Grilovacia sezóna je zahájená! Ako sa stať správnym grilmajstrom?

Grilovacia sezóna je zahájená! Ako sa stať správnym grilmajstrom?

Leto si bez dobrej grilovačky hádam ani nevieme predstaviť. Pravdou je, že sporák takéto momenty jednoducho nenahradí. Čas, kedy sa zíde celá rodina a pripraví sa chutná porcia jedla na čerstvom vzduchu, je zaručene  jedinečný. Keď sa k tomu ešte pridá skvele vychladený drink a príjemná atmosféra svetielok, je to doslova zážitok. Aby sme však boli skutočne dobrými hostiteľmi aj kuchármi, je dobré vedieť ako správne na to.  

 

Panvica na grilovanie

 

Pravidlá na začiatok

Grilovanie nie je extrémna veda, ale existuje mnoho osvedčených pravidiel, ktorých sa každý správny grilmajster drží. Čo teda potrebujeme na grilovanie? Najdôležitejším krokom sú správne nástroje, ktoré sa nám pri grilovačke zídu, ako rôzne šikovné panvice či náradia. Na náhodu by sme nemali nechať ani výber dobrého grilu, keďže práve od neho sa odvíja celá naša kulinárska cesta. V tomto nám môže vhodne poradiť a pomôcť priamo personál v predajni alebo poradca na internetovom e-shope. Vybrať si tak  svoj ideálny gril môžeme kedykoľvek.

 

Záhradný stan

 

Plánovať je dôležité

Organizáciu grilovačky by sme jednoznačne nemali podceniť. Výber vhodného miesta, vystihnutie správneho počasia, použitie nástrojov a riadov, nákup aj príprava surovín – to všetko si žiada presný plán, aby sme nezlyhali. Keďže aj napriek dokonalej príprave počasiu rozkázať nedokážeme, mali by sme byť pripravení aj na to. V prvom rade je dôležité krytie pred jemným dažďom či vetrom, ktoré nám uchráni nielen naše telo, ale aj jedlo. Čo tak zadovážiť si stanový altánok RINGE, ktorý je ideálnym spoločníkom do každej záhrady? Ako kulisu k nemu môžeme pridať aj krásne osvetlenie, ktoré razom vyčaruje priam magickú atmosféru. Použiť môžeme rôzne dizajnové lampáše, ktoré môžeme rozmiestniť alebo zavesiť naozaj kdekoľvek. Ideálnym pomocníkom v prípade jedla, ktoré sa nám už na stôl nezmestí je servírovací stolík, na ktorý si môžeme poukladať všetko, na čo máme chuť. Vďaka nemu nebudeme musieť nikam odbiehať. 

 

Záhradná grilovačka

 

Tipy pre tú správnu grilovačku sú jednoduché:

 

1. Základom je naolejovať gril

Aj keď si naše grily poctivo po každej grilovačke vyčistíme, aj tak sa môže mäso priliepať. Preto je veľmi vhodným krokom jemne ho potrieť olejom. Jednoduchým trikom je vziať si papierový obrúsok, namočiť ho do oleja a potrieť mriežku rozohriateho grilu. Aby sme sa však nepopálili, môžeme si pomôcť kliešťami, ktorými si vreckovku prichytíme. Pre čo najlepšiu chuť jedla sa odporúča grilovať na drevenom uhlí. Práve to mäsku dodá tú správnu chuť aj arómu. Dokonca môžeme k uhliu primiešať aj trochu dreva. Ovocné drevo pridá mäsu sladkastejší nádych a orechové či dubové zdokonalí bravčovinu alebo ryby.

2. Dobré rozpálenie

Základným pravidlom je dobre si gril rozpáliť. Ak grilujeme na drevenom uhlí, oheň je vhodné pripraviť aspoň hodinu pred začiatkom grilovačky. Uhlie stačí pridať pol hodinu pred pečením mäsa, ktoré je dôležité dať piecť až na dostatočne rozpálený povrch. Gril by mal dosiahnuť teplotu 250 až 300 °C.

3. Kľúčová je marináda

Keď si mäsko naložíme do marinády vopred, ušetríme si naháňačky, zhon a stres z toho, že nie je hotové včas. Ideálne je nechať ho naložené v obľúbenej omáčke celú noc, aby tak nasiaklo všetky potrebné chute. 

 

Tipy na grilovanie

 

4. Zmerajte mäsu teplotu

Grilovačka je v plnom prúde a netrpezlivo čakáme, kedy bude jedlo hotové. Často si však nie sme istí, či je mäso ozaj dobre pripravené. Približné odhady, ako dlho by mäso malo ešte ostať na grile, nám veľakrát zhoršia situáciu. Dobrým pomocníkom tu môže byť práve teplomer. Nie však ten, ktorým si meriame teplotu, keď sme chorí, ale teplomer na mäso. Stačí ho do mäska zapichnúť a vďaka displeju hneď zistíme, koľko času ešte potrebuje.

5. Chrumkavá zelenina ako doplnok

Zelenina, ktorú si opečieme na grile chutí úplne inak ako štandardne uvarená či pripravená v rúre. Dôležitým pravidlom pri grilovaní zeleniny je neochucovať ju vopred, ale až pri podávaní na tanier. Taktiež je podstatné vziať ju z ohňa hneď ako sa jemne pripečie. Okrem zeleniny a mäsa môžeme vyskúšať aj sviežu alternatívu v podobe grilovaných rýb, ktoré chutia výborne. Veľmi chutné rybky na grilovanie sú napríklad losos alebo pstruh, ktoré stačí len jemne pokvapkať citrónom a posypať korením alebo kôprom. 

6. Nezabúdajte na bezpečnosť

Veľmi dobrou radou je aj dodržiavanie bezpečnosti, aby sa grilovačka nezmenila na nočnú moru v podobe požiaru alebo popálenín. Preto je podstatné, aby sa gril nečistil hneď po skončení pečenia. Vhodné je vždy mať pre istotu po ruke aj fľašu vody, ktoré často zachráni nečakanú situáciu. 

 

 

Grilovačka mimo domu?

Prečo nie? Ak si chcete užiť grilovačku nezáväzne a spontánne, len tak, kam vás vietor zaveje, je dobré mať vhodného spoločníka ku grilu aj na cestách. Takým je napríklad kempingový skladací set HORT, ktorý si zamilujete pre jeho praktickosť. Stačí si ho len pribaliť, rozložiť a užívať si pohodu s dobrým jedlom kdekoľvek. 

Všetko potrebné pre tú správnu grilovačku nájdete na našej stránke www.kondela.sk