Čo robiť, aby kúpeľňový nábytok vydržal čo najdlhšie

Čo robiť, aby kúpeľňový nábytok vydržal čo najdlhšie

Nábytok v kúpeľni vám pomôže získať ďalší úložný priestor. Zároveň je to výborné riešenie na zakrytie nevyhnutnej inštalácie, dotvára dojem poriadku a jednotného celku.

V malých kúpeľniach sú to predovšetkým skrinky pod a nad umývadlom. Väčší priestor môžete zariadiť nábytkovými zostavami, úložnými boxami, a tiež taburetmi. Existujú nekonečné možnosti, ktorými premeníte kúpeľňu na príjemné miesto oddychu. Aby kúpeľňový nábytok vydržal, potrebuje určitú starostlivosť. Zhrnuli sme niekoľko tipov, vďaka ktorým bude váš nábytok vyzerať dobre aj po rokoch. 

Každodenná starostlivosť

Kúpeľňa si vyžaduje našu pozornosť každý deň. Je to miestnosť, ktorú niekoľkokrát denne použije každý člen rodiny. Preto je základná údržba nevyhnutná


Sanitárnu keramiku stačí pretrieť handričkou namočenou v čistej vode. Stopy po vode, zvyšky po mastnote alebo mydle možno ľahko odstrániť čistiacim prostriedkom určeným do kúpeľní. Umožňuje aj rýchle a jednoduché odstraňovanie vápenatých usadenín. Ďalšou možnosťou je odstraňovač vodného kameňa zo špecializovaného obchodu, ktorý možno aplikovať podľa odporúčaní výrobcu. Pri väčšom znečistení odporúčame neabrazívny tekutý alebo krémový kúpeľňový čistiaci prostriedok, ktorý nanesiete mäkkou špongiou nezanechávajúcou škrabance. 


Kúpeľňový nábytok môže stáť na nožičkách, sokli alebo byť zavesený na stene. Závesné skrinky sú obľúbené predovšetkým kvôli ľahkej údržbe priestoru. Tento spôsob upevnenia nábytku navyše priestor opticky zväčší. Praktické sú aj skrinky na nožičkách. Z hľadiska údržby sú vhodnejšie vyššie nožičky. Maximálne praktické sú pojazdné kontajnery na kolieskach, ktoré môžete premiestňovať podľa potreby. 


Nábytok denne utierajte vlhkou utierkou. Škvrny po zubnej paste alebo kozmetických prípravkoch vyčistite neodkladne, predídete tým najmä znehodnoteniu nábytku s tmavším povrchom. 

 

Kúpeľňa Mason Kúpeľňová zostava Mason v prevedení wenge. Zdroj: temponabytok.sk

Ak chcete, aby boli sklenené steny sprchového kúta číreje potrebné vyutierať ich po každom sprchovaní, tak ako obkladačky v priestore sprchy. Vďaka rýchlemu pretretiu stien a obkladačiek budete mať pri dôkladnejšom upratovaní menej práce.
 

Zvýšenú pozornosť venujte kútom a okrajom, kde by mohla stáť voda. Predídete tak tvorbe plesní. Dvere sprchy nechávajte otvorené, aby sa priestor vysušil. Ešte lepšie je po sprchovaní otvoriť okno, ak sa nachádza vo vašej kúpeľni.

 

Bojujte s vlhkosťou

 

Základom sú dokonale nalisované hrany na skrinkách, ktoré neprepustia vodu dovnútra dosiek. V umývadlovej skrinke stačí osadiť plastový sifón. Ak nie je súčasťou sadrokartónovej steny výstuha, siahnite po nábytku na nožičkách. Na škáru medzi umývadlom či umývadlovou skrinkou a stenou použite transparentný alebo s nábytkom farebne ladiaci silikón, ktorý zabráni vniknutiu vody za nábytok. Samotný laminát, drevená dyha aj masívne drevo si s vlhkosťou poradia. 


Dreveným povrchom v boji s vlhkosťou pomáha ošetrenie špeciálnymi lakmi. Stojace mláčky a kvapky vody však drevu neprospievajú. Drevený nábytok pred nimi ochránite situovaním ďalej od vane či sprchovacieho kúta bez zásteny. Najlepšou voľbou je nábytok z lakovaných dosiek. 


