Nešikovne ste odreli kúsok nábytku? Takto ho jednoducho opravíte

Nešikovne ste odreli kúsok nábytku? Takto ho jednoducho opravíte

Spomínate si na ten pocit, keď ste si domov priviezli novú sedačku alebo v obývačke postavili novú obývaciu stenu? Nábytok dýchal novotou, vyzeral krehko, až ste sa ho báli dotknúť, aby ste na dvierkach nezanechali nepekné otlačky či na konferenčnom stolíku stopu po pohári. Roky plynuli, v byte to žilo, nábytok sa používal, a neraz došlo k „nehode“. Ak ste aj nábytok nepoškodili vy, určite sa na ňom podpísal zub času. Patríte medzi domácich majstrov, alebo ste skôr ten typ, ktorý poškodené radšej vymení za nové? Ale to nemusíte! Prinášame niekoľko šikovných rád, ako na drobné opravy.

 

Vŕzgajúce dvere v domácnosti

Aj vás otravuje ten nepríjemný zvuk, ktorý vydávajú interiérové dvere alebo dvierka na kuchynských skrinkách? Náprava je veľmi jednoduchá. Stačí vám k tomu mazivo v spreji. Zvyčajne sa predáva v plechovke s dlhým plastovým aplikátorom. Nasmerujte ho na závesy a nastriekajtePosuňte dvere tam a späť, aby sa mazivo dostalo na správne miesto.

Ak to nepomohlo, pomôžte si vazelínou. Dvere opatrne vysaďte z pántov, a na miesta, kde sa dvere nasadzujú, natrite vrstvu vazelíny. Okrem nej sa dá použiť aj minerálny olej. Potom stačí krídlo dverí opäť nasadiť a niekoľkokrát vyskúšať, či bolo premazanie dostačujúce.

V prípade, že vyššie uvedený postup nepomôže, je možné do pántu vložiť kúsok papiera či iného materiáluktorý zamedzí prílišnej voľnosti v pánte. Otvor sa tak viac utesní a nebude sa kývať, a tým pádom ani vŕzgať pri každom pohybe dverí. Do otvoru guľku papiera ľahko dostanete napríklad pomocou klasického skrutkovača.

Vŕzgajúce dvere Ilustračný obrázok: Oprava vŕzgajúcich dverí

 

Vŕzgajúca drevená podlaha

Drevené podlahy začnú časom vŕzgať a škrípať. Drevo sa pri zmenách klímy rozpína a zmršťuje. Tento neustály pohyb postupne uvoľňuje spoje medzi dielmi podlahy. Na odstránenie vŕzgania podlahy budete potrebovať elektrickú vŕtačku, vhodné vrtáky k vŕtačke, malé skrutky do dreva, a tmel na drevo. Skôr ako sa do čohokoľvek pustíte, je nutné zistiť, ktorá lamela toto vŕzganie spôsobuje.

Prechádzajte sa v miestach, odkiaľ sa ozývajú zvuky vŕzgania. Ak ste už zistili, ktoré konkrétne lamely vŕzgajú, vyvŕtajte dieru vrtákom cez dosku až do podkladu. Do vyvŕtanej diery zavŕtajte skrutku, ktorá dosku prichytí k podkladu. Nesmiete ju zavŕtať príliš hlboko, pretože potom by ste mali viac práce s tmelením miesta opravy. Dieru po skrutke vyplňte tmelom na drevo, a to vždy v takej farbe, ktorá najviac zodpovedá odtieňu podlahy. V žiadnom prípade tmel neobrusujte. Brúsením by ste si zničili lak na dreve.

Ilustračná foto: Oprava vŕzgajúcej podlahy

 

Rozbitý šuplík v kuchynskej skrinke alebo v komode

Veľmi častý jav. Stačí šuplík preťažiť alebo ním ráznejšie trhnúť pri otváraní. Najčastejšie povolí predné čelo. Horší prípad je, keď sa rozíde celý šuplík. Ako na opravu? Najprv odskrutkujte úchytku a čielko šuplíka. Skontrolujte, či sa celkom nepoškodilo. Ak sa odštiepi kúsok lamina, možno ho opraviť tmelom na drevo. V prípade lepených spojov môže lepidlo časom zvetrať a stratiť na kvalite. Bočné strany šuplíka sa tak oddelia. V takom prípade odporúčame šuplík rozobrať. Na spojenie dielov naneste na hrany primerané množstvo kvalitného lepidla. Odporúčame použiť popruhy, ktoré udržia diely pokopekým lepidlo zaschne. Poistite si opravu tým, že do hrán vbijete klinčeky.

Ilustračná foto: Oprava zásuvky

 

Oprava povrchu nábytku vo vysokom lesku

Vysoký lesk je na nábytku veľmi obľúbený, no stačí malá nepozornosť, a ostane zjazvený. Pri vysokom lesku je najvhodnejšie voliť akrylát. Chybičky krásy je na ňom možné zahladiť najľahšie. Stačí vziať rozprašovač s vodou, navlhčiť poškodené miesto, a prebrúsiť extra jemným brúsnym papierom. Nanesieme brúsnu pastu a pomocou handričky vyleštíme povrch do dokonalosti. Následne sa nábytok vyleští klasickým prípravkom, aký používate pri upratovaní.

Kuchynská linka Aurora, vysoký lesk

 

Odlepené pásky na hranách

Pôvodné hranovacie pásky sa najmä vplyvom vyššej teploty či mechanickým poškodením môžu odškeriť alebo celkom odlepiť. Starú pásku pri čiastočnom odlepení môžeme prilepiť na pôvodné miesto viacerými spôsobmi. Buď použijeme nové lepidlo a pritlačíme, alebo môžeme zohriať pôvodné lepidlo fénom či žehličkou, alebo pásku jednoducho prilepíme kontaktným či tavným lepidlom.

Inou možnosťou je pôvodnú pásku celkom odstrániť a nahradiť ju novouPovrch hrany obrúsime dorovna. Potom dosku upevníme vo zveráku, položíme na ňu pásku, na pásku položíme čistý papier, aby sme ju nespálili na povrchu, a prejdeme po nej horúcou žehličkou. Žehličku zohrejeme na takmer maximálnu teplotu. Po vychladnutí pásku odlomíme pomocou pevného rovného predmetu (kuchynským nožom alebo tupou stranou pilníka), takisto odrežeme hrany, a nakoniec ostré hrany ručne prebrúsime jemným brúsnym papierom na drevo. 

Ako na diery v stene

Poškodené steny, diery po klincoch, ryhy od škrabky v omietke a trhliny v stene opravujeme sadrou alebo akrylovým, prípadne latexovým, stierkovým tmelom, pričom ich nanášame maliarskou špachtľou. Po vytmelení uhladíme opravené miesto mokrou štetkou alebo opravené miesta na stene obrúsime jemným brúsnym papierom. Tento spôsob úpravy stien pred maľovaním uplatníme na oškrabaných aj na neoškrabaných stenách.

Ilustračná foto: Diery v stene

 

Ak sme vám dodali odvahu, teší nás to, pretože práve to bol náš zámer. S trochou zručnosti si aj vy dokážete opraviť dvere alebo pánt. Čo sa raz naučíte, nikdy nezabudnete. Akí len budete na seba hrdí, keď vďaka vám dvere prestanú vŕzgať a diery v stene sa stratia! Tak len smelo do toho!