Škola volá! Ako správne zariadiť izbu školáka? Nakupujte so zľavou!

Škola volá! Ako správne zariadiť izbu školáka? Nakupujte so zľavou!


Prázdniny sú pomaly na konci. Čas na zábavu, dovolenky, nové zážitky odpočitáva svoje posledné minúty. O niekoľko dní tu máme začiatok školského roka. Váš školák nastupuje do vyššieho ročníka a vy plánujete zariadiť mu izbu novým nábytkom. Veľká výzva pre vás, ešte väčšie očakávanie v tvári vášho dieťaťa. Viete, čo všetko by nemalo chýbať v izbe školáka? Poradíme vám.

 

Využite každý centimeter

Detská izba je špecifická miestnosť, ktorej usporiadanie bude vyžadovať určité znalosti a zručnosti. Mali by ste pamätať na to, že tu bude dieťa tráviť takmer všetok svoj voľný čas. Efektívnosť využitia každého štvorcového metra detskej izby - to je hlavný cieľ, ktorý by vás mal viesť pri výbere a usporiadaní nábytku. Každé dieťa je navyše individuálne a preto by ste mali brať do úvahy jeho preferencie a koníčky, čím by sa vytvorili maximálne podmienky pre rozvoj rastúcej osobnosti.

Vaše dieťa rastie rýchlejšie, ako by ste čakali

Pri zariaďovaní detskej izby často zabúdame na dynamiku života dieťaťa. Deti rastú veľmi rýchlo, už o pár rokov sa objavia nové záľuby, ktoré úplne nahradia tie bývalé. Preto by ste mali brať do úvahy aj rast a vývoj vášho dieťaťa. Otázka výberu farby, veľkosti postele, typu nábytku sa musí skúmať vo väčšom meradle s vedomím, že o niekoľko rokov vaše dieťa prestane byť vystrašeným prváčikom či drzým tínedžrom, uvedomí si svoje miesto v spoločnosti a nebude viac chcieť žiť v miestnosti s čiernymi stenami a plagátmi rockových hviezd.

Nábytok Orestes Nábytok do študentskej izby Orestes

 

Vyberajte praktický a bezpečný nábytok

Najdôležitejšia je posteľ. Dizajnové vlastnosti rôznych typov postelí vám môžu ušetriť miesto v miestnosti alebo úspešne zakryť niektoré z jeho nevýhod. Môžete staviť na poschodovú posteľ, ak izbu zdieľajú dve deti, alebo si môžete kúpiť dve samostatné postele. Myslite pri tom na úložný priestor pod posteľou, kde môžu uschovať všetko, čo potrebujú. Ak zariaďujete izbu študenta, ktorý už dávno vyrástol z detských papúč, pokojne choďte do váľandy alebo pohovky. Uistite sa však, že rozkladacia pohovka je určená na každodenné spanie.

Pohovka Spiker Pohovka na každodenné spanie Spiker

 

Písaciemu stolu patrí miesto pri okne, aby vaše dieťa malo dostatok svetla pri rôznych činnostiach. Pracovný stôl bude hlavným miestom, kde bude získavať vedomosti, robiť projekty na počítači alebo si jednoducho iba tak čítať alebo maľovať. Mal by byť variabilný s dostatkom úložného priestoru. Ideálny je stôl s veľkým počtom šuplíkov a poličiek, kde bude držať školské učebnice a zošity a iné vzdelávacie potreby.

 

Písací stôl Floki New Písací stôl s regálom Floki New

 

Optimálna výška stola je 70 až 80 cm. Sedenie pri príliš nízkom stole môže spôsobiť bolesť chrbta, a opačne pri zbytočne vysokom bude vaše dieťa neprirodzene dvíhať ruky a predsúvať hlavu dopredu, čo môže mať za následok bolesť ramien a krčnej chrbtice už v rannom veku. Ideálny je preto rastúci písací stôl, na ktorom je možné nastavovať výšku od 50 do 75 cm. Stôl tak doslova porastie s vaším dieťaťom a zbaví vás tak väčšiny starostí. Stolnú dosku je u niektorých typov stolov možné naklápať od 6 do 16 až do 45 stupňov. Túto možnosť ocenia predovšetkým výtvarne nadané deti, alebo tie, ktoré sa v rámci výučby venujú technickému kresleniu.

 

Pracovná plocha by mala byť dostatočne veľká, aby bol okrem počítača priestor aj na vypracovanie domácich úloh. Odporúčajú sa rozmery najmenej 70 x 140 cm. Pre bezpečnosť treba hľadať stôl s kvalitne vyhotovenými ABS hranami. Pri výbere kontajnera nezabudnite, že dieťa potrebuje voľný priestor pre nohy. Malo by tiež pohodlne dosiahnuť na všetky zásuvky, police a pod.

Písací stôl B9 v prevedení dub sonoma Písací stôl B9

 

Vedľa stola je stolička. Hrá jednu z najdôležitejších úloh pri formovaní detskej vytrvalosti. Preto venujte pozornosť jej kvalite. Ergonomicky tvarované operadlo by malo v maximálnej miere prispievať k zachovaniu zdravej polohy dieťaťa počas sedenia. Okrem toho opäť pripomíname, že dieťa rastie pomerne rýchlo, preto naozaj starostlivo zvážte konštrukciu stoličky. Stolička by mala byť schopná prispôsobiť sa fyziologickým vlastnostiam tela dieťaťa a slúžiť mu, aj keď bude o niečo staršie. Stolička by mala byť na kolieskach s možnosťou nastavenia výšky sedu. Čalúnené sedadlo je veľmi príjemné, dnes sú však na trhu aj stoličky s odnímateľným vankúšikom, ktorý je možné prať v práčke.

 

Stolička Street s potlačou Kancelárska stolička Street

Ďalšou súčasťou detskej izby je skriňa, tu si deti môžu odložiť svoje oblečenie, hračky, a dokonca aj nejaké tajomstvá. Preto odporúčame investovať do skrine s množstvom políc, vešiakov a ďalších vecí. Umožní vám to nielen udržiavať miestnosť v poriadku, ale tiež naučiť dieťa, že každá vec má svoje miesto.

Skriňa EGO L1 Skriňa zo sektoru Ego

 

Na školské pomôcky treba vyčleniť dostatok miesta. Knihy, zošity, ale aj školské tašky či hračky potrebujú vlastný úložný priestor. Vaše dieťa bude mať prehľad v knihách, ak ich uložíte do viacúčelových policových regálov. Zošity, písacie potreby ako aj pomôcky na výtvarnú výchovu poukladajte do šuplíkov kontajnera na kolieskach alebo nízkych skriniek. Regály aj skrinky postavte v blízkosti písacieho stola, aby mal školák všetko poruke.

 

Regál Beverly Regál z moderného sektoru Beverly

Na záver máme pre vás unikátnu akciu na nákup písacích stolov a kancelárskych stoličiek s 10% zľavou. Skombinujte pracovný stôl a kancelárske kreslo a získajte zľavu až 20% na nákup. Akcia trvá do 10.09.2019, preto neváhajte!

Akcia na nábytok Akcia na nábytok do detskej izby