Suchý alebo vlhký vzduch? Ako doma dosiahnuť optimálnu vlhkosť vzduchu

Suchý alebo vlhký vzduch? Ako doma dosiahnuť optimálnu vlhkosť vzduchu

Každý deň sa naše pľúca nadýchnu približne 20 000-krát za 24 hodín – v závislosti od aktivít a ich veľkosti – vdýchnu a vydýchnu v priemere okolo 11 000 litrov vzduchu. Fascinujúce, však? Aj preto taký dôraz kladieme na kvalitu vzduchu, ktorý dýchame. Trošku prekvapivo najmä vonku. Pritom podľa štatistík dnešný človek strávi drvivú väčšinu času v interiéri: niekedy až 90 % dňa. To je dôvod, prečo by sme si mali obzvlášť dať záležať na kvalite vnútornej klímy. Aký vzduch doma dýchame? Prečo je jeho vlhkosť dôležitá? A ako si poradiť s príliš suchým či príliš vlhkým vzduchom? 

 

Aká je optimálna vlhkosť vzduchu v domácnosti?

Relatívna vlhkosť vzduchu sa udáva v percentách. Najnižšia možná hodnota 0 % označuje absolútne suchý vzduch bez akýchkoľvek vodných pár. Najvyššia je 100 % - v takom prípade je vzduch maximálne vlhký a plný vodných pár. Aké sú ale optimálne hodnoty vlhkosti vzduchu v domácnosti? Pohybujú sa v intervale od 40 % do 60 % a menia sa v závislosti od ročného obdobia. 

Počas leta by vlhkosť vzduchu doma nemala byť vyššia ako 55 % a nižšia ako 40 %. V zime by sa zase mala zmestiť do rozmedzia 45 až 60 %. Práve počas vykurovacej sezóny býva častým problémom domácností príliš suchý vzduch. Môžu za to radiátory a tiež menšia intenzita vetrania.  

 

vnútorný teplomer s meraním vlhkosti

 

Príliš suchý i príliš vlhký vzduch ohrozujú zdravie

Prečo je dôležité sledovať vlhkosť vzduchu a čo všetko môže ovplyvniť? Hlavným dôvodom je naše zdravie, teda aj kvalita bývania. Bežným javom slovenských domácností počas vykurovacej sezóny býva príliš suchý vzduch, kde jeho relatívna vlhkosť môže klesať až hlboko pod úroveň 30 %. 

A ako sa príliš suchý vzduch podpíše na zdraví? Negatívne ovplyvní našu imunitu a trpia ním najmä deti, astmatici a alergici - tí sú na tento stav citlivejší. Príliš suchý vzduch môže spôsobiť suchú pokožku, popraskané pery, vysychanie slizníc, pálenie očí, ťažšie dýchanie, suchý dráždivý kašeľ či častejší výskyt infekčných ochorení dýchacích ciest. 

Ak máte doma naopak príliš vlhký vzduch, vďaka vyššiemu obsahu vodných pár vytvárate živnú pôdu pre vznik plesní. Plesne vylučujú látky, ktoré nášmu zdraviu škodia. Najčastejšie sa to prejavuje alergickými reakciami v podobe častého zápalu priedušiek, objavuje sa tiež dráždivý kašeľ, podráždené sliznice, dokonca to môže viesť až k astme, či kožným alergiám.

 

vetranie

 

Aká je vlhkosť vzduchu u vás doma? 

Ako zistiť, či máte doma príliš suchý alebo vlhký vzduch? Najlepším, najpresnejším a najrýchlejším riešením je vnútorný teplomer či meteostanica s vlhkomerom, ktorá tieto hodnoty odmeria. Stačí sa vám pozrieť na displej a okamžite vidíte presné číslo. Prípadne, dnes touto funkciou disponujú aj kvalitnejšie termostaty. 

Okrem exaktného merania však môžete pozorovať badateľné javy - na sebe aj vnútornom prostredí: ak máte doma príliš suchý vzduch, môže sa vám ťažšie dýchať, máte začervenané oči, vysušenú pokožku, bývate častejšie chorý. Naopak, pri príliš vlhkom vzduchu (viac ako 60 %) sa začínajú v domácnosti vyskytovať plesne či kondenzovaná para v rohoch okien. 

 

kondenzácia na okne

 

Ako si poradiť s príliš vlhkým vzduchom?

Základom je nájsť príčinu príliš vlhkého vzduchu. Môže za to navlhnutý obvodový múr? To, že nemáte v kuchyni odsávač pár? Alebo sušíte bielizeň v kúpeľni? Keď sa vám podarí nájsť odpoveď, pristúpte k systematickému riešeniu. Napríklad, ak za to môže sušenie vypranej bielizne v interiéri, kúpte si sušičku alebo začnite sušiť oblečenie na balkóne či v záhrade. 

Existuje však niekoľko účinných trikov, ako sa priblížiť k optimálnej vlhkosti. Digestor v kuchyni je takmer nutnosťou. Ak ho nemáte, počas varenia majte v kuchyni aspoň pootvorené okno. Dôležité je aj pravidelné vetranie. Počas zimy aspoň trikrát denne nárazovo - otvorte všetky okná a balkónové dvere a nechajte minútu-dve prúdiť vzduch. 

Účinné je tiež umiestnenie nábytku ďalej od stien. To vedie k lepšiemu prúdeniu vzduchu, vďaka čomu sa zníži riziko výskytu nepríjemných plesní. Azda najúčinnejším riešením je odvlhčovač vzduchu. Pamätajte však, že táto vychytávka vám síce pomôže dočasne odstrániť následok, ale nie príčinu. 

 

Aroma difuzér HASO, strieborný Aroma difuzér HASO, strieborný

 

A čo robiť s príliš suchým vzduchom?

Ak sa relatívna vlhkosť vzduchu u vás doma pohybuje pod úrovňou 40 %, je namieste vnútornej klíme pomôcť. Ako? Aj tu pomôže pravidelné a dôkladné vetranie. Ak vás trápi príliš suchý vzduch počas vykurovacej sezóny, znížte teplotu – optimálna je v domácnosti okolo 21 °C, v spálni by nemala prekročiť hranicu 20 °C. 

V tomto prípade môže byť čiastočným riešením sušenie bielizne v interiéri. Avšak systémovejšou a  efektívnejšou  odpoveďou na príliš suchý vzduch je difuzér či zvlhčovač vzduchu. Napustíte doň vlažnú vodu, pridáte esenciálny olej – napríklad eukalyptový, ktorý pomôže pri prechladnutí, zapojíte do zásuvky a voda sa postupne zo zariadenia vyparuje a prevlhčuje suchý vzduch. A vy sa tak doma cítite dobre. 

Inšpirujte sa našou ponukou difúzerov a zvlhčovačov vzduchu, ktorá vám problém príliš suchého vzduchu pomôže efektívne vyriešiť.