Kvalitným spánkom proti jarnej únave. Na čo si dať pozor pri spaní?

Kvalitným spánkom proti jarnej únave. Na čo si dať pozor pri spaní?

Umelecký dojem z voňavej rozkvitnutej jari dokáže pokaziť jarná únava. Ale ako ju poraziť? Viac pohybu, zdravší jedálniček, ale aj kvalitný spánok. To sú osvedčené recepty. A práve na kvalitný spánok sme si posvietili v našom článku. Kam umiestniť posteľ v spálni? Ako vybrať správny matrac? A ktorá poloha v spánku je najzdravšia? 

 

Nájdite vhodné miesto pre posteľ 

Cesta za kvalitným spánkom sa začína už pri výbere vhodnej izby pre spálňu. Spálňa vôbec nemusí byť veľká miestnosť. Stačí, keď sa do izby zmestí posteľ, pár nočných stolíkov, komoda či skriňa.  A dámy určite ocenia priestor na toaletný stolík. Ešte zásadnejšie, ako samotná veľkosť miestnosti, je umiestnenie postele. Na čo si teda dať pozor? 

Keď v posteli ležíte, mali by ste vidieť na dvere – z psychologického hľadiska je to pre pocit bezpečia veľmi dôležité. Posteľ by však nemala byť situovaná priamo oproti dverám, vhodné ale nie je ani miesto pod oknom. Počas spánku tiež oceníte čelo postele umiestnené čo najbližšie k stene. Rovnako tak môže k stene priliehať i jedna strana postele. Ako najvhodnejšie miesto sa tak javí niektorý z rohov spálne pri stene oproti dverám.

Často sa stretávame s tým, že nad posteľou visia poličky. Hoci si na to dokážeme časom zvyknúť, podvedome stále vnímame ohrozenie. Čo keby polička spadla? Alebo tá hrubá kniha z nej? Stena nad posteľou by mala byť voľná – „vyrušovať“ by nemali ani poličky, ani obrazy, ani zarámované fotografie. Čo potrebujete mať po ruke, to si uložíte na nočný stolík

 

spánok

 

Vyberte si na spanie správny matrac 

Každý je iný...niekto je vyšší, druhý ťažší, tretí má problémy s chrbticou, štvrtého zas trápi alergia... A toto všetko by sme mali pri výbere vhodného matraca zohľadniť. Penový, latexový, pružinový či taštičkový matrac. Ktorý z nich si vybrať? Najdôležitejšou vlastnosťou matracu je tvrdosť. Pri výbere zohľadnite svoju váhu, ale tiež vek. Ľudia s vyššou hmotnosťou zväčša ocenia vyššiu tvrdosť, naopak seniori vyhľadávajú – bez ohľadu na váhu – mäkšie typy matracov. 

Pri výbere matracu myslite aj na svoj životný štýl. Máte sedavé zamestnanie a málo pohybu? Oceníte tvrdší penový matrac. Už ste na dôchodku, trápia vás bolesti kĺbov a budíte sa skoro ráno? Mäkký latexový matrac by mohol byť to, čo hľadáte. Každý z nás je jedinečný, aj preto je vhodným riešením na manželskú posteľ kúpiť dva rozdielne matrace, ktoré rešpektujú vek, postavu, zamestnanie i prípadné zdravotné problémy majiteľa. 

Chcete sa dozvedieť o tejto téme viac? Prečítajte si náš článok Potrebujete špecifický matrac? Poradíme vám, ako ho vybrať

 

kvalitný spánok

 

Poloha v spánku je dôležitá 

Vybrali sme vhodnú miestnosť, posteľ sme umiestnili na správne miesto, kúpili sme matrac podľa našich  potrieb a čo ďalej? Na prvý pohľad detail, no poloha počas spánku má na jeho kvalitu oveľa väčší vplyv, ako sa môže zdať. Na chrbte, na bruchu, na boku...každá má svoje pre a proti. 

Za najzdravšiu spánkovú polohu odborníci považujú tú na chrbte. Práve vtedy sa najlepšie rozloží váha tela, chrbtica je v neutrálnej polohe, nekrčíme si pokožku na tvári (neprehlbujú sa vrásky) a netrpia ani kĺby. Pod nohy v oblasti kolien odporúčame dať si menší vankúš a pod hlavu vyšší. Ale pozor, táto poloha nie je vhodná pre tehotné ženy. 

