Ako vybrať správnu farbu koberca? Tmavý či svetlý, koberec dokáže ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti

Ako vybrať správnu farbu koberca? Tmavý či svetlý, koberec dokáže ovplyvniť celkový vzhľad miestnosti

Aby pôsobil luxusne… Aby miestnosť zútulnil… Aby nebol nudný a fádny… Nemusí hýriť všetkými farbami… Nie som si istý vzorom… Toto sú len niektoré z mnohých pochybností, ktoré nám sťažujú náš výber koberca. Každý čaká od nového koberca niečo iné. Ak sa neviete rozhodnúť pre jeho farbu, prinášame krátky súhrn toho, ako farba koberca dokáže ovplyvniť nielen vzhľad miestnosti, ale aj našu náladu.

Koberec Trixy s kvetmi Koberec Trixy

Stavte na neutrálnu farbu koberca

8 z 10 interiérových dizajnérov odporúčajú koberec v neutrálnej farbe. Sivý, biely, hnedý. Koberec sa v tomto prípade nevníma ako výrazný prvok, má miestnosť len doplniť a zútulniť. Výhodou neutrálnej farby je, že k nej môžete doladiť akýkoľvek nábytok a akékoľvek dekorácie. Ak vás po čase súčasne dekorovanie miestnosti prestane baviť, zmeňte ho, koberec v neutrálnej farbe vám ostane a bude dokonalý pod nábytkom vo vidieckom alebo modernom štýle.

Koberec Botan s vysokým vlasom Koberec Botan

Tmavý koberec a vzory

Takýto koberec je vhodný do oblastí s častým pohybom. Do predsiení a hál, do jedálne, kuchyne či do obývačky na miesta, kde sa pohybuje veľa ľudí. Opotrebenie a znečistenie sa na vzorkovanom koberci alebo na koberci v tmavej farbe neprejaví tak rýchlo. Je to tiež dobrá voľba pre rodiny s malými deťmi alebo domácimi zvieratami.

Vínovočervený koberec Luma Koberec Luma

Svetlý koberec do spálne

Koberec vo svetlej farbe je ideálny do spálne alebo do miestnosti, ktorá by prijala viac svetla. Priestor sa bude javiť väčší, ľahší a vzdušný. Medzi atraktívne svetlé odtiene patrí biela, smotanová, sivohnedá taupe, piesková alebo luxusnejšia strieborná.

Biely koberec Amida Koberec Amida

Posvieťme si na farby

Sivá

Sivý koberec patrí aj dnes medzi tie najobľúbenejšie. Šedá sa radí medzi neutrálne odtiene, koberec je teda využiteľný v každej časti domu. Na takomto koberci vynikne minimalistický nábytok, kúsky z dreva, v priestore v industriálnom štýle zas jedinečne doplní stenu zo surového materiálu. Sivá sa dobre kombinuje so všetkými ďalšími odtieňmi, no so žltou, námorníckou modrou, bielou či žiarivou červenou vytvorí okúzľujúci kontrast.

Koberec Kavala sivý Koberec Kavala

Červená

Červený koberec sa dá vnímať dvomi spôsobmi. Pôsobí buď žiarivo a energicky, alebo naopak, teplo a romanticky. Vynikne pri neurálnych podlahách alebo stenách v jemnejších farbách. Svoj účel splní hlavne v detskej izbe či v herni, kde povzbudí k výkonom, hrám a kreativite. Výstrednú stránku červenej zjemní správne svietidlo s teplým žltým svetlom.

Zelená

Koberec v zelenej farbe pôsobí energicky a sviežo, ak zvolíte jasnejší výraznejší odtieň. Upokojujúca je smaragdová, tmavozelená či odtieň trávy. Zelená aj v tomto prípade pôsobí upokojujúco a dokáže stimulovať naše vnímanie. Zelený koberec je preto ideálny do obývačky, spálne a detskej izby. Dobre sa kombinuje s prírodnými odtieňmi dreva, s bielou, ružovou či dokonca tmavomodrou.

Koberec Ludvig so vzorom Koberec Ludvig

Hnedá

Vo forme mäkkého koberca s dlhým vlasom môže vyzerať veľmi luxusne. V tomto prípade máte k dispozícii snáď najširšiu škálu odtieňov od zemitých cez béžové až k smotanovým. Dobre kamufluje opotrebenie a nečistoty. Hnedý koberec je možné použiť všade, do obývačky, spálne, predsiene, kuchyne aj technických či pracovných miestnosti.

Modrá

Modrý koberec môže na jednej strane upokojovať, na druhej pôsobí dosť chladne a neosobne. S modrou ťažko dosiahnete domov plný tepla. Sú však odtiene, s ktorými to ide ľahšie. Na steny voľte neutrálny odtieň, najlepšie bielu, ktorá vyrovná dojem modrej. Modrá je ideálna do spálne, obývačky a kúpeľne.

Koberec Aruna Koberec Aruna

Čierna

Existuje mýtus, že na čiernom koberci vidieť najmenej škvŕn. Pravdivý je iba sčasti. Závisí to od materiálu, výšky vlasu, tiež od odtieňa čiernej. Najviac vynikne v miestnosti so svetlými stenami a s nábytkom či doplnkami vo výrazných odtieňoch. Izba mi mala mať dostatok denného prirodzeného svetla. Miestnosť dolaďte množstvom svietidiel, zeleňou a rastlinami.

Ružová

Ružovú obľubujú deti, predovšetkým dievčatá. Nie je nič nezvyčajné vidieť ružový koberec v dievčenskej izbe. Ak však zvolíte správny odtieň, takýto koberec vynikne aj v spálni, obývačke či kúpeľni. Staroružová, koralová a jemnejšie tóny sú skvelým riešením pre tých, ktorý túžia po ružovom koberci, no neradi by prekročili hranice únosnosti. Takýto priestor pôsobí sofistikovane a extra moderne. Kombinujte so zelenou, tmavohnedou, tmavofialovou, modrou, čiernou a bielou.

Koberec Marion ružový Koberec Marion

Biela

Biely koberec je najviac náchylný k znečisteniu. Ponúka však veľa možností na kombinovanie s výrazným nábytkom, doplnkami a dekoráciami. Pôsobí elegantne a luxusne. Dajte však pozor, aby bielej v miestnosti nebolo až príliš. Izba sa stane neosobnou a budí dojem sterility. Biely koberec sa výborne kombinuje so vzorkovanými tapetami. Typický je pre škandinávsky, provensálsky, prímorský či stredoveký štýl.

Vzorkovaný koberec

Takýto koberec sa automaticky stáva hlavným a dominantným prvkom v miestnosti. Dobre kryje nečistoty a opotrebenie. Ideálny do obývacej izby, spálne, detskej izby aj predsiene. Môžete si vyberať z množstva vzorov. Ľahko tak nájdete koberec, ktorý sa hodí do štýlu, ktorý preferujete. Keď vyberáte doplnky, držte sa maximálne dvoch odtieňoch použitých na koberci. Vzorkovaný koberec je vhodný do miestnosti, kde sú podlahy a steny v neutrálnych farbách.

Koberec Delila so vzorom Koberec Delila