Hlavné slovo má kuchynská linka
Pred kúpou kuchynskej linky si zodpovedne zmerajte priestor, kde bude linka osadená. Rozvrhnite jednotlivé skrinky, skúste využiť každý centimeter. Ideálna kuchynská linka má poskytovať nielen dostatok pracovného miesta na prípravu jedál, tiež má zabezpečiť dostatok úložného priestoru. Do malých panelákových kuchýň, ktoré boli navrhnuté pred niekoľkými desaťročiami, odborníci odporúčajú rohové kuchynské linky. Tie sa dajú rozvrhnúť tak, aby sa aktívne využíval doslova každý centimeter miestnosti. Počítajte s priestorom na vstavané spotrebiče, nie však na úkor odkladacích skriniek.
Skrinky až po strop
Využite aj miesto nad kuchynskou linkou. Nenechajte ani centimeter nevyužitý. Skrinky až po strop vám poskytnú dostatok úložného priestoru. Do najvrchnejších skriniek odložte riad, porcelánový servis či kuchynské spotrebiče, ktoré často nepoužívate. Do skriniek, na ktoré dočiahnete s alebo bez pomoci malej stoličky, zas uložte veci dennej potreby: poháre, šálky, taniere, suroviny na varenie, koreniny alebo sypané nápoje, ako káva a čaj.
Závesné systémy
V súčasnej dobe sú veľmi obľúbené v kuchyniach v klasickom či provensálskom štýle a čoraz častejšie sú súčasťou aj moderného interiéru. Závesný systém si nájde svoje miesto nad ostrovčekom v kuchyni alebo nad pracovnou doskou. V malých kuchyniach sú to často tyče s háčikmi, na ktoré môžete zavesiť naberačky, strúhadlá, otvárače a iných drobných pomocníkov, ktorí by inak zaberali celý šuplík. Odvážnejší môžu nad pracovnú dosku alebo nad ostrovček zavesiť samotný riad, hrnce či pokrievky, alebo panvice.
Stále veľmi obľúbené úložné boxy a dózy
Poriadok dokážete udržiavať aj pomocou úložných boxov a dóz. Zaveďte si určité pravidlá pri uchovávamí potravín a polotovarov. Boxy kupujte podľa rozmerov skrinky. Boxy aj dózy označte menovkou, aby sa aj ostatní členovia rodiny naučili, kde čo hľadať.
Občas sa stane, že hoci robíte všetko pre to, aby ste nevybočili zo zaužívaných pravidiel skladovania potravín, otvoríte skrinku a všetko je poprehadzované. Ak kupujete viac, ako míňate, je prirodzené, že úložný priestor sa časom preplní a vyzerá neusporiadane. Vtedy prichádza na rad nemilosrdné preriedenie potravín a surovín. Všetko, čo je po dátume spotreby, treba vyhodiť. Potraviny a suroviny, pri ktorých sa blíži dátum spotreby, čo najskôr použite a tepelne upravte. Odvyknite si kupovať potraviny iba pre to, lebo sa predávali v akciovej cene, takto sa preplneniu nevyhnete.
Príručné stolíky – pomocníci do vašej kuchyne
Zažili ste už situáciu, keď ste počas varenia obsadili všetky pracovné plochy a už ste nemali kde namiešať zeleninový šalát? V takýchto prípadoch vám ochotne pomôže príručný stolík alebo celá sada príručných stolíkov. Voľte set, pri ktorom sa stolíky jednoducho zasúvajú do seba. V prípade potreby máte k dispozícii hneď niekoľko odkladacích plôch. Keď je jedlo hotové a stolíky nepotrebujete, šikovne ich zasuniete do seba a odložíte. Sú v rôznych materiáloch a v rôznych farebných prevedeniach, budú výborným doplnkom do interiéru. Pomoc takýchto stolíkov oceníte napríklad aj v obývačke alebo na letnej terase.
Servírovací stolík na kolieskach
Obdobou príručných stolíkov sú takzvané servírovacie stolíky. Vyberajte niekoľkoposchodové, ktoré ponúkajú úložný priestor v podobe košíkov alebo odkladacích políc. Ideálne sú na kolieskach. Nájdite im miesto, možno sa vojdú práve do nevyužitého priestoru vedľa chladničky alebo potravinovej skrinky. Stolík šikovne zasuniete, v prípade, že ho nepotrebujete, nebude zavadzať v priestore. Pred varením ho zas jednoducho vytiahnete, čím vám vznikne prídavná odkladacia plocha.
Kuchyňa je kráľovstvom každej gazdinky. Aké pravidlá nastavíte vy, také budú dodržiavať aj ostatní členovia rodiny. Zainvestujte do skriniek, závesného systému, výsuvných boxov či príručných stolíkov. Je to investícia, ktorá sa oplatí. Vo vašej kuchyni bude vládnuť poriadok a organizácia, varenie sa stane zábavou.