Druhou odporúčanou polohou je spánok na boku – nie je však jedno, na ktorej strane. Keď spíte na pravom boku, uvoľňuje sa pažerák a môže dôjsť k žalúdočným problémom. Spánok na ľavom boku je vhodný najmä pre tehotné ženy a ľudí, ktorých trápi spánkové apnoe, chrápanie či pálenie záhy. Pri tejto polohe odporúčame použiť menší vankúš medzi nohy v oblasti kolien – bedrové kĺby nebudú počas noci tak veľmi zaťažené. 

Spánok na bruchu je najmenej odporúčanou polohou, no vyhovuje ľuďom, ktorí chrápu. Krk je však v neprirodzenej polohe, krčíme si pokožku na tvári a často sa zobudíme opuchnutí. Ak je táto poloha pre vás najprirodzenejšia, môžete aspoň znížiť škody. Pod hlavu si dajte veľmi nízky, resp. žiadny vankúš a do oblasti panvy ďalší vankúš, ktorý pomôže chrbtici dostať sa do prirodzenej polohy. 

 

jarná únava

 

Čím väčšia tma, tým kvalitnejší spánok 

Stačí jedna pouličná lampa pred oknom a kvalita vášho spánku je ohrozená. Čím menej svetla do spálne preniká, tým lepšie. Ako proti svetelnému smogu bojovať? Najúčinnejším riešením sú zatemňovacie závesy – tie pred spaním vždy zatiahnite. Spoľahnúť sa tiež môžete na rolety či vonkajšie žalúzie. V prípade vnútorných žalúzií zatemnenie nie je až také účinné.

Nezabúdajte však ani na svetelné zdroje v spálni – namiesto digitálneho budíka so svietiacimi číslicami používajte mobil alebo klasický budík. Máte v spálni akvárium? Zhasnite ho. Rovnako aj ďalšie svetielka. Čím väčšia tma, tým kvalitnejší spánok. 

 

izba

 

Myslite na vzduch v spálni 

Pre dobrý spánok je rovnako dôležitá kvalita vzduchu v miestnosti. Dokážete ju zvýšiť jednoducho – základom je pravidelne vetrať. Ideálny čas na vetranie je vo večerných hodinách, keď je nižšia premávka a do domácnosti sa tak dostáva menej prachu. Tu by ste však nemali skončiť. Rovnako dokážu vnútornú klímu spálne zlepšiť aj izbovky. Ktoré vybrať? Osvedčenými rastlinami do spálne sú svokrin jazyk, levanduľa, banánovník či aloe vera. 

Veľkým pomocníkom je i difúzer. Zariadenie, do ktorého nalejete vlažnú vodu, pridáte esenciálny olej – napríklad levanduľový pre lepší spánok – zapojíte do zásuvky, zapnete a počas nasledujúcich hodín sa do vzduchu uvoľňuje para nasýtená esenciálnym olejom. Vzduch je zvlhčený a levanduľa vás zas príjemne upokojí. 

Chcete sa dozvedieť, ako zlepšujú izbovky kvalitu vzduchu v spálni? Prečítajte si náš článok Rastliny pre lepší spánok. Toto sú izbovky vhodné do spálne

 

jarný spánok

 

Pred spaním žiaden elektronický displej 

Ľudské telo tvorí hormón melatonín. Vďaka melatonínu vieme, kedy sme unavení a je čas ísť spať. Problém však nastáva vtedy, keď sa pozeráme na elektronický displej – smartfón, notebook, tablet či televízor. Displej vyžaruje modré svetlo, ktoré tvorbu melatonínu znižuje. A hoci sme unavení, necítime to. 

Ak však aspoň hodinu pre spaním nebudete používať žiadne zariadenie s elektronickým displejom, môžete sa tešiť na kvalitnejší spánok. Že to nedokážete? Zapnite si funkciu, alebo si stiahnite  aplikáciu, ktorá žiarenie modrého svetla obmedzí. 

Ak sa inšpirujete týmito radami, odmenou vám bude kvalitnejší a výdatnejší spánok. A ak hľadáte vhodný matrac, posteľ, nočný stolík či difúzer, toto a ešte oveľa viac nájdete u nás na www.kondela.sk.