Potrebujete špecifický matrac? Poradíme vám, ako ho vybrať

Potrebujete špecifický matrac? Poradíme vám, ako ho vybrať

Už sa veľa napísalo o tom, aký je pre nás spánok dôležitý, ako ovplyvňuje našu psychickú a fyzickú pohodu. Určite ste sa už stretli s článkom, ktorý prinášal porovnanie jednotlivých matracov a zároveň rady, ako vybrať ten správny. Čo však v prípade, že hľadáte atypický matrac? Bolí vás chrbát? Patríte medzi alergikov? Ste vyšší a potrebujete dlhší matrac? Poradíme vám, ako si vybrať matrac, ak vás pri výbere ovplyvňujú špecifické podmienky.

 

Či už máte predstavu o tom, čo chcete, alebo začínate celkom od začiatku, je potrebné výberu matraca venovať prinajmenšom takú pozornosť, ako keby ste kupovali nové auto. Čo sa investície týka, je pravda, že je to len zlomok z ceny auta. Na matraci však strávite takmer tretinu svojho života, preto vaše nesprávne rozhodnutie môže mať neblahé následky. „Ak noc čo noc spíte na nesprávnom a nekvalitnom matraci, môže to narušiť váš spánok, zhoršiť ortopedické problémy alebo prípadne mať negatívny vplyv na vaše dlhodobé zdravie,“ hovorí Michael H. Bonnet, Ph.D., profesor neurológie a expert na spánok. Pri výbere matraca prihliadajte na všetky aspekty, ktoré majú vplyv na kvalitu spánku.

 

Matrace pre vysokých ľudí

 

Ak patríte medzi nadpriemerne vysokých ľudí, pravdepodobne si veľmi dobre uvedomujete ťažkosti, ktoré môžu nastať pri hľadaní vecí, ako je oblečenie alebo obuv. Čo však položky, ako sú matrace? Matrac s bežným rozmerom jednoducho nie je pre vás. Ak sa uspokojíte s kratším matracom, počítajte s takým nepríjemným dôsledkom, ako je spanie s nohami visiacimi na konci postele. Oveľa viac budete spávať s pokrčenými kolenami, namiesto toho, aby ste sa na posteli pohodlne natiahli. To môže spôsobiť veľa problémov so spánkom, ako aj pretrvávajúce bolesti chrbta.

 

Dĺžka matraca má byť o 25 cm väčšia ako telesná výška, šírka sa odporúča 90 až 100 cm, pre dvojlôžko aspoň 160 cm. Potrebujete iný ako štandardný rozmer? Väčšina matracov v špecializovaných predajniach sa dá objednať aj v atypickom rozmere. Pre manželskú posteľ si radšej vyberajte dva matrace. Veľký matrac nemusí vyhovovať obom manželom. Neobmedzujte sa ponukou bežných reťazcov s nábytkom. Kúpte si takú posteľ, do ktorej sa budete každý večer tešiť, a z ktorej budete každé ráno vstávať plní energie. Stačí osloviť zručného stolára alebo nábytkársku firmu. Výroba matraca s atypickými rozmermi tiež nie je žiadny problém. Špecializovaný predajca matracov vám ochotne splní akékoľvek želanie. Miesto klasických rozmerov 80 x 200 cm si teda môžete zaobstarať potrebný matrac s veľkosťou 120 x 220 cm.

 

 

Matrac Monaco Penový matrac Monaco

 

Matrace pre objemnejších ľudí

 

V predaji sú matrace v rôznych hrúbkach, napríklad 15, 20, 23, 25 alebo až 27 cm. Čím je daná osoba ťažšia, tým hrubší matrac potrebuje. Podporná časť matraca, či už sú to pružiny, pena alebo latex, by mala byť hrubá aspoň 15 cm, a v ideálnom prípade by mala tvoriť väčšinu celkovej hrúbky matraca. Ak je matrac príliš tenký vzhľadom na hmotnosť človeka, výsledkom je často nadmerná tvrdosť a nedostatok pohodlia, najmä pre tých, ktorí radi spia na boku. Ak uprednostňujete pevný matrac, potom by ste sa pravdepodobne uspokojili s hrubšou alternatívou bez ohľadu na vašu váhu alebo polohu pri spánku.

