Pripravte svoj domov na zimu. Tu je niekoľko úloh, ktoré odporúčame urobiť v nasledujúce týždne

Pripravte svoj domov na zimu. Tu je niekoľko úloh, ktoré odporúčame urobiť v nasledujúce týždne


Pripravte svoj domov na chladnejšie počasie. V septembri sú dni, keď už vo vzduchu cítiť chladnejší vzduch. Pripravte svoj domov na zimnú sezónu. Pridajte do izieb niekoľko útulných vrstiev, naplánujte nevyhnutnú údržbu, oprášte svoje obľúbené kreslo a vychutnajte si pohodlie domova. Tu je niekoľko úloh, ktoré odporúčame vykonať pred príchodom zimy. Aby sme vás hneď na začiatku neodradili, rozdelili sme ich do niekoľkých skupín. Úlohy, ktoré zvládnete za hodinu; úlohy, ktoré je dobré naplánovať si na víkend; a úlohy, na ktoré si musíte nájsť viac času.

 

 

 

Úlohy, ktoré si dokážete urobiť za hodinu

 

1. Noci sú čoraz chladnejšie. Donedávna sme spávali pri otvorených oknách, dnes je to už doslova nemožné. Ak ste však zvyknutí zaspávať aspoň pri podchýlenom okne, porozmýšľajte o výmene ľahšej obliečky za flanelové a nadýchané periny. Do ďalších miestnosti vo vašom dome prinesiete teplo pomocou vankúšov z materiálu, ako je vlna, zamat alebo umelá kožušina. Hrubšie koberce a záclony domácnosť nielen zútulnia, ale taktiež dodajú vášmu domovu pocit tepla, navyše dokážu znížiť účet za energiu.

Teplá bielizeň na posteľ Vymeňte si teplú posteľnú bielizeň. Zdroj: pinterest.com

2. Objednajte palivové drevo. Či už používate krb na vykurovanie alebo iba na vytvorenie pohody, teraz je ten pravý čas na objednávku palivového dreva. Poradíme vám, neskladujte veľké množstvo dreva priamo pri múre domu, môže to lákať škodcov, ale chráňte ho pred dažďom a snehom pod prístreškom.

Zaobstarajte si palivo na zimu Zaobstarajte si palivo na zimu. Zdroj: pinterest.com

 

3. Skontrolujte bezpečnostné zariadenia. Otestujte detektory dymu a detektory oxidu uhoľnatého; vymeňte batérie podľa potreby. Skontrolujte dátum exspirácie na hasiacom prístroji a v prípade potreby ho vymeňte.

 

4. Počas leta sa veľa úloh a projektov tvorilo vonku na záhrade a v altánku. Na jeseň a zimu sa takéto projekty sťahujú dovnútra. Vytvorte u vás doma oblasť pre vykonávanie takýchto úloh. Povzbudzujte deti, aby sa naučili robiť si prácu a domáce úlohy v oblasti, ktorá je pohodlná, atraktívna a dobre zorganizovaná. Aj jedálenský stôl môže tomuto účelu dobre poslúžiť, ale ak máte dostatok priestoru, zvážte vytvorenie pracovného kútika s písacím stolom. Zadovážte si ďalší nábytok na uschovanie potrebných pomôcok. Poobzerajte sa po multifunkčnom regály či kontajneri na kolieskach.

 

Písací stolík Noe New beton/biela Písací stolík Noe New

Úlohy, na ktoré vám postačí víkend


1. Vyčistite čalúnený nábytok. Pred ošetrením akýmikoľvek výrobkami je dôležité vedieť, akú povrchovú úpravu má váš čalúnený nábytok. Takže skôr ako začnete, skontrolujte štítky alebo vyhľadajte podobný produkt na internete, aby ste si nábytok nepoškodili. Úplne bezpečné je čistiť nábytok suchou handričkou alebo mierne vlhkou handričkou z mikrovlákna.

