Pripravte na novú sezónu váš dom aj záhradu

Pripravte na novú sezónu váš dom aj záhradu

 

Pred pár mesiacmi sa nám to zdalo ako hudba budúcnosti. Keď sme svoje domovy pripravovali na zimu, neskôr na Vianoce, o krásnej voňavej a teplej jari sme mohli iba snívať. No dnes je všetko inak. Aj vás baví pozorovať, ako sa príroda opäť prebúdza k životu? Tešia nás čoraz dlhšie večery. Tí netrpezlivejší z nás sa už vrhli do čistenia a prípravy altánku či terasy. Nedržte jar za dverami svojho domova. Vneste ju do svojej domácnosti. Tu je niekoľko tipov, ako privítať jar aj v našich príbytkoch.

 

 

1. Preč s jesennými a zimnými ozdobami

Tu ozdoba zo šišiek a gaštanov, ktorú vám bolo ľúto vyhodiť. Tam zimný trpaslík s dlhou bradou. Na oknách, sklených plochách či zrkadlách nálepky vločiek. Na vankúšoch vymeňte obliečky so zimnou tématikou. Preč s tým. Kým počas zimy to malo svoje opodstatnenie a zmysel, k jari sa to veľmi nehodí. Zvlečte zo svojich prikrývok obliečky so zimným vzorom. Prelaďte na tenšie materiály a živšie farby.

Obliečky s jarnou tématikou Obliečky s jarnou tématikou na posteli

2. Zaútočte na okná

Nemyslíme to doslovne. Okná nás počas zimných mesiacov chránia pred chladným vzduchom aj víchricou. Stavajú sa akými klziskom pre snehové vločky a maliarskym plátnom pre mráz. Na sklách okien môžeme vidieť stopy po soli z ciest a rôzne iné nečistoty. Preto by malo byť pre nás prvoradé dôkladne umytie okien. Nezabudnite na vonkajšie aj vnútorné rámy, parapety, žalúzie či rolety.

Umývanie okien Umyte okná pred jarou

3. Vyčistite čalúnenie

Každému z nás sa stávajú malé nehody. Vyliata káva či červené víno, fľaky od čokolády či iného jedla, ktoré sme vyčistili len povrchne, stopy po domácich miláčikoch. Ani deti nedokážeme vždy ustriehnuť tak, aby niečo na sedačku či kreslo nevyliali. Jar je ideálne obdobie na oživenie sedačiek, pohoviek aj kresiel. Choďte do hĺbky. Zapožičajte si čistič čalúneného nábytku. Najlepšie a najefektívnejšie je, ak k takejto činnosti zavoláte odborníkov.

Sedačka Dorel v tvare U Sedačka Dorel v tvare U

4. Oživte vchodové dvere

Cez zimu nemáme ani my chuť nejako vynikať. Málo sa tiež staráme o to, aby vynikol vchod do nášho domu. Výnimkou je vianočné obdobie, kedy sa ideme roztrhať, aby naše dvere boli ozdobené krajšie ako tie susedove. Jar si ale doslova pýta nový veselý veniec na vchodové dvere a novú farebnú rohož, ktorá vyčarí úsmev na tvári každého, kto prekročí prah nášho domu. Skontrolujte tiež popisné číslo na dome, schránku aj funkčnosť zvončeka.

Jarný veniec na dverách Jarný veniec na vchodových dverách

5. Zamerajte sa na vonkajší stav domu

Ak bývate v rodinnom dome, jarná kontrola zahŕňa niekoľko ďalších dôležitých úloh. Skontrolujte stav strechy. Čo je poškodené, opravte alebo vymeňte. Žľaby a odkvapové rúry vyčistite a zbavte nánosov a nečistôt. Zamerajte sa práve na tzv. kolená, na miesta, kde sa spájajú jednotlivé kovové časti. Tam sa nečistota drží najviac. Overte si, či sú žľaby a zvody dostatočne pripevnené k domu.

Na jar vyčistite odkvapy a žľaby Vyčistite odkvapy a žľaby

6. Chodníky a okolie domu

Zbadali ste v chodníku trhlinu? Ak ste dosť zruční a šikovní, aby ste si takého drobné škody opravili samy, neodkladajte to na neskôr. Ak ide o rozsiahlejšie a hlbšie poškodenie, zverte opravy odborníkom. Schodisko, terasa, zábradlie, ploty, všetko toto musí prejsť dôslednou kontrolou. Všetky plochy na začiatku jari umyte, spláchnite mierny prúdom vody z hadice. Na väčšie znečistenie použite kefu. Altánku aj plotom venujte nový náter a lak.

Na jar vyčistie terasu a záhradu Vyčistie terasu a záhradu

 

7. Zapnite kosačku

Už prvý trávnik je potrebné starostlivo pokosiť. Skoré jarné kosenie je pre trávnik užitočné, dopomáha k prirodzenému rastu trávy. Odborníci dokonca odporúčajú, aby ste prvých šesť jarných týždňov kosili čo najčastejšie. Upravte živé ploty, zostrihajte kroviny, pripravte svoju záhradu na nové záhony kvetov.

Je čas na kosenie trávy na záhrade Je čas na kosenie trávy

8. Oprášte svoj záhradný nábytok

Pripravili ste svoj altánok či záhradu na novú sezónu? Je teda čas, aby ste vytiahli záhradný nábytok. Predtým, než ho postavíte na svoje miesto, dôkladne ho skontrolujte. Nezabúdajte na spojovací materiál, konštrukciu, čalúnenie. Nábytok vyčistite, prípadne mu venujte nový náter.

Moderný záhradný set Alera Záhradný set Alera

9. Vrhnite sa na garáž

Počas zimy bolo pre nás jednoduchšie a pohodlnejšie vybehnúť do garáže či pivnice a odložiť tam všetko, čo sme potrebovali niekam uskladniť. Nájdite si čas a tieto skladovacie priestory upracte od základov. Nepotrebné a zničené veci vyhoďte. Vianočné ozdoby schovajte do škatúľ a tie zastrčte napríklad za ručné náradie na pestovanie rastlín. Ste vy a vaše deti vášniví cyklisti? Alebo preferujete iný šport? Je načase oprášiť športové náčinie. Čoskoro pocítite vietor vo vlasoch.

 

Upracte garáž a všetky prístrešky Upracte garáž