Krájam, krájaš, krájame.  Ako si vybrať domov nože, aby vás pochválil aj šéfkuchár?

Krájam, krájaš, krájame. Ako si vybrať domov nože, aby vás pochválil aj šéfkuchár?

Jedlo je také dobré, ako kvalitné suroviny použijeme. A jeho príprava je zas taká príjemná, ako kvalitné nástroje použijeme. Azda tým najdôležitejším nástrojom pri príprave jedla sú kuchynské nože. Každý špičkový šéfkuchár má vlastný nôž, či sadu, ktorú si nosí všade so sebou. Nemusíte byť však profesionálny šéfkuchár, aby ste si dopriali kvalitné nože aj domov. Podľa čoho vyberať? Aký kuchynský nôž by doma nemal chýbať? A na čo si dať pozor pri čepeli? 

 

Kuchynské nože

 

Univerzálny kuchynský nôž neexistuje 

Najjednoduchším a zároveň najpraktickejším riešením by bolo mať v kuchyni iba jeden nôž. Univerzálny kuchynský nôž, ktorým s ľahkosťou nakrájate mäso, chlieb, očistíte zeleninu či vyfiletujete rybu však neexistuje. 

Nožom s 20 cm čepeľou sa vám bude skvele krájať mäso, no pri čistení zeleniny vás bude limitovať. A naopak, šikovný nôž s kratšou 10 cm čepeľou bude neoceniteľným pomocníkom pri krájaní jablka, pri poriadnom kuse hovädziny s ním však neuspejete. Ako to vyriešiť? 

Ideálnym riešením do domácností sú sady kuchynských nožov. S čím si doma vystačíte? V základnej výbave by nemali chýbať tri druhy nožov: menší nôž s čepeľou do 10 cm vhodný na krájanie a lúpanie zeleniny či ovocia, väčší nôž s čepeľou do 20 cm, ktorý je pomerne univerzálny – poradí si mäsom, väčšou zeleninou, ovocím či posekaním čokolády a potom nôž so zúbkovanou čepeľou na krájanie chleba a pečiva. 

Je pre vás varenie zábavou a radi posúvate svoje kulinárske výtvory na novú úroveň? S touto trojicou by ste sa nemali uspokojiť. Ak často pracujete s čerstvými rybami, v kuchyni by nemal chýbať ani filetovací nôž. Bude vám užitočným pri príprave receptov z rýb a darov mora. Zbožňujete syry, víno, olivy? Oceníte špeciálny kuchynský nôž na krájanie syra. Milovníkom mäsa uľahčí prácu a otvorí nové obzory sekáčik na mäso alebo vykosťovací nôž, ktorý umožní vyskúšať nové, precíznejšie spôsoby prípravy jedla. 

Skvelou voľbou je napríklad naša sada kuchynských nožov JAVED, kde okrem sekáčika nechýba ani brúsič na nože či nožnice. 

 

Krájajúci nôž

 

Z akého materiálu vybrať kuchynské nože

Pri čepeli kuchynských nožov sa zväčša stretávame s tromi druhmi materiálov: keramické, nehrdzavejúca oceľ a uhlíková oceľ. Kuchynské nože s keramickou čepeľou sa vyznačujú svojou tvrdosťou, zároveň dlho vydržia ostré, výborne nakrájajú mäkšie potraviny – ovocie, syr či zeleninu. Problémy sa však môžu objaviť pri tvrdších surovinách, pri ktorých sú keramické čepele náchylné na zlomenie. 

Aký je pri kuchynských nožoch rozdiel medzi nehrdzavejúcou a uhlíkovou oceľou? Uhlíková oceľ sa dá lepšie a zároveň ľahšie naostriť, no zároveň sa aj rýchlejšie otupí. Náročnejšia je tak na údržbu a rovnako si na nej s obľubou svoj základný tábor založí korózia. 

Ako najvhodnejší materiál kuchynských nožov do domácnosti sa tak javí osvedčená klasika: nehrdzavejúca oceľ. Materiál nenáročný na údržbu, ľahko ho nabrúsite i doma, odolný voči korózii i voči poškodeniu. Je dostatočne pružný, a keď pri krájaní mäsa narazíte na kosť, zvládne to bez poškodenia. 

 

Nôž na mäso

 

A čo rukoväť kuchynského noža?

Na prvý pohľad detail, no rukoväť rozhoduje o tom, ako sa vám s kuchynským nožom bude narábať. Tu sa oplatí sústrediť na dve otázky: Ako sa mi bude rukovať držať? Je rukoväť navrhnutá tak, aby bol nôž pri práci vyvážený? Preto nie je na škodu, keď si pred kúpou kuchynský nôž podržíte v ruke. 

Stretnúť sa môžeme s rôznymi materiálmi rukovätí – plast, kov či drevo. Ak neplánujete svojim kuchynským nožom venovať špeciálnu pozornosť a precíznu dennú údržbu, najvhodnejším riešením je siahnuť po plastovej či kovovej rukoväti. Ľahko ju umyjete, získate vysoký hygienický štandard a tiež odolný materiál, ktorý časom nedegraduje tak rýchlo, ako drevo. 

Napríklad sada kuchynských nožov Berlingerhaus BH-2462 sa pýši ergonomickou rukoväťou, ktorá skvelo drží v ruke, je vyhotovená z odolného kovu a vybavená protišmykovou úpravou. A navyše vyzerá špičkovo. Zároveň vyváženie nožov vďaka tejto rukoväti prináša používateľovi radosť z krájania. Tiež je splnený najvyšší hygienický štandard – medzi čepeľou a rukoväťou nie je žiadna medzera či nerovnosť, na ktorej by sa zachytávali zvyšky jedla.

 

 

Nože na doske

 

Ako sa starať o kuchynské nože 

Ďalšou dôležitou otázkou je, ako sa ku kuchynským nožom správať, aby vydržali čo najdlhšie – ostré, života - i krájaniaschopné. Nože by sme mali skladovať samostatne, aby sa v zásuvke s ostatnými náradím neotupili. Ideálnym riešením je teda stojan či magnetický pás, na ktorý kuchynské nože pripevníte. 
Nože odporúčame umývať ručne, vo vlažnej vode, povolať môžete tiež saponát. Ak sa rozhodnete použiť na kuchynské nože umývačku riadu, rozložte ich tak, aby sa nedotýkali iných predmetov. Teplota vody by nemala byť vyššia ako 50°C. 

Životnosť kuchynských nožov predĺžite aj tak, že ich budete používať výlučne na to, na čo sú určené - na krájanie. Otváranie sardiniek nechajte radšej na otvárač na konzervy. A aby čepeľ ostala ostrá čo najdlhšie, používajte vhodné lopáriky, napríklad bambusovú dosku na krájanie. 

Chcete si prípravu jedla užívať? Vyberte si svojich nových pomocníkov z našej ponuky sád kuchynských nožov.