 

Matrace z pamäťovej peny sa obzvlášť vhodné pre ľudí s nadváhou. Pamäťová pena je citlivá na tlak a hmotnosť človeka.Optimálna podpora tela prispieva k pohodlnejšiemu spánku, uľavuje od bolesti, vrátane bolesti chrbtice, a minimalizuje tlakové body.

 

Matac Helen Penový matrac Helen

 

Aký matrac potrebujete, ak máte bolesti kĺbov alebo chrbta?

 

Dobrý matrac musí poskytnúť podporu aj pohodlie, toto je dôležité predovšetkým vtedy, ak trpíte bolesťami chrbta. Vždy by ste mali hľadať matrac, ktorý udržiava chrbát vyrovnaný počas spánku a zmierňuje tlakové body pozdĺž chrbtice a kĺbov.Toto úzko súvisí s vašou hmotnosťou. Čím ste ťažší, tým tvrdší by mal byť matrac, preto je najlepšie vyskúšať ho ešte pred zakúpením. Najlepšou voľbou pre vás sú ortopedické zdravotné matrace. Sú tvrdšie a poskytujú kvalitnejšiu podporu chrbtici.Vďaka svojmu zloženiu a konštrukcii sa ľahko prispôsobujú prirodzenému tvaru tela, a tak zabraňujú vzniku bolestí chrbtice.

Zdravotný matrac by nemal byť príliš tvrdý, ale ani príliš mäkký. Veľmi tvrdé matrace dostávajú vašu chrbticu do neprirodzenej polohy. Vyvíjajú veľký tlak na vaše telo a môžete sa zobudiť na stŕpnuté ruky a nohy, prípadne vás prebudí bolesť.

Naopak, pri mäkkých matracoch chrbtica nedostáva od matraca dostatočnú oporu. To spôsobuje jej ohýbanie a nesprávnu polohu počas celej noci. Mäkšie matrace sú však elastické a ľahšie sa prispôsobia.

Zaujímavé sú matrace, ktoré majú z každej strany odlišnú tvrdosť. Môžete si teda zvoliť takú mäkkosť matraca, akú momentálne potrebujete. Nemôže sa tak stať, že kúpa bude nesprávna.

 

Penový matrac Lisa Sendvičový matrac Lisa

 

Aké sú najlepšie matrace pre alergikov?

 

Neexistuje riešenie, ktoré by vyhovovalo všetkým. Ak však trpíte alergiami, vhodný pre vás môže byť hopoalergénny matrac.Pružinové matrace nie sú vhodné pre ľudí s alergiami alebo astmou. Poskytujú domov pre roztoče, plesne, odumreté kožné bunky – všetky veci, ktoré môžu vyvolať bežné alergie. Je lepšie vybrať matrac s pevným jadrom. Latex je prirodzene hypoalergénny a antimikrobiálny. Avšak malá časť ľudí je alergická aj na latex. Zvyčajne ide o kontaktnú alergiu, takže, ak je vaša alergia na latex mierna, stále budete môcť matrac použiť, ak naň položíte napríklad matracovú podložku. Vyhnite sa však manipulácii so samotným matracom.

 

Penový matrac Greta Penový matrac Greta

 

Kúpa matraca je investícia, ktorú ocení predovšetkým vaša chrbtica. Ak sa ráno budíte svieži a oddýchnutí a vstávate s prázdnou mysľou, oveľa ľahšie sa naštartujete a naladíte na denné povinnosti. Preto výberu matraca venujte skutočne potrebnú pozornosť. Ak si nie ste istí a neviete sa rozhodnúť, obráťte sa na odborníka, ktorý vás ochotne prevedie svetom matracov a pomôže vám vybrať ten najlepší.