Pozrime sa bližšie na: Provensálsky štýl bývania

Pozrime sa bližšie na: Provensálsky štýl bývania

Nekonečné levanduľové záhony, skvelé víno, voňavý morský vzduch. Aj to je Provensálsko - krásny región na juhovýchode Francúzska. V našich končinách sa tento kus zeme pri Azúrovom pobreží zapísal aj inak: jedinečným provensálskym štýlom bývania. Romantika, prírodné materiály, pastelové tóny, útulnosť – jednoducho, ľahkosť bytia. Čím je provensálsky štýl typický? Ako v ňom kombinovať farby? A čo je neodmysliteľnou súčasťou provensálskeho štýlu? 

Provensálsky štýl bývania

 

Drevený nábytok – najlepšie s patinou

Provensálsky štýl je typický nábytkom z prírodných materiálov – drevené skrine, stoly, stoličky, prútené kreslá. Drevo je zväčša morené, ak má aj patinu, vyhrali ste. Často sa siaha i po kameni. Kamenná dlažba na terase či kamenné chodníky v záhrade dokonale podčiarkujú romantiku provensálskeho štýlu. 

Skvelým príkladom provensálskeho štýlu je náš rozkladací jedálenský stôl PROVANCE: biele nohy, na ktorých sa týči doska v prírodnom odtieni. Keď ho doplníte bielymi drevenými stoličkami s čalúneným alebo prúteným sedákom, na stôl postavíte etažér FALL v levanduľovom odtieni, získate skvostné srdce domova zariadené v provensálskom štýle. Spoločné stolovanie je totiž pre ľudí v Provensálsku povznášajúcou udalosťou.

 

Provensálsky štýl bývania

 

Pastelové tóny: základ provensálskeho štýlu

O ľahkosť bytia a žitia v provensálskom štýle sa postarajú nežné pastelové farby. Prím tu hrá levanduľový odtieň fialovej. Vôbec sa ho nemusíte báť použiť ako hlavnú farbu na steny – priestor prevzdušní svetlá podlaha a nábytok v bielych či krémových tónoch. Osvedčenou pastelovou farbou do provensálskeho štýlu je tiež svetlomodrá. 

Okrem levanduľovej, béžovej a krémovej sa do provensálskeho štýlu dokonalo hodí aj zemitá zelená. Pri zariaďovaní sa skúste poobzerať po robustnejších kúskoch nábytku, pár masívnych kúskov domovu dodá vážnosť. Skvelou voľbou môže byť priestranná zelená skriňa PROVANCE. Zaujímavým riešením môže byť tiež otvorená komoda s prútenými košíkmi GINGER alebo originálna kombinovaná komoda SUDBURY.

 

Provensálsky štýl bývania

 

Svetlé podlahy sú samozrejmosťou

Pre provensálsky štýl sú svetlé podlahy samozrejmosťou. Krémové, biele s patinou, béžové, svetlohnedé, svetlosivé. Všetky tieto farby dokážu priestoru vdýchnuť ľahkosť, opticky ho zväčšia a presvetlia. Teplo domova zas pomôže vytvoriť vhodne zvolený kusový koberec. Do provensálskeho štýlu je ako stvorený koberec PARLIN, ktorý kombinuje modrú a krémovú farbu. Dominuje mu hravý vzor pripomínajúci modranskú keramiku.

Hovoríte si: „Chcelo by to trochu farieb k svetlým podlahám?“ Ideálnym riešením sú doplnky. Napríklad levanduľové, svetlomodré či zemito zelené závesy priestor ešte viac zútulnia a zbavia vás nutnosti používať žalúzie. Potom sú to rôzne plechové ceduľky či obrazy, na ktorých by nemala chýbať levanduľa. Alebo aspoň iný kvetinový, ideálne fialový vzor. Čo by ste povedali na náš obraz tlačený na plátne s levanduľou

 

Provensálsky štýl bývania

 

Kvetinový vzor neodmysliteľne patrí k provensálskemu štýlu 

Pri provensálskom štýle sa zväčša stretneme s jednotnými farbami, ktoré občas preruší patina alebo čalúnený nábytok s pásikavým vzorom. Potom tu je ešte zaujímavejšia alternatíva – kvetinový vzor. Už vyššie sme naznačili, že v provensálskom štýle má svoje neodmysliteľné miesto. Okrem váz s rezanými kvetmi, obrazov, ceduliek, etažérov, kvetiny môžu byť aj na kresle. 

Ušiak s taburetom ASTRID z našej ponuky je hravým prvkom vhodným práve do provensálskeho štýlu bývania. Krémový podklad s nežným vzorom ruží dokáže rozžiariť každú obývačku. Hneď ako kreslo umiestnite do svojej obývačky, stane prístavom pohodlia a oddychu. 

Nezabudnite však ani na živé izbové rastliny v črepníkoch. Tie tu majú tiež svoje nezastupiteľné miesto. Ak zbožňujete romantiku, máte radi útulnosť a nežne zariadený interiér, provensálsky štýl je presne pre vás. 

 

Hľadáte nábytok a doplnky, ktoré vám pomôžu domov priniesť provensálsky štýl? Nájdete ich na kondela.sk.