Kde v spálni umiestniť posteľ? Riaďte sa týmito pravidlami a vyspíte sa do ružova

Kde v spálni umiestniť posteľ? Riaďte sa týmito pravidlami a vyspíte sa do ružova

Ben Franklin raz povedal: Ísť skoro spať a zavčas rána vstávať je cesta ku zdraviu, múdrosti a bohatstvu.

Veru, vedel, o čom hovorí. Pochopil, aký je pre nás spánok dôležitý, aby sme boli počas dňa aktívni a produktívni. S dostatkom spánku sme menej náchylní na choroby, efektívnejší vo svojej práci, stávajú sa z nás príjemnejšie, milšie, dokonca i atraktívnejšie osoby. To, ako kvalitne sa vyspíme, neovplyvňujú len dobrá posteľ a matrac. Svoj význam má aj umiestnenie postele v miestnosti.
 

Manželská posteľ, sivá/wenge, 160x200, ALESIA Manželská posteľ ALESIA. Zdroj: temponabytok.sk

 

Určite ste už počuli o učení feng šuej. Pravdepodobne ste sa tiež stretli s radami a tipmi, ako správne zariadiť a vytvoriť harmonickú spálňu. Posteľ by nemala byť pri okne. V spálni by nemali byť zrkadlá. Možno ste tieto pravidlá počuli ešte skôr, ako ste sa dočítali o feng šuej. Opýtajte sa starých mám, určite vám budú vedieť poradiť rovnako dobre. Ale ako to v skutočnosti je? Kde by mala posteľ stáť, a kde zas nie?

Aj pozícia spálne v dome ovplyvňuje náš spánok

Čínske umenie feng šuej má hneď niekoľko teórií o tom, kde v dome by mala byť spálňa umiestnená. Je rozdiel, či je v prednej alebo zadnej časti domu, či dokonca nad kuchyňou alebo garážou.

Spálňa v zadnej časti domu

Miestnosti v zadnej časti domu sú zväčša tichšie a pokojnejšie. Váš spánok tak nebude rušený ruchmi z ulice. Toto isté platí aj v prípade bytov. Pre spálňu vyberte miestnosť, ktorej okná nie sú situované smerom k hlavnej ceste, respektíve k miestu, ktoré je rušné aj v noci.

Spálňa nad garážou

Tak to je naozaj zlé rozhodnutie. V spálni nad garážou váš spánok ovplyvňuje niekoľko faktorov, či už sú to zápachy z výfuku a palív, hluk z pohybu garážových dverí, alebo štartovanie auta.

Spálňa pod aktívnou zónou

Za aktívnu zónu sa považuje kúpeľňa, toaleta, izba tínedžera, zábavné či iné miestnosti, kde sú členovia aktívni aj v noci. Pod týmito miestnosťami vás takisto nečaká pokojný spánok.

Ďaleko od kuchyne

Feng šuej rovnako neodporúča umiestniť spálňu nad kuchyňou. Sporák hromadí zlú energiu, ktorá ovplyvňuje náš spánok a podporuje zdravotné problémy.

 

Manželská boxspringová posteľ Odysea Manželská boxspringová posteľ Odysea. Zdroj: temponabytok.sk

Čo s posteľou?

Vyhnite sa prázdnemu priestoru medzi čelom postele a stenou

Prázdny priestor medzi čelom postele a stenou vedie k nestálosti a nestabilite. Keď máte stenu tesne za sebou, získate pocit istoty a výhodu sedenia chrbtom ku stene.

Spanie s nohami smerujúcimi ku dverám

Feng šuej je zásadne proti takémuto umiestneniu postele. Už naše staré mamy označovali takéto uloženie postele za pozíciu rakvy.

Aj kúpeľňa ovplyvňuje umiestnenie postele

Vyhnite sa tomu, aby ste čelo postele opreli o stenu susediacu s kúpeľňou alebo toaletou. Váš spánok bude rušený neželanými zvukmi.

