Top tri realizácie kuchyne a jedálne v malom byte, ktorými sa môžete inšpirovať

Top tri realizácie kuchyne a jedálne v malom byte, ktorými sa môžete inšpirovať

Malá kuchyňa – nočná mora každej šikovnej gazdinky, ktorá sa už od detstva vidí, ako sa vrtí v priestrannej kuchyni okolo moderných skriniek a spotrebičov. Malá kuchyňa však nemusí byť zaručene katastrofa. Čo robiť, keď sa musíte stotožniť s malou kuchyňou? Aj v malom priestore sa dajú robiť veľké veci. Stačí dobrý plán a vďaka niekoľkým šikovným trikom aj malá kuchyňa získa cenné centimetre naviac. Vybrali sme pre vás tri top realizácie kuchýň v malom byte, ktoré priam sršia energiou, dynamikou a priestorom.

Namiesto jedálenského stola barový pult

 

Úzka kuchyňa v zelenom Barový pult namiesto jedálenského stola. Zdroj: builddailys.com

Úzka kuchyňa neponúka priestor pre množstvo skriniek, pracovný ostrovček, ani jedálenský stôl. Pri takomto type miestnosti je potrebné zvážiť, čo budete skutočne pri varení a stolovaní potrebovať. Prvým dôvodom pocitu tesnosti v takomto priestore je príliš veľa nábytku a zbytočného vybavenia, ktoré zaberajú miesto. K fungovaniu kuchyne predsa nie je potrebné veľa riadu a porcelánu. Zbavte sa spotrebičov a všetkého, čo reálne nepoužívate.

Úzka kuchyňa sa zväčša delí na dve zóny. Podľa príkladu z obrázka ľavú časť vyplnili skrinky, do ktorých boli šikovne zabudované vstavané spotrebiče. Využite každý centimeter. Skrinky vtesnajte vysoko pod povalu. Pravá strana kuchyne bola v tomto prípade vyčlenená pre jedálenský pult. Barové stoličky môžete kedykoľvek pod pult zasunúť, nebudú vám prekážať počas prípravy jedla.

Aj v návrhu tejto kuchyne bolo použitých niekoľko trikov, ktoré priestor opticky zväčšujú. Biela farba kuchynských skriniek je ideálna na pridanie niekoľkých centimetrov. Biela pôsobí sviežo a čisto, miestnosť rozjasňuje. Pohrajte sa so svietidlami. Bodové nad pracovnú plochu, ďalšie bočné svietidlo alebo správne nainštalované centrálne svietidlo, prídavné svietidlá nad jedálenský pult. Celkový dojem vzdušnosti a priestoru zvyšuje farebná stena vo vysokom lesku. V tomto prípade bola zvolená zelená farba prírody, ktorá upokojuje a navodzuje v miestnosti harmóniu.

Jedálenský stôl ako súčasť pracovnej plochy

 

Jedálenský stôl v pracovnej doske Jedálenský stôl ako súčasť pracovnej dosky. Zdroj: pinterest.com

Oveľa jednoduchšie sa zariaďuje miestnosť, ktorá ponúka priestor pre rohovú kuchynskú linku alebo linku v tvare U.Majitelia majú k dispozícii množstvo skriniek, ktoré siahajú až celkom k povale. Investujte do kuchyne na mieru, jedine tak dokážete účelne využiť každý centimeter.

Spotrebiče sú vsadené priamo do linky, vrátane chladničky, ktorá je ukrytá vo vysokej skrinke. Nevidieť ju, a aj preto celá kuchyňa už na prvý pohľad pôsobí usporiadane a organizovane. Dvierka skriniek sú bez úchytiek, čo navodzuje dojem jednoliateho celku. Žiadne hranice, žiadne obmedzenia, vďaka čomu sa kuchyňa zdá oveľa väčšia, než v skutočnosti je.

Aj v tomto prípade návrhári stavili na čistú bielu, ktorá vytvára dojem veľkého priestoru

Kuchynskú linku uzatvára jedálenský stôl, ktorý v prípade potreby slúži ako prídavná pracovná či odkladacia plochaStoličky, ktoré boli farebne zladené k celkovej koncepcii, sú praktické a pohodlnéJedálenské stoly, ktoré bývajú súčasťou kuchynskej linky, majú často aj funkčné využitie. Ponúkajú priestor na ďalšiu skrinku, ktorá sa v malej kuchyni určite zíde.

Nad pracovnú plochu otvorené police

 

Kuchynská linka s policami Otvorené police nad kuchynským pultom. Zdroj: pinterest.com

Kuchyňa nemusí byť vždy spojená s jedálenskou časťou. Kuchyňa podľa tretieho návrhu je funkčná a praktická, opäť rozdelená na dve časti. Kým jedna je zložená z kuchynských skriniek a spotrebičov, druhá je určená na prípravné práce a umývanie. Kuchyňa v hnedom odtieni pôsobí útulnejšie, teplejšie a celkovo vytvára harmonickú atmosféru. Pracovná doska vo vysokom lesku bola zvolená pre dojem väčšieho priestoru.

V kuchyni, kde nie je toľko priestoru na kuchynské skrinky, zakomponujte otvorené police. Najlepšia vec na otvorených policiach a regáloch je skutočnosť, že všetko je hneď poruke. A nie iba to. Už pri letmom pohľade viete, kde čo je, a nezdržiavate sa hľadaním v tmavých skrinkách či otváraním dvierok. Nezanedbateľný je tiež fakt, že ak máte niečo na očiach, snažíte sa v tom udržiavať čistotu a poriadok. Otvorené police urobia s priestorom zázraky. Opticky zväčšia priestor, doprajú mu viac vzduchu a celkovo vyzerajú odľahčenejšie. Navyše, police možno umiestniť aj na miestach neštandardných tvarov alebo rozmerov, kde by skrinky vyzerali čudne. Výhodou otvorených políc je, že sa môžete viac vyhrať s farbami alebo materiálmi.

Niekoľko rád na záver:

1. Zakomponujte do kuchyne niečo vo vysokom lesku. Nemusia to byť kuchynské skrinky, stačí pracovná doska alebo zástena medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami.

2. O optické zväčšenie priestoru sa postarajú aj zrkadlá. Opäť ako zástena, prípadne umiestnite zrkadlo nad jedálenský stôl alebo pult.

3. Pracovnú dosku udržujte čistú a prázdnu. Spotrebičom nájdite miesto v skrinkách.

4. Každá stena sa dá využiť, i keď iba čiastočne, napríklad priestor nad dverami. V bežnej ponuke kuchýň sú už aj atypické prvky, ktoré dokážu vyplniť aj neštandardné priestory.

5. Odlišnou farbou stien a stropov dosiahnete efekt vyššej, širšej alebo dlhšej kuchyne. Dve tmavšie steny oproti sebe miestnosť opticky predĺžia, strop svetlejší ako steny ich potiahne do výšky a priestor otvoria dve rôzne farby na stenách vedľa seba.

6. Vpustite do kuchyne čo najviac prirodzeného svetla.

7. Ak v kuchyni nedokážete umiestniť klasický jedálenský stôl pre štvorčlennú rodinu, využite rozkladací alebo rozťahovací stôl.

8. Naozaj potrebujete na kuchyni dvere? Odstráňte ich alebo nahraďte posuvnými.