Predsieň je vizitkou vášho domova. Venujte pozornosť výberu správnej podlahovej krytiny

Predsieň je vizitkou vášho domova. Venujte pozornosť výberu správnej podlahovej krytiny


Predsieň či vstupná chodba je miesto, kde hostia nadobudnú prvý dojem z vášho domova. Keď sa otvoria dvere, ich zrak pritiahne v prvom rade podlaha. Až potom sa presúva na predsieňový nábytok, doplnky a dekorácie, steny. Vaša podlaha preto musí byť reprezentatívna, praktická a čistá. Čo je však najdôležitejšie, podlahová krytina by mala byť z toho správneho materiálu. Nie do každej predsiene sa hodí laminát či kameň. Každá vstupná hala je jedinečná. Osobitnú pozornosť teda venujte aj podlahovej krytine. Zhrnuli sme pre vás typy podláh, z ktorých môžete vyberať.

Laminátové podlahy

Laminátové podlahy práve v miestnostiach s vysokou frekvenciou pohybu návštev, ako je napríklad chodba, môžu byť veľmi štýlovou možnosťou. Viditeľné opotrebenie sa očakáva o niekoľko rokov. Laminátová podlaha sa skladá z niekoľkých vrstiev. Spodná vrstva je vyrobená tak, aby zabraňovala vniknutiu prípadnej vlhkosti do jadra. Jadro je vyrobené z drevovláknitej dosky s vysokou hustotou. Drevovláknitá doska sa vyrába z drveného dreveného a papierového odpadu, ktorý je spolu so špeciálnou živicou lisovaný pod vysokým tlakom tak, aby doska bola pevná, odolná proti vode a mala dlhú životnosť. Ďalšou vrstvou je samotný dekoračný papier, na ktorom je vo vysokom rozlíšení vytlačený samotný dekór dreva, kameňa alebo keramiky. Tento dekoračný papier sa namáča v melamínovej živice a nechá sa vyschnúť. Ak teda hľadáte kvalitu, vyberajte krytinu s hrubou vrstvou melamínovej živice.

Laminát sa ľahko udržiava. Vyhýbajte sa však príliš veľkej vlhkosti. Neprospieva jej ani veľa slnečného svetla, pretože môže dôjsť k zmene farby na vrchnej vrstve.

Laminát v predsieni Laminátová podlaha v predsieni. Zdroj: pintrest.com

Vinylové podlahy v chodbe

Tento typ krytiny je ideálny pre tých, ktorí očakávajú, že podlaha v chodbe bude často vlhká. Rodiny s deťmi, ktoré stále vybiehajú do mokrej trávy, majitelia psov, ktorí prechádzajú po dlážke vlhkými labkami. Vinyl je zo syntetického materiálu, teda vôbec nereaguje na vlhko a vodu. Určite vás osloví aj jeho nízka cena. Navyše vinylová podlaha najlepšie vedie teplo a je priam ideálna na konštrukcie s podlahovým vykurovaním. Ide o najdostupnejší materiál. Prichádza v rôznych dekóroch, so vzorom dreva alebo dlaždíc.

Údržba vinylovej podlahy je tiež veľmi jednoduchá, pretože vlhkosť nie je absorbovaná. Kedykoľvek sa objavia kaluže, jednoducho ich utrite. Keď sa podlaha poškriabe alebo inak poškodí, veľmi rýchlo časť podlahy vymeníte.

Vinyl v predsieni Vinylová podlaha v predsieni. Zdroj: pinterest.com

 

Podlahy z dreva

Drevené podlahy patria medzi najatraktívnejšie a dlhotrvajúce podlahy. Hoci môžu časom zdrsnieť a ľahko sa poškriabať, to ešte neznamená, že by ste sa im mali v predsieni vyhýbať. Pôsobia prirodzene a dokážu do predsiene vniesť charakter a štýl. Výhodou je, že keď sa drevená podlaha poškodí, poškodenie viete ľahko opraviť bez väčších zásahov. Drevené podlahy veľmi dobre tepelne izolujú. Pritom majú dostatočnú tepelnú priechodnosť, takže sú vhodné v miestnostiach s podlahovým vykurovaním. Pre človeka je drevená podlaha príjemná pre svoju elasticitu, tzn. že je citlivá k našim končatinám pri chôdzi, zjemňuje nárazy, zabraňuje únave svalov a väzov.