Radšej menšia ako väčšia

Je dokázané, že väčšina z ľudí, ktorí spávajú vo veľkej miestnosti, sa sťažuje na časté budenie. Preto menšia miestnosť je pre spálňu vhodnejšia.

 

Manželská posteľ Lucas Manželská posteľ Lucas z borovicového dreva. Zdroj: temponabytok.sk

Okno za hlavou

Okno je brána medzi spálňou a vonkajším svetom. Keď spíte s hlavou priamo pod oknom, zaručujeme vám, že budete silno vnímať vietor, dážď, búrku, vône, dopravný ruch, dokonca i hmyz, a často aj vtáky, ktoré si zvyknú posedieť na parapete okna.

Posteľ pod šikmým stropom

Spanie pod zníženou či šikmou strechou prináša pocit stiesnenosti. Tento pocit zjemníte použitím postele s klenbou. Štyri stĺpiky dokážu rozbiť váš pocit, že na vás strecha padá.

Žiadne police

Ak máte nad posteľou police, knižnicu, či dokonca luster, môžete získať pocit nebezpečenstva. Veľký a ťažký nábytok vo vás prebúdza pocit tlaku, ktorý síce môžete vnímať iba podvedome, no predsa rušivo zasahuje do vášho spánku.

Zrkadlá von!

Zrkadlá jednoducho do spálne nepatria. Ak je zrkadlo súčasťou postele, vnímate každý svoj pohyb, čo vás núti byť v pozore. V zrkadle vedľa či oproti postele zas ráno ako prvé uvidíte svoj odraz, čo môže narušiť váš štart do nového dňa.

 

Čalúnená manželská posteľ Terka Manželská posteľ Terka v spálni bez zrkadiel. Zdroj: temponabytok.sk

Takto áno!

Najlepšia pozícia podľa feng šuej je vtedy, ak umiestnite posteľ v dostatočnej vzdialenosti od dverí. Ideálne je v takom uhle, ak vidíte na dvere, a teda máte hneď prehľad o tom, keď niekto do miestnosti vstúpi. Ako to vyzerá v praxi?

 

Správne umiestnenie postele Toto je schválené umiestnenie podľa feng-šuej. Zdroj: pinterest.com

 

Toto sú tri najideálnejšie pozície postele v miestnosti. Posteľ umiestnená v najvzdialenejšom mieste od dverí vám umožňuje mať prehľad o celej miestnosti. Posteľ by sa mala dotýkať steny, predídete tak pocitu nestability. Vyvarujte sa tomu, aby sa priamo dotýkala dverí.

Najvhodnejšia posteľ je drevená s nožičkami. Kovové rámy postelí a matrace s kovovými pružinami dobre znáša len malé percento ľudí. Kov vytvára pre väčšinu z nás škodlivé energetické pole.

Pre dobrý manželský život odporúča feng šuej posteľ s matracom vcelku. Postele s úložným priestorom pod lôžkami nie sú negatívne, ak sa nestanú skladiskom zbytočností. Do zásuviek pod posteľ patria výlučne vankúše, prikrývky, deky, prípadne posteľná bielizeň.

 

Posteľ Madia Čalúnená manželská posteľ Madia. Zdroj: temponabytok.sk

 

Podľa feng šuej majú predmety schopnosť uchovávať v sebe pozitívne aj negatívne energie. Rušivý či nekvalitný spánok často súvisí so zmenami, ktoré si mnohokrát neuvedomujeme. Niekedy stačí vymeniť starú posteľ za novú. S kúpou novej postele by sa nemalo otáľať po rozvode, takisto ak išlo o lôžko ťažko chorého.

Nová posteľ patrí k sťahovaniu do nového domu či bytu. Mladomanželia by mali odmietnuť každú ponuku obdarovania už používanými posteľami či nákup z druhej ruky. Vykročenie do novej etapy života ide ruka v ruke s novou manželskou posteľou.