Párty stan na vašej záhrade jednoducho nesmie chýbať

Párty stan na vašej záhrade jednoducho nesmie chýbať

Ruku na srdce: Koľkí z nás si môžu dovoliť veľký masívny altánok s miestom pre záhradný nábytok aj gril? A predsa nás to neodradí od toho, aby sme na záhrade organizovali večierky a grilovačky. Aj tá najzábavnejšia guľašovica sa veľmi rýchlo zmení v katastrófu, ak nás zastihne nečakaný dážď. A hoci väčšina z nás miluje leto, niektoré letné popoludnia sú tak horúce, že hostia jednoducho dlho nevydržia na priamom slnku. Rýchla a jednoduchá záchrana: záhradný párty stan!

Záhradný párty stan Gotan modrý Záhradný párty stan Gotan

Čo je to záhradný párty stan?

Ako záhradný stan sa označuje stan vyrobený z plachtoviny z polyetylénu alebo polyesteru, ktorá je ošetrená voči UV slnečnému žiareniu. Materiál je nepremokavý, odolný voči roztrhnutiu. Stan zvyčajne tvorí šikmá strecha, ktorá umožňuje odtekanie dažďovej vody, a 2-4 bočné steny. Textília sa upevňuje na kovovú konštrukciu, ktorá sa pomocou priloženého montážneho materiálu ukotvuje k zemi. Použitý kov je odolný voči korózii, je dostatočné pevný, aby zvládol mierne výkyvy počasia. Bočné steny bývajú zväčša odnímateľné, jedna z nich nahrádza vchod, často disponuje zipsom. Dostatok svetla v stane zas zabezpečujú priehľadné okná. Pri používaní párty stanu treba mať na pamäti odporúčania výrobcov, že stan nie je vhodný do nepriaznivých poveternostných podmienkach. Taktiež sa neodporúča užívať stan počas zimných mesiacov, kedy by ho mohla poškodiť snehová prikrývka.

Párty stan Tekno biely so 6 stenami Párty stan Tekno biely

Grilovačka, záhradná párty, svadba

Párty stan je ideálny na akúkoľvek príležitosť. Je dostupný v rôznych veľkostiach, preto si pre danú chvíľu môžete zvoliť rozmer, ktorý vám najviac vyhovuje. Ak zvyknete grilovať na záhrade niekoľkokrát do týždňa s blízkou rodinou či priateľmi, bude vám stačiť stan s rozmerom 3x3m. Ak plánujete väčšiu udalosť a očakávate vyššiu účasť, treba sa poobzerať po väčšom stane.

Kedy by ste mali rozmýšľať nad kúpou či prenájmom párty stanu? Stan vás ochráni pred slnkom a dažďom počas rodinných osláv, svadobnej oslavy, firemných akcií a teambuildingov, obchodných stretnutí, rôznych akcií organizovaných pre deti a pod. Je ľahký, prenosný, manipulácia s ním je veľmi jednoduchá. Preto sa nemusíte obávať, že by ste ho nedokázali postaviť bez odbornej pomoci. Na montáž sú potrební dvaja dospelí ľudia. Je nevyhnutné postupovať podľa montážneho návodu.

Nožnicový stan Trekan v zelenej farbe Nožnicový stan Trekan zelený

Nepodceňujte údržbu

Častým používaním stanu dochádza k jeho znečisteniu a opotrebeniu. Dokonca aj takýto pevný materiál sa môže časom roztrhnúť. To však nie je dôvod na okamžitú výmenu stanu. Riaďte sa vždy pokynmi výrobcu na údržbu a ošetrenie stanu. Ak dôjde k poškodeniu či trhline, zakúpte si sadu na opravu menších poškodení. Zvyčajne obsahuje kúsky textílie, lepidlo a pokyny, ako správne postupovať. Odporúčame zakúpiť takúto sadu priamo u výrobcu stanu. Ak sadu na opravu kúpite u iného výrobcu, nie je zaručený taký uspokojivý výsledok, ako keď sa obrátite na predajcu. Stan pravidelne čistite. Používajte prostriedky, ktoré sú vhodné pre daný materiál. Vyhýbajte sa čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli poškodiť ochrannú vrstvu na textílii. Nepodceňujte skladovanie stanu. Predovšetkým na zimné mesiace, ale aj počas nepriaznivých poveternostných podmienok odporúčame stan skladovať na suchom a krytom mieste. Hľadajte stan so skladovacou taškou. Pomôže vám pri uskladnení stanu aj k jeho jednoduchému prenosu.

