Ako správne uschovať záhradný nábytok počas zimnej sezóny

Ako správne uschovať záhradný nábytok počas zimnej sezóny

Joj, ako sme sa len tešili, keď sme záhradný nábytok na jar vyberali z garáži. Mnohí z nás tak urobili, len čo sa vonku trochu oteplilo a pominulo riziko nových ťažkých snehových prikrývok. Prešla jar, prešlo leto, neodvratne sa blíži zima. Viete, ako správne zazimovať záhradný nábytok? Tak či tak sa tomu nevyhneme, urobme to preto najlepšie, ako sa dá. Aby sme na jar bez starosti mohli tešiť na večery strávené na záhrade.

Záhradný set s konferenčnými stolíkmi Roden Záhradný set Roden

Ani sneh ani dážď

Veru tak, ani sneh ani dážď by sa nemal dostať k záhradnému nábytku. Hoci sa väčšina záhradného sedenia označuje ako outdoorová a mala by teda vydržať aj výkyvy počasia, neodporúčame nechávať nábytok vonku počas silného dažďa alebo počas zimy. Materiál je vyberaný a následne opracovaný tak, aby čo-to vydržal, no bez správneho ošetrenia ho mokrý dážď aj snehová prikrývka zaručene poškodia. Ak už plánujete nechať svoj záhradný set vonku aj počas zimy, venujte čas zodpovednej a precíznej údržbe. Ratanovému a drevenému nábytku pomôže tmel a povrchové ochranné nátery. Plastový a kovový nábytok je citlivý na počasie, odložte ho preto radšej do kôlne alebo do garáže.

Záhradný set Modesto s kreslami a stolíkom Záhradný set Modesto

Čistota – pol života

Toto staré známe porekadlo platí aj pre záhradný nábytok. Je vylúčené, aby ste ho uschovali v garáži alebo v pivnici bez toho, že mu doprajete poriadnu očistu. Tá závisí od materiálu, z ktorého je nábytok vyrobený.

Drevo – na čistenie dreveného nábytku stačí kefa a nejaký čistič dreva. Pred čistením ho opláchnite vodou, vyčistite nečistoty, potom na rad prichádza opäť voda. Neodporúčame používať tlakové čističe so silným prúdom vody, mohol by narušiť povrch lavíc aj stola. Jeseň je to správne obdobie, kedy si nábytok zaslúži nový ochranný náter. Nezabúdajte nechať nábytok poriadne vyschnúť.

Ratan – keďže ide o pletený nábytok, začať by ste mali vysávačom. Vytiahnite ním všetky nečistoty v záhyboch. Opäť postačí mydlová voda a kefa. Ďalší postup závisí od toho, či ide o umelý alebo prírodný ratan. Prírodný ratan, podobne ako drevo, je citlivý na zmeny ovzdušia. Preto sa odporúča nechať nábytok odkrytý, aby sa ratan mohol vetrať.

Kov – mydlová voda, handrička a kefa. Nič viac na čistenie potrebovať nebudete. Ak počas čistenia natrafíte na hrdzu, ihneď si na ňu zaútočte odhrdzovačom. Povrch potom ošetrite novým náterom.

Plast – plastové výrobky sú najjednoduchšie na čistenie. Opäť vám stačí mydlová voda a kefa, pokojne však môžete použiť silnejšie čistiace prostriedky. Dokonca aj bielidlo na biely plast. Neodporúčame však používať drsné a ostré pomôcky, ktoré by mohli poškodiť povrch. Plastový nábytok znesie aj silný prúd tlakového čističa.

Ratanový set Habik, 4 kreslá a stolík Ratanový set Habik

Vankúše a podušky

Zvláštnu starostlivosť si vyžaduje čalúnenie na záhradnej sedačke alebo kresle. Ak má vankúš snímateľný poťah, zložte ho a podľa odporúčaní výrobcu vyperte v práčke. To isté môžete urobiť so samotným vankúšom, ak odporúčania nehovoria inak. Ťažké a veľké čalúnenie zverte profesionálnym čistiarňam. To isté by ste mali urobiť s poduškou, ktorej výplň vám nedovoľuje použitie práčky. Čisteniu čalúnenia venujte zvýšenú pozornosť. Nechceme predsa, aby sa v ňom usadili plesne a iné zárodky. S čistením čalúnenia začnite včas. Aby stihli poriadne a prirodzene vyschnúť na čerstvom vzduchu a slniečku, chce to aj niekoľko dní. Odkladajte ich vždy iba celkom suché!

Vankúše na paletové sedenie Aryo Vankúše na nábytok Aryo

Siete, hojdačky a slnenčník

Väčšinu textilných hojdacích sieti a závesných kresiel je možné prať v práčke pri 30 °C. Použiť dokonca môžete aj prací prostriedok. Pred praním odporúčame skontrolovať šitie a prípadne opraviť, čo je natrhnuté a pára sa. Po vypraní nechajte sieť prirodzene vyschnúť.

Čistenie hojdačky závisí opäť od použitého materiálu. Väčšina materiálov znesie čistenie hadicou a mydlovú vodu. Drevenú či kovovú konštrukciu treba ošetriť tak ako drevený či kovový záhradný nábytok.

Látku slnečníka umyte mydlovou vodou a jemnou kefou. Ošetrite kov. Nechajte ho poriadne vyschnúť. Zložte ho a vložte do puzdra či inej tašky, ktorá znemožní, aby sa vlhko dostalo k slnečníku.

Hojdačka Taula v zelenej látke Hojdačka Taula

Skladujeme stohovateľné stoličky

Stohovateľné stoličky sú ideálne pokiaľ ide o úschovu na zimu. Jednoducho sa prenášajú a šetria miesto. Pred prenesením do garáže alebo kôlne ich dôkladne vyčistite a nechajte uschnúť. Poukladajte ich na seba. Odporúčame rizikové miesta na jednotlivých stoličkách, ktoré prichádzajú k vzájomnému kontaktu, ochrániť fóliou. Predídete tak ich poškodeniu. Celý stoh potom zakryte plachtou.

Farebné stohovateľné stoličky Fedra Farebné stohovateľné stoličky Fedra

 

Čo so stolom z tvrdeného skla?

Hovorí sa, že tvrdené sklo by malo vydržať všetko. Tvrdené sklo je pevnejšie ako bežné sklo, preto by naozaj malo vydržať aj krutejšiu zimu. Ak sa rozhodnete nechať stôl vonku, nenechávajte ho rovno pod cencúľmi. Tvrdené sklo vydrží dážď, prudké slnko, aj sneh. Počasie môže byť problémom iba vtedy, ak dochádza k extrémnym zmenám z teplého na chladné. Každopádne, odporúčame stôl aspoň prikryť a vždy, keď sa blíži silná búrka, stôl vtiahnuť dovnútra.

Konferenčný stolík s tvrdeným sklom Habir Konferenčný stolík Habir