DEŇ MATIEK - deň nežných i silných žien

DEŇ MATIEK - deň nežných i silných žien

Jeden z najjemnejších a zároveň najsilnejších dní celého roka. Čas, kedy naše vychovávateľky, poradkyne, spriaznené duše i verné priateľky oslavujú svoj sviatok. Deň matiek. Každú poteší či rozveselí niečo iné, ale výsledok je vždy rovnaký – hrejivý pocit z toho, že na ne niekto myslí, ľúbi ich a nezabúda. Čo všetko sa nám spája s týmto dňom?

 

Bohyňa Rhey

 

Oslava, ktorá sa začala už veľmi dávno

Už v dávnych časoch, pred naším letopočtom, existovali v starovekom Grécku udalosti, kedy sa oslavoval sviatok plodnosti a žien ako matiek, ktoré prinášali nový život. Oslavy sa konali na počesť bohyne Rhey, ktorá bola matkou všetkých bohov. Sviatok podobný tomu dnešnému sa však začal pripomínať približne v 16. až 17. storočí v ďalekom Anglicku, kedy si ho ctili vždy v štvrtú pôstnu nedeľu, ktorú nazývali ako Materská nedeľa či Nedeľa Matiek. Okolo roku 1907 sa tento sviatok viac rozšíril do povedomia vďaka Anne Jarvisovej z americkej Filadelfie, ktorá sa angažovala za práva matiek. Dodnes sa považuje za zakladateľku Dňa matiek v Spojených štátoch. V súčasnosti ho oslavujú po celom svete, avšak máloktorý národ presne v ten istý dátum. Tak teda, kedy vlastne je Deň matiek? Podstatný pre nás je ten náš, ktorým je druhá májová nedeľa. 

 

Čokoládová bonboniéra

 

Urobme ho nezabudnuteľným

Čo kúpiť mame na Deň matiek? Ako potešiť jej srdce? Pri tejto otázke by sa takmer každá mama zhodla v odpovedi, že na druhu daru nezáleží. Či ide o darček vlastnoručne vyrobený, veselú kyticu s lahodnou čokoládou alebo láskavosť, podstatné je, že je venovaný z lásky. Pravdou je, že aj slovenské mamy milujú kvety. Krásne farebné, jemné či košaté kytice sú nielen symbolom úcty, ale urobia radosť nejednej z nich. Čo poviete na milú kyticu tulipánov alebo sýtych ruží, ktoré si vaša mama môže uložiť do zaujímavej vázy ELYSES, ktorá sa jej bude dominantne pripomínať vždy keď prejde okolo?

 

Kvety vo váze

 

Ak však chcete svoje maminky tento rok prekvapiť o trochu kreatívnejšie, skúste napríklad zaloviť u Francúzov a pripravte jej výnimočné či obľúbené jedlo. V tejto krajine si obyvatelia užívajú najviac práve spoločné večere a posedenia s rodinou a priateľmi. Aj my na Slovensku sa však tešíme výborným pochúťkam. Našim mamám preto môžeme pripraviť ich tradičnú špecialitu. Keďže po celý rok nám vyvárajú rôzne dobroty ony, pre tento deň si môžu oddýchnuť - napríklad v štýlovom relaxačnom kresle Saloto s knihou v ruke, zúročiť všetko, čo nás naučili. Preto hor sa po kuchársku čapicu a smelo do toho! A ak sa náhodou na šéfkuchára necítite, nezúfajte. Jednoduché a voňavé raňajky do postele môžu byť skvelým riešením, ktorý vyčarí nielen maminám úsmev na tvári.

 

Čítanie v kresle

 

Nielen na jeden deň

Oslava matiek by nemala byť len jednodňovou záležitosťou. Darček ako poďakovanie má svoju výnimočnosť a podstatné miesto práve v tento čas. Avšak, vždy, keď nám príde na myseľ slovo mama, spomeňme si na to ako sa o nás starala, keď sme boli chorí, ako počas dlhých nocí prikladala chladivé obklady na naše čelá, učila sa s nami, hrávala sa, či vypočula všetky naše starosti. Mladé slečny aj dospelé dámy často hľadajú tie pravé vzory vo svojom živote. Po veľkých ženských inšpiráciách však nemusíme pátrať príliš ďaleko. Silu, odhodlanie, veľkorysosť či odvahu môžeme nájsť priamo okolo seba. Hľadajme ich v našich mamách, sestrách, babičkách, tetách či vnučkách. Pripomeňme si, čo všetko boli ochotné urobiť pre nás, pre rodinu a poďakujme im za toto ich malé hrdinstvo. Nielen v tento ich sviatočný deň, ale každý jeden.