíky a použiť ich ako rebrík, čo môže viesť k zraneniu. Jedným z najlepších spôsobov zabezpečenia zásuviek je magnetický zámok. Tieto súpravy často prichádzajú s viacerými zámkami a jedným kľúčom.

Komoda do detskej izby Piere Komoda Piere

Ak máte tvrdé podlahy, vaše dieťa bude potrebovať mäkšie miesto na sedenie a hranie. Môžete použiť čokoľvek, od podložky na hranie až po koberce. Ak sa rozhodnete pre nový mäkší koberec, odporúčame tmavšie farby. S bábätkami a batoľatami úzko súvisia rôzne škvrny, na svetlých kobercoch je všetko vidieť.

Tmavosivý koberec Kavala Koberec Kavala

V kuchyni je najviac nástrah

Mnohé umývačky riadu majú funkciu uzamknutia, skontrolujte tú svoju. Príbor, nože a iný riad nenechávajte v umývačke, dieťa sa k nemu ľahko dostane. Mikrovlnná rúra by mala byť mimo dosah. Inštalujte ju bezpečne vysoko, aby dieťa na ňu nedosiahlo. Sporák po uvarení jedla vždy vypínajte. Horúce rozpálené platničky sú veľmi nebezpečné. Ideálne je, ak sa gombíky na nastavenie teploty dajú vyberať. Dnes sú už dostupné rôzne kryty prednej strany sporáka. Rovnakú pozornosť venujte rúre. Odporúčame použiť zábranu proti otvoreniu dverí. Opäť, dbajte na to, aby spodné skrinky, v ktorých skladujete drobné predmety, prístroje, čistiace prostriedky, boli zabezpečené proti otvoreniu.

Kuchyňa Vega Kuchynská linka Vega

 

Malé spotrebiče majú väčšinou svoje miesto na pracovnej doske. Už aj batoľatá ľahko na ne dočiahnu. V prvom rade sa uistite, že nevyčnievajú káble, za ktoré môže vaše dieťa potiahnuť. Tiež dávajte pozor na stoličky a taburety, ktoré by si dieťa mohlo prisunúť ku kuchynskej linke. Zbavte sa držiakov na nože. Vo výške dieťaťa by nemali byť nijaké ostré predmety, prístroje a nástroje, ktorými by si dieťa mohlo ublížiť.

Kde žblnká voda, tam je to zvlášť zaujímavé

Dávajte pozor, aby sa dieťa nedostalo k vodovodnej batérii. Batéria musí byť bezchybná, pevná, nepretekajúca. Dieťa sa ľahkou popáli horúcou vodou. Stačí malá mláka na podlahe, aby došlo k zraneniu. Po kúpeli či sprche podlahu ihneď do sucha vytrite. Vždy sklopte kryt na toalete. Záchodová misa je vo výške dieťaťa. Dieťa sa môže ľahko prevrátiť a spadnúť hlavou do vody. Buď zabezpečte dvere do toalety alebo na záchodové veko nainštalujte západku.

Nábytok do kúpeľne Atene Kúpeľňový nábytok Atene

Pozor na elektrické prístroje. Sušič vlasov, kulma, elektrický strojček, takéto predmety nikdy nenechávajte na miestach, kde sa k nim deti ľahko dostanú. Čistiace prostriedky, lieky a iné nebezpečné látky udržujte pod zámkom. Pre hygienické potreby, ako šampóny, sprchové gely a iné, vyhraďte miesto na vyvýšených policiach či v skrinkách, ktoré zabezpečíte proti otvoreniu.

Sektorový kúpeľňový nábytok Mason Kúpeľňový nábytok Mason

Môžete použiť a zaviesť akékoľvek opatrenia, nehodám sa jednoducho nevyhnete. Preto majte oči otvorené. Vždy majte v pohotovosti dobre vybavenú lekárničku. Najlepším receptom na ustráženie vašich detí je mať ich v blízkosti. Nenechávajte ich samých. Venujte sa im, hrajte sa s nimi, trávte s nimi čas. Ak ich čo i len na malú chvíľu potrebujete nechať samých, opakovane ich kontrolujte.