Rohová kožená sedačka Libera Kožená sedačka Libera

2. Odstráňte klimatizačné jednotky. Ak používate klimatizačné jednotky, ktoré sa vkladajú do okien, teraz je čas ich buď odstrániť alebo zakryť vonkajšou ochrannou izoláciou. Odstránenie klimatizácie je lepšia voľba, pretože takto dokážete zatvoriť okná a minimalizujete tak tepelné straty v zime. Ak sa rozhodnete ponechať ich v zime von, nezabudnite si na tento účel zadovážiť izolačné kryty a bezpečne ich zvonka pripevniť.

3. Skontrolujte tesnenie okien. Novšie dvojsklové okná nemusia potrebovať prídavné tesnenie, no pri väčšine starších okien pomôžu takéto tesnenia udržať teplo a minimalizovať prenik chladného vzduchu. Skontrolujte oblasti okolo okien a podľa potreby si zadovážte takého tesnenia alebo vymeňte staré.

Skontrolujte tesnenie na oknách Skontrolujte tesnenie na oknách. Zdroj: pinterest.com

 

4. Skontrolujte svoje šatníky. Ak ste si nedávno kúpili nové oblečenie, využite túto príležitosť na roztriedenie zvyšku šatníka a vyberte kúsky, ktoré už nebudete nosiť. Oblečenie, ktoré je potrebné opraviť, uložte na jednu kopu. Letné oblečenie zas posuňte v skrini viac dozadu alebo ich uložte do boxov a kontajnerov. Vyleštite topánky a čižmy, oprášte a vyčešte kabáty, vyčistite kabelky.

 

Skriňa so zrkadlom a posúvacími dverami Graphic Skriňa so zrkadlom Graphic

5. Skontrolujte strechu a žľaby. Spravidla je v poriadku počkať, kým v jeseni opadá zo stromov väčšina listov. Potom vyčistite odkvapové žľaby a zvody. Pravidelne však tieto oblasti kontrolujte. Opravte a vymeňte všetky opotrebované tesnenia okolo vetracích potrubí a komínov. Naplánujte si všetky potrebné opravy naraz, aby bol váš domov skutočne pripravený na zimu.

Zbavte sa lístia pred zimou Zbavte sa lístia pred zimou. Zdroj: pinterest.com

Úlohy v priebehu mesiaca


1. Naplánujte údržbu komínov a pecí. Uistite sa, že váš krb a kúrenie sú čisté, bezpečné a pripravené na použitie. Ak ešte nemáte komínovú čiapku, porozprávajte sa s kominárom o tom, ako čiapku pridať. Kovová čiapka s bočnými stenami môže zabrániť vniknutiu napríklad vtákov a pomáha chrániť vašu strechu pred opálením.

Zariaďte údržbu komína. Zariaďte údržbu komína. Zdroj: pinterest.com

2.Udržujte v poriadku práčku a sušičku. Hadice práčky je potrebné občas vymeniť. Prasknutá hadica môže spôsobiť únik vody - čo môže mať za následok nákladné poškodenie vášho domu. Vďaka čistým prieduchom a hadiciam sušička pracuje efektívnejšie a znižuje sa riziko požiaru.

3. Zvážte znásobenie izolácie. Hľadáte spôsob, ako ušetriť účty za energiu? Popremýšľajte o pridaní izolácie do podkrovia alebo na vnútorné steny . To môže mať veľký vplyv na to, ako dobre si váš domov v zime udržuje teplo a v lete zas zostáva chladný.

Domček na obrázku. Domček na obrázku. Zdroj: pinterest.com

Náš dom je naša svätyňa. Miesto, ktoré nám zabezpečí súkromie. Tu sa upevňujú vzťahy, rozvíja láska, vychovávajú deti. Venujte preto vášmu domu príznačnú pozornosť. Tieto rady vám dopomôžu zareagovať včas a ochrániť váš domov pred zničením či poškodením.