Vyvarujte sa toho, aby ste v kúpeľni držali mokré veci, ako sú uteráky alebo oblečenie, ktoré v miestnosti zvyšujú vlhkosť. Opravte všetky nezatesnené miesta - zabránite tým hromadeniu vlhkosti. Je dôležité, aby sa staré potrubie vymenilo, akonáhle sa prejavia jeho známky chátrania. Odtiahnite nábytok od stien a nechajte dvere otvorené: takto zabezpečíte cirkuláciu vzduchu v kúpeľni. Všetky zákutia a tmavé priestory musia byť udržiavané a dobre vetrané.

 

Kúpeľňa Olivia Kúpeľňová zostava Olivia v prevedení dub sonoma trufel. Zdroj: temponabytok.sk

Pokiaľ vaša kúpeľňa nemá okno, riešením pre odvetrávanie priestoru je ventilátor. Pri výbere ventilátora dbajte na vysoký výkon a tichú prevádzku. Kvalitný ventilátor zmení v kúpeľni - ktorá býva po výdatnom kúpeli plná pary a vlhkosti - ovzdušie a stiahne vlhkosť, kvôli ktorej vznikajú plesne na stenách či dokonca na kúpeľňového nábytku


Ventilátor by mal nielen odťahovať vlhkosť von z kúpeľne, ale aj privádzať čistý, suchší vzduchu do miestnosti. Kvalitné ventilátory majú spätnú klapku, ktorá zamedzí spätnému prúdeniu vzduchu, pár, zápachu a nečistôt. 


Na záver niekoľko dôležitých informácií, ktoré by ste mali vedieť v súvislosti s kúpeľňovým nábytkom:

•    všetky povrchové plochy majú obmedzenú odolnosť voči UV žiareniu. Sústavné vystavovanie nábytku UV žiareniu môže viesť k strate zafarbenia,
•    nábytok sa nesmie dostať do styku s drsnými, špicatými alebo ostrými predmetmi,
•    všetky chemické prípravky ako sú farby na vlasy, odstraňovače vodného kameňa, odlakovače na nechty, parfumy a podobné látky, zanechávajú na povrchu fľaky a znehodnocujú nábytok,
•    nepoužívajte žiadne brúsne prípravky, kyseliny alebo čistiace prostriedky obsahujúce rozpúšťadlá či oleje,
•    ak sa rozhodnete použiť čistiaci prostriedok, pozrite sa najprv na jeho štítok a skontrolujte, či je vhodný pre príslušný materiál, ktorý chcete vyčistiť. Pred prvým použitím produkt najprv vyskúšajte na nenápadnom mieste,
•    akékoľvek poškodenie plôch s lakovanou, dyhovou alebo práškovou povrchovou úpravou alebo časti nábytku krytej laminátom je nutné čo najrýchlejšie zatmeliť, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu,
•    hoci nábytok z kombinácie skla a kovu či skla a dreva pôsobí pekne, čisto sklenené varianty sú veľmi náročné na údržbu. Pri každodennom používaní kúpeľne navyše hrozí rozbitie a zvyšuje sa riziko úrazu. 

 

Kúpeľňa Galena Kúpeľňová zostava Galena v bielej farbe. Zdroj: temponabytok.sk

 

Každý nábytok je potrebné po čase vymeniť. Aj vaňa či sprchový kút jedného dňa doslúžia. Niekedy je najjednoduchším riešením vymeniť staré za nové. Nahraďte starú vaňu za luxusný sprchový kút, s ktorým získate mnoho výhod. V prvom rade však majte na pamäti, že unikajúca, kvapkajúca alebo stojaca voda môže narobiť v kúpeľni veľkú neplechu


Ak má váš starý kúpeľňový nábytok tie najlepšie roky za sebou, vyberte si nový. Ušetríte si tak čas s hľadaním spôsobov, ako zamaskovať nedostatky a o nový nábytok sa vďaka našim tipom môžete už od začiatku starať efektívne a predĺžiť jeho živostnosť.