Idylka na záhrade vo vašej novej hojdacej sieti. Alebo novej hojdačke?

Idylka na záhrade vo vašej novej hojdacej sieti. Alebo novej hojdačke?


Jar, leto i jeseň sa nesú v znamení relaxu na záhrade či terase. Vyberáme a kupujeme nový záhradný nábytok, ktorý nám spríjemní grilovačku či záhradnú párty. Záhradný nábytok, to nie sú iba stoly, stoličky či sety, k nábytku vhodnému na záhradu či terasu sa radia aj hojdacie siete, kreslá či hojdačky. Prinášajú možnosť individuálneho relaxu. Posaďte sa a čítajte knihu, ľahnite si do siete a iba tak relaxujte. Neviete sa rozhodnúť a vybrať si z veľkej ponuky predajcov? Prinášame niekoľko rád, ktoré vám výber uľahčia.

Kľúčové faktory, ktoré ovplyvnia váš nákup

Stojan na sieť

Vzhľadom na to, že každá hojdacia sieť je zavesená nad zemou, odporúčame porozmýšľať nad kúpou stojana. Hoci môžete sieť zavesiť aj na dva stromy alebo inú konštrukcii, nie je to také bezpečné ako certifikovaný stojan. Ak si zaobstaráte stojan, môžete sieť využiť nielen v exteriéri, ale aj v interiéri. Treba síce počítať s vyššou investíciou, no pohodlie, ktoré vám stojan zabezpečí, vám to vynahradí.

 

Hojdačka Havana na stojane Otan Hojdačka Havana so vzorom kvetov

 

Preferovaná veľkosť

Plánujete používať hojdaciu sieť či hojdačku sami alebo budete pozývať hostí? Ak máte v pláne relaxovať sami s vašou obľúbenou knihou, postačí vám hojdacia sieť pre jednu osobu. Niektorí však ocenia hojdačku pre páry, ktorá prichádza s väčšou nosnosťou. Môžete tiež zakúpiť rodinné hojdacie siete, ktoré sú vhodné až pre 2 dospelé osoby a približne 3 deti. Pred nákupom si overte hmotnostnú kapacitu a nosnosť siete aj stojana. Ďalšou možnosťou je kúpa hojdacieho závesného kresla. Zaberie menej miesta a je ideálne aj do interiéru.

Závesné kreslo Noela hnedá/krémová Závesné kreslo Noela

 

Materiál

Väčšina hojdacích sietí je vyrobená z bavlny. Bavlna je cenovo dostupná, priedušná, veľmi pohodlná a umožňuje odparovanie potu a vlhkosti. Bavlna veľmi rýchlo schne, napríklad po daždi. Prípadne môžete zvoliť hodvábne hojdačky, ktoré sú vhodnejšie na cestovanie. Hodváb je nielen priedušný, ale aj odolný voči roztrhnutiu a ľahký. Takéto hojdacie siete však nie sú také pohodlné ako tie bavlnené. Siete sa dodávajú s veľkým množstvom šnúrok, čo zabezpečuje ideálny rozklad váhy. Látka býva často špeciálne obšitá, aby sa predišlo jej pretrhnutiu.

Hojdacia sieť Evana s pásikmi Hojdacia sieť Evana

Farba


Riešiť farbu hojdacej siete sa môže javiť ako malichernosť, no farba, pre ktorú sa rozhodnete, vás bude sprevádzať počas relaxu dlhé roky. Ak máte radi svetlé farby, choďte do toho, ale majte na pamäti, že takéto hojdačky síce nevyblednú, no zachytávajú viac nečistôt. Tmavšie farby môžu vyblednúť na slnku rýchlejšie, ale dlhšie vyzerajú čisté. Na trhu nájdete jednofarebné siete, aj hojdačky so vzorom.

Závesné kreslo Klorin v červenej farbe Závesné kreslo Klorin

 

Sieť verzus hojdačka?

Záhradné hojdačky sú ideálne na oddych počas letného dňa. Používajú sa vo vzpriamenej alebo sklopenej polohe. Mnohé poskytujú miesto na sedenie až pre štyroch ľudí, preto sú vhodnejšie pre tých, ktorí často vítajú na záhrade svojich blízkych a priateľov. Zvyčajne sú vybavené vankúšmi, ktoré zvyšujú pocit pohodlia. Môžu sa pochváliť pevnou, konštrukciou z dreva, tepaného železa alebo ocele.

Drevené hojdačky vyžadujú náročnejšiu údržbu. Kovové hojdačky nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Mali by ste však dávať pozor, aby ste nepoškriabali povrch, pretože by to mohlo ohroziť antikoróznu ochranu materiálu. Záhradné hojdačky sa väčšinou predávajú s nastaviteľnou strechou, ktorá vás ochráni pred slnkom. Kvalita a vlastnosti jednotlivých textílií sa líšia od typu hojdačky, rovnako ako komfort sedačky, operadla a vankúšov.

Hojdačka Ulana Záhradná hojdačka Ulana

Siete sú vyrobené z tkaniny a lana, môžu byť zavesené medzi dvoma stromami alebo na stojane z dreva alebo kovu. K dispozícii sú rôzne veľkosti až po extra veľké modely určené pre niekoľko ľudí naraz. Hojdacie siete sú však zvyčajne používané jednou osobou, ktorá si do siete ľahne a relaxuje. Kvalita hojdacej siete, spolu s úrovňou komfortu, ktorý ponúka, bude závisieť od použitej textílie a veľkosti siete.

Sieť Amado Záhradná závesná sieť Amado

 

Originály na vašej záhrade

Okrem klasických hojdačiek a hojdacích sieti ponúka dnešný trh aj originály, ktoré prichádzajú s extra dizajnom alebo zvýšeným komfortom. Deti ocenia farebné hojdacie kreslá s dizajnom zvierat, dospelí zas tzv. lehátkové kreslá so strieškou.

Závesné kreslo Tolo

Kreslo Tolo Závesné kreslo v tvare kuriatka Tolo

Kreslo TOLO spĺňa všetky funkcie závesného kresla s možnosťou hojdania. Udrží vás vo vysoko kvalitnej 100% bavlne, ktorá sa len tak ľahko neroztrhne. Závesné kreslo obsahuje aj balenie s nafukovacím vankúšom z kvalitného PVC. Vo farebnom prevedení žltá, ktorá je skombinovaná s oranžovou, doslova vyrazí dych. Jeho nosnosť dosahuje 80 kg. Ideálne aj do detských izieb. Ak ste svoje dieťa dlho nevideli, určite ho nájdete v tomto kresle v tvare kuriatka.

Kreslo Spavin

Kreslo Spavin Hojdacie kreslo so strieškou Spavin

Relaxujte, snívajte, objavujte príbehy kníh, ktoré vás zavedú do sveta fantázie. Šteklivé slnečné lúče, čerstvý vzduch a pohodlie záhradného hojdacieho kresla SPAVIN, to je dokonalá idyla o pokojnom letnom dni. Vymeňte kolotoč každodenných povinností za hojdačku maximálneho komfortu. Kreslo vás určite nesklame svojou kvalitou, pretože nosná konštrukcia je vyrobená z pevnej sivej ocele. Strieška vytvára príjemné miesto na skrýšu pred slnkom. Kreslo je čalúnené tmavosivou látkou.