Drevo na podlahe v predsieni Drevená podlaha v predsieni. Zdroj: pitnerest.com

Korkové podlahy

Existuje veľa podobností s pravým drevom. Korkové podlahy poskytujú takmer rovnaký prvý dojem po vstupe do domu, ako to dokáže masívna drevená krytina. Korok ocenia aj osoby trpiace alergiou, je hypoalergénny a ekologický, čo tiež prospieva domácim zvierat.

Korkové podlahy ľahko zvládajú vysokú úroveň vlhkosti. Výhodou je aj tichý povrch podlahy, ktorý absorbuje zvuk lepšie ako mnoho iných krytín. Ľahko sa čistí, čo z neho robí preferovanú voľbu pre rodiny s malými deťmi.

Korok v predsieni Korková podlaha v predsieni. Zdroj: pinterest.com

Dlažba

Dlažbanestarnúci vzhľad, pôsobí prírodne a zároveň poskytuje trvanlivejší a príjemnejší povrch. Je k dispozícii v množstve farieb a vzorov, ktoré dopĺňajú potreby majiteľov domov. Keramická dlažba patrí medzi ekologické materiály a neuvoľňuje do ovzdušia žiadne škodliviny.

Dlažba má pevný povrch, ktorý sa nemení počas rokov. Znesie akýkoľvek čistiaci prostriedok. Navyše je protipožiarna, vhodná pre všetky typy bytov a domov. Rozhodnite sa pre dlažbu s drsným povrchom. Kým totiž vodu nezotriete, udrží sa na dlažbe. Ľahko sa môžete pošmyknúť a ublížiť si.

Dlaždená podlaha v predsieni Dlažba v predsieni. Zdroj: pinterest.com

Kameň

Kameň je nadčasový materiál, ktorý majiteľovi prinesie množstvo benefitov vrátane dlhej životnosti. Navyše takáto dlažba z kameňa pôsobiví v predsieni veľmi luxusným dojmom a uchváti každú návštevu vo vašej domácnosti. Je to ideálna voľba, ak máte podlahové kúrenie. Kameň má výborné akumulačné vlastnosti.

Kameň v predsieni Kamenná podlaha v predsieni. Zdroj: pinterest.com

Doplňte podlahu kobercom

Neexistuje žiadny iný typ nábytku či dekorácie, ktorý by dodal vašej predsieni také čaro ako koberec.  Do chodby sú ideálne tzv. behúne, ktoré vystelú prechodnú časť predsiene. Ak nechcete o  koberec zakopávať, voľte čo najväčší. Do malej predsiene je ideálny koberec s geometrickým vzorom, ktorý spôsobí, že chodba bude vyzerať opticky väčšia.

Obávate sa, že sa koberec ľahko zašpiní? Posuňte ho hlbšie do predsiene a rovno pred dvere položte rohož či iný kratší a tvrdší koberec, ktorý bude zachytávať vodu a špinu.  Ak vedľa dverí umiestnite podložku na topánky, vaše návštevy sa rovno pri dverách vyzujú a až potom stúpia na váš nový koberec.

Koberec Adriel v predsieni Koberec Adriel, viacfarebný

Nie nadarmo sa hovorí: začni od podlahy. To, akú podlahu si vyberiete, určí celkový charakter vašej predsiene. Dnešný trh ponúka niekoľko možností. Každá z podlahových krytín je dnes vyrobená tak, aby zvládla záťaž vstupnej miestnosti.