Kuchyňa má slúžiť vám, nie vy jej. Vyberajte takú, ktorá sa ľahko čistí

Kuchyňa má slúžiť vám, nie vy jej. Vyberajte takú, ktorá sa ľahko čistí


Kuchyňa sa prirodzene považuje za miestnosť, ktorá si vyžaduje najviac upratovania. S trochou plánovania môžete mať dizajn, ktorý nie je náročný na údržbu, čo vám umožní tráviť menej času upratovaním. Dodržujte týchto niekoľko rád, až potom si kuchyňu začnete doslova užívať.

 

Začnime spotrebičmi

Je pochopiteľné, že vás oslní výkon alebo vzhľad nového kuchynského spotrebiča. Zvážte však tieto nákupy. Majte na mysli, že vašu kuchyňu potrebujete bez zbytočnej námahy udržať v čistote. Vyberte si také spotrebiče, ktoré vyčistíte bez použitia agresívnych či špeciálnych prostriedkov. Najlepšie sú tie, ktoré stačí ľahko zotrieť. Pred kúpou sa zamerajte predovšetkým na detaily. Oboznámte sa so všetkými zákutiami, ktoré vám sťažia údržbu. Napríklad, ak sú gombíky príliš blízko pri sebe, ťažko sa dostanete medzi ne, aby ste stroj vyčistili. Tiež odporúčame zvoliť indukčnú varnú dosku. Keďže je plochá, ľahko a bezpečne sa čistí. Navyše pri indukčných varných doskách nemusíte čistiť rošty a iné časti, ktoré sa nachádzajú napríklad na plynových varných doskách. Dobrou voľbou sú tiež spotrebiče so samočistiacimi programami. Navrhujeme zvoliť sporáky s čistiacimi funkciami (ktoré zahrievajú rúru na vysoké teploty na spálenie zvyškov), parné rúry s programami automatického čistenia a kávovary s automatickým čistením.

Kuchynská linka Laresa v tmavej hnedej Kuchynská linka Laresa

Vyberte si jednoduchú zadnú stenu

Obkladačky sú obľúbenou voľbou pre zadnú stenu medzi kuchynskými skrinkami. Ak však nechcete tráviť čas drhnutím škár, aby ste ju udržali v čistote, existujú aj ďalšie možnosti. Ak predsa len trváte na obklade, vyberte si obklad veľkého formátu. Ak si však vyberiete sklo, problém so zájdenými škárami vôbec nebudete musieť riešiť.

Kuchynská linka Irys New v prevedení dub sonoma Kuchynská linka Irys New

Favoritom sú hladké predné dvierka skriniek

Stavte na hladký dizajn kuchynskej linky. Predídete tomu, aby sa v ozdobných drážkach zachytával prach a zvyšky potravín. Stále IN sú kuchynské linky v lesklom prevedení. Na vysoko lesklom povrchu však vidieť odtlačky prstov a škvrny. Toto je potrebné vziať do úvahy aj napriek tomu, že sa dajú ľahko odstrániť pomocou netkaného mikrovlákna. Ak chcete obmedziť odtlačky prstov na vysoko lesklých kuchynských skriniach, zvážte výber skriniek s úchytkami. Vyvarujte sa čisteniu drsnými chemickými látkami.

Kuchynská linka Prado vo vysokom lesku, červená Kuchynská linka Prado vo vysokom lesku

Materiál pracovnej dosky

AOdporúčame kameň a kov, ktoré sú neporézne, zabraňujú tvorbe škvŕn a ľahko sa čistia. Masívne drevené povrchy sú pravdepodobne najhygienickejšie. Opäť stavte na hladký povrch bez drážok na zachytávanie nečistôt. V súčasnosti sa do popredia dostávajú tzv. Corian pracovné dosky. Ide o umelý kameň vyrobený z mletých minerálov a akrylátovej živice. Vďaka svojim výnimočným vlastnostiam nachádza široké uplatnenie v privátnych aj verejných interiéroch. Obzvlášť pekné detaily vznikajú pri osadení drezov a zásten, ktoré sú bez viditeľných spojov v jednom kuse. Corian je materiál s pevným, celistvým, neporéznym nenasiakavým povrchom. Pri spojení vytvára dokonale hladkú plochu. Špina a ani baktérie neprenikajú do jeho štruktúry. Preto ich vidíte používať v nemocniciach a reťazcoch rýchleho občerstvenia.

Materiál pracovnej dosky Materiál pracovnej dosky Corian

Nájdite to správne miesto pre odpadkové koše

Kde je to najlepšie miesto pre koše a nádoby na recykláciu vo vašej kuchyni? Podľa odborníkov a poradcov v tejto oblasti by odpadkový kôš mal byť pod drezom. Úmyslom je dosiahnuť minimálnu vzdialenosť medzi košom a umývadlom. Takto vytvoríte minimum príležitostí na vyliatie tekutín či vysypanie tuhých potravín a jedál. Ideálne je, ak budete kôš držať za zatvorenými dvierkami skrinky. Eliminujete tak nielen neporiadok, ale aj nepríjemný zápach. Nezabúdajte, že aj odpadkový kôš treba pravidelne čistiť!

Kuchynská linka Sicilia v prevedení Sosna andersen Kuchynská linka Sicilia

Použite odolnú farbu

Steny v kuchyni sú častejšie vystavené ako v iných miestnostiach. Ak nemáte na stenách obklad či umývateľnú tapetu, voľte odolnú farbu. Uľahčí vám pravidelné čistenie.

Kuchynská linka Jura New IA v prevedení rigoletto a wenge Kuchynská linka Jura New IA

Vyvarujte sa otvorených políc

Otvorené police môžu vyzerať atraktívne, čaká vás však náročná údržba. Riad treba stále premiestňovať, aby ste pod nim utreli prach. Na druhej strane otvorené police násobia moderný dizajn kuchyne. Uskromnite sa však s jedným, maximálne dvoma otvorenými regálmi, ktorým ukončite kuchynskú linku. Pekne ukážu aj skrinky so sklenými dvierkami.

Kuchynská linka Split v bielej farbe Kuchynská linka Split

Pozornosť venujte aj vnútornému vybaveniu

Šuplíky a police sa javia ako mínové pole. Niekedy je obtiažne udržať v skrinkách poriadok. Omrvinky, prach a iné drobné nečistoty sa držia na dne. Zaobstarajte si do políc boxy. Šuplíky, ale aj police vysteľte umývateľnou vložkou, ktorú orežete presne na mieru. Odborníci odporúčajú ako vnútorný materiál do skriniek laminát. Ľahšie sa čistí. Navyše neabsorbuje rozliate tekutiny tak ako masívne drevo.

Kuchynská linka Vega, sivá matná/dub lancelot Kuchynská linka Vega

Každá gazdinka sa rada pýši novou modernou kuchyňou. Treba si však uvedomiť, že trendový dizajn nezaručí, že vaša kuchyňa bude večne ohurovať. Venujte dostatočnú pozornosť čistote a údržbe. Kde sa to leskne čistotou a kde to pekne vonia, tam to aj dobre chutí!