Poseďme si na záhrade. Záhradná lavica, ležadlo alebo zostava záhradného nábytku

Poseďme si na záhrade. Záhradná lavica, ležadlo alebo zostava záhradného nábytku

Ponuka záhradného nábytku je taká bohatá, že nie každý sa vie v nej dostatočne zorientovať a nájsť pre svoju záhradu ten najlepší kúsok. Niektorí dokonca pochybujú, či je záhradné sedenie nevyhnutné pre ich záhradu. Nechceme rozhodovať za vás ani vás umelo ovplyvňovať, preto sme na pomoc povolali našich zákazníkov. Položili sme im tri otázky, ktoré nám pomohli spísať tohto sprievodcu záhradným nábytkom.

 

Záhradný set Obsor, stôl a stoličky Záhradný set Obsor

Tri rovnaké otázky, niekoľko rôznych odpovedí

Zopár našich zákazníkov sme sa opýtali tri veľmi rozhodujúce otázky o ich záhrade. Tu je výsledok.

 

1. otázka: Čo pre vás znamená vaša záhrada?:

- 46% odpovedalo, že záhrada pre nich predstavuje pokoj a odreagovanie
- 25% označilo záhradu za domáce ihrisko pre svoje deti
- 19% opýtaných spomenulo svoje pestovateľské hobby a bohatú úrodu
- do zvyšných 10% sme spočítali tých, ktorí si záhradu spájajú s prácou navyše, záťažou, nevyužitým kusom pozemku a pod.

2. otázka: Čo podľa vás na záhrade nesmie chýbať?:

- 33% ihneď vyhŕkli výrazy spojené s grilovačkou
- 24% poukázalo na záhradný nábytok, sieť či hojdačku
- 20% si nevie záhradu predstaviť bez bazénu, trampolíny, šmykľavky či pieskoviska
- 15% sa pochválilo svojím ovocným sadom a zeleninovými hriadkami
- 8% sa nevedelo vyjadriť

3. otázka: Ako si predstavujete pohodlný záhradný nábytok?:

- 34% si užíva pohodlnú záhradnú zostavu, prípadne sníva o záhradným sedením s väčším počtom miest na sedenie
- 26% sa vidí v hojdačke alebo hojdacej sieti
- 17% sníva o záhradnom ležadle
- 13% sa už dlhšie obzerá po romantickej záhradnej lavičke
- 10% hľadá nový set stola so stoličkami na svoju terasu

Drevná záhradná lavička Dilka v bielom prevedení na záhrade Drevná záhradná lavička Dilka

Vyhráva pohodlné záhradné sedenie

Medzi záhradné sedenie sa počíta zostava sedačky či pohovky s mäkkým čalúnením, s kreslami a taburetmi a so stolom na servírovanie všakovakých dobrôt. Sedačka je často dvojmiestna, trojmiestna alebo rohová. Ak potrebujete vyriešiť otázku so skladovaním vankúšov či prikrývok, odporúčame sedačku s úložným priestorom. Dostupné sú aj sedačky, ktoré sa skladajú z jednotlivých dielov a tie si môžete na záhrade či terase rozložiť do takého tvaru, aký vám práve vyhovuje. Pri nábytku s čalúnením majte na pamäti počasie a poveternostné podmienky, taktiež spôsob úschovy nábytku mimo sezónu. Nezabúdajte na pravidelnú a detailnú údržbu.

Záhradný set Meriz s poduškami Záhradný set Meriz

 

Vietor vo vlasoch

Ten sme cítili ako deti, keď sme sa na hojdačke nechali vyniesť až k nebu. Teraz nám stačí stabilná, bezpečná záhradná hojdačka, ktorá spríjemní naše oddychovanie bez akýchkoľvek rizík. Najvyhľadávanejšia je drevená hojdačka, ktorá si ale vyžaduje najväčšiu údržbu. Potom sú tu kovové hojdačky s perforovaním sedadlom a operadlom, ktoré však nie sú až tak pohodlné. Zlatou strednou cestou sú kovové hojdačky s látkovým sedadlom a operadlom a so strieškou, ktorá vás ochráni nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom. Pred kúpou si overte kvalitu použitej tkaniny a či je vodonepriepustná.

Hojdačka Ulana so strieškou Hojdačka Ulana

Inou kapitolou sú hojdacie siete, ktoré môžete upevniť na dva pevné a stabilné stromy alebo na stojan určený priamo pre ne. Siete sú dostupné vo verzii single, teda pre jedného človeka alebo dieťa, alebo vo verzii double, teda pre pár. Pred kúpou sa zaujímajte o nosnosť siete, taktiež si zistite informácie o použitom materiály a zárukách bezpečnosti.

Hojdacia sieť Havana so vzorom kvety Hojdacia sieť Havana

Záhradné ležadlo

Cíťte sa ako na pláži zaliatej slnkom a so šumiacim morom v ušiach. Niečo podobné môžete zažiť aj na vašej záhrade. Investujte do záhradného lehátka, ktoré vám dopraje maximálne pohodlie. Dožičte si chvíľu s dobrou knihou, chytajte bronz a započúvajte sa do šumu listov stromov vo vašej záhrade. Ležadlo môže byť z ratanu, kovu alebo masívu. Často býva vybavené polohovacím operadlom, prípadne aj podnožou, ktorú si viete nastaviť do najvyhovujúcejšej polohy. O pohodlie sa postará čalúnený vankúš či poduška.

Záhradné hojdacie kreslo Evlio Záhradné kreslo Evlio

Romantika v podobe záhradnej lavičky

Kovová alebo drevená. Každá má svoje čaro. Záhradná lavica je nielen praktická, plní aj dekoratívnu funkciu. Drevená môže byť s úložným priestorom, v mnohých farebným prevedeniach. Kovové sú výnimočné romantickými ornamentami. S takouto kráskou dokážete vo vašej záhrade vytvoriť kútik, kde sa dokážete dobiť novou energiou, vypnúť a relaxovať. Postavte ju ku klenbe s ťahavou ružou, ku kvetinovému záhonu alebo ku záhradnej chatke.

Kovová lavička Etelia v čiernom prevedení Kovová lavička Etelia

Ratanový set so stoličkami

Ratan je jedinečný pre svoj vzhľad aj spracovanie. Dnes sa už aj umelý ratan dokáže vyrovnať tomu pravému. Dokonca sa odporúča pre svoju dlhšiu trvácnosť a jednoduchú údržbu. Set vyberajte podľa toho, koľko miest na sedenie potrebujete. Zostava stola a dvoch stoličiek, alebo zostava stola a štyroch stoličiek. Stôl sa zvyčajne dodáva s vrchnou doskou z tvrdeného skla, ktorá je ideálna na servírovanie nápojov a jedál. Stohovateľné stoličky ľahko naukladáte na seba a premiestnite kdekoľvek potrebujete, prípadne uschováte na zimnú sezónu.

Záhradný set Zulem v záhrade Záhradný set Zulem