Biely stan s oknami na záhrade Biely stan s oknami

Prenájom alebo kúpa?

Výhody a nevýhody prenájmu stanu

Výhody:

1. Bezstarostnosť – ak si stan prenajmete od spoločnosti, ktorá sa zaoberá prenájmom stanov, starosť o to, aký veľký stan potrebujete, z akého materiálu by mal byť, ako ho správne upevniť a pod. prechádza na toho, kto vám stan prenajíma
2. Pohodlnosť – stan je včas pripravený na akciu, po akcii ho demontujú a odstránia z pozemku namiesto vás
3. Príslušenstvo – pri prenájme stanu si viete často prenajať aj iný nábytok, prípadne catering
4. Odpadáva starosť s uskladnením stanu – ak potrebujete stan iba na konkrétnu udalosť, je zbytočné investovať do vlastného stanu, ktorý vám potom bude na záhrade či garáži zavadzať

Nevýhody:

1. Jednorázové použitie – prenajatý stan môžete zväčša použiť iba raz, počas tej konkrétnej akcie. Náklady sú často vyššie, ako keby ste si kúpili vlastný stan, ktorý môžete opakovane používať.
2. Vyššie náklady – prenájom stanu je často spojený s poplatkom za dovoz a montáž. Ak si spolu so stanom objednávate aj prípravu jedla a obsluhu, náklady môžu byť skutočne vysoké.
3. Poplatky za poškodenie – pri prenájme stanu podpisujete súhlas s dodatočnými poplatkami za poškodenie stanu. Súčasťou prenájmu je často záloha na opravy či vyčistenie nad rámec zvyčajných úkonov.
4. Závislí od iných – pri prenájme stanu treba počítať s nepredvídateľnými udalosťami. Môže sa prihodiť čokoľvek, čo odsunie montáž stanu. Hrozí tu riziko, že nie všetko na večierok bude pripravené včas.

Párty stan Tekno 1 biely so 4 stenami Párty stan Tekno 1 biely

Výhody a nevýhody kúpy vlastného stanu

Výhody:

1. Cena – stany sú v súčasnosti cenovo dostupné. Keď si spočítate náklady na prenájom stanu, montáž, obsluhu a iné služby a porovnáte si ich s cenou stanu, kúpou vlastného jednoznačne ušetríte.
2. Opakované použitie – keď už raz stan máte, môžete ho použiť kedykoľvek znova. Ak ste šikovní, dokážete ho dokonca za rozumnú cenu prenajať.
3. Dokážete si ho prispôsobiť – vlastný stan si môžete ozdobiť a prispôsobiť zvlášť na každú príležitosť. Nie ste obmedzovaní rozmermi, zvoľte si stan, pod ktorý dokážete umiestniť všetok záhradný nábytok.
4. Pohodlie – stan môžete umiestniť, kde len chcete. Môžete ho užívať, ako dlho chcete. Nie ste obmedzení zmluvou o prenájme.

Nevýhody:

1. Montáž stanu – nie každý si trúfne na montáž stanu. Je dôležité stan ukotviť k zemi tak, aby bol počas párty pevný a stabilný.
2. Údržba a ošetrenie – údržba, čistenie, aj opravy sú vo vašej réžii. Treba počítať s ďalšími nákladmi.
3. Skladovanie - okrem iného sa musíte vysporiadať s tým, kam stan odložíte napríklad na zimné mesiace.