Veľká noc v znamení pandemických opatrení. Pár tipov ako si ju spríjemniť

Veľká noc v znamení pandemických opatrení. Pár tipov ako si ju spríjemniť

Hoci sa nám zdá, že sa svet zastavil a nič nie je ako predtým, Veľká noc príde tak, ako ju očakávame. Aj tento rok privítajme sviatky jari tak, ako sa patrí. Obmedzený pohyb? Rôzne pravidlá a zákazy? Nič z toho nám ale nebráni, aby sme si Veľkú noc poriadne užili. Prinášame niekoľko nápadov na rôzne veľkonočné aktivity, aj zopár receptov na zdravé veľkonočné jedlá.

Mama zdobí vajíčka s dcérou Trávte čas s deťmi

Zapojte do výzdoby celú rodinu

Ozdobte si domy veľkonočnými dekoráciami. Niekedy stačí málo – veselé jarné farby na dekoratívnych textíliách (vankúše, prikrývky a pod), obrus s kuriatkami, veľkonočný veniec na vchodových dverách… Aby z miestnosti bolo cítiť jar, nemala by tu chýbať váza so živými kvetmi. Typické kvety Veľkej noci sú zlatý dážď, narcisy, tulipány a bahniatka. Jar pripomínajú aj niektoré črepníkové druhy, ako sú napríklad prvosienky či iskerník.

Žlté tulipány v škatuli Tulipány ako jarné kvety

Dekorácie si môžete ľahko vyrobiť aj samy. Do výroby zapojte celú rodinu. Je to výborný spôsob, ako tráviť čas s deťmi či partnerom. Samozrejmosťou sú veľkonočné vajíčka, ktoré môžu byť jednofarebné, viacfarebné, s písaným textom či dokonca s flitrami. Ak si trúfate na náročnejšie výzvy, vyrobte si vajíčka z drôtu, uhačkujte ich alebo ich vyrobte z vosku, čím vám vzniknú originálne veľkonočné sviečky. Papier, drevo, látka alebo vlna sa môže premeniť na zajačiky, kuriatka či biele huňaté barančeky.

Zavesené veľkonočné vajíčka Veľkonočné vajíčka

Veľkonočný jedálenský stôl

Jedálenský stôl je miesto, kde sa stretáva celá rodina. Hoci tohtoročnú Veľkú noc sú návštevy blízkych opäť obmedzené, určite vám a vašim najbližším bude veľkonočný obed lepšie chutiť pri pekne vyzdobenom stole. Obrus s veľkonočným vzorom a s jemnou výšivkou bude vyzerať slávnostne. Doplňte ho stuhami a obrúskami s veľkonočným motívom alebo maľovanými kvetmi. Doprostred postavte vázu so zlatým dažďom, konárikmi alebo bahniatkami, na ktoré zavesíte vlastnoručne vyrobené vajíčka. Šikovné cukrárky hravo upečú veľkonočného barančeka, ktorý bude dominantou celého stola. Kvôli pár dňom Veľkej noci sa skutočne neoplatí kupovať nový jedálenský servis v jarných farbách, lacnejšie vás vyjdu farebné poháre, ktoré dodajú stolovaniu šmrnc.

Stôl ozdobený na Veľkú noc Veľkonočný jedálenský stôl

Zdravú Veľkú noc!

Buďte zdraví! Tak toto je želanie, ktoré práve v dnešnej dobe predstavuje tú najväčšiu hodnotu. A tým je zdravie. Aj počas Veľkej noci myslite na svoje zdravie. Vymeňte tučné, mastné a príliš sladké jedlá za zdravšie varianty.

Čo by ste povedali napríklad na Veľkonočný mazanec zo špaldovej múky?

Pripravte si:


400 g špaldovej múky
50 g masla
1 polotučný tvaroh
2 lyžice oleja
prášok do pečiva (v zdravej výžive možno kúpiť aj bez fosfátov)
hrozienka
nasekané mandle
3 vajcia + 1 vajce na potretie
citrónová kôra

Postup: zmiešame múku a prášok do pečiva, pridáme rozpustené maslo, tvaroh, olej, vajcia, nastrúhanú kôru a šťavu z citróna, prisladíme medom a vanilkovým cukrom. Potom primiešame namočené hrozienka a mandle. Z vypracovaného cesta vytvarujeme mazanec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 minút na 180 °C.

Mazanec zo špaldovej múky Mazanec zo špaldovej múky

Veľmi chutný a obľúbený je aj Veľkonočný zemiakový šalát s chrenom a reďkovkou:

Pripravte si:


1kg v šupke uvarených zemiakov
zväzok reďkoviek
kúsok čerstvého chrenu
1-2 mladé cibuľky
šťava z polovice citróna
3 lyžice olivového oleja
100 g bieleho jogurtu
himalájsku soľ
korenie podľa chuti

Postup: Do misky pridáme na kolieska nakrájanú cibuľku, reďkovky a zemiaky. Pridáme nastrúhaný chren. Zvlášť si vymiesime šťavu z citróna s olivovým olejom, pridáme soľ a korenie. Zálievku vlejeme k pripravenej zelenine, primiešame jogurt. Šalát si tiež môžete dochutiť žeruchou a pažítkou. Reďkovky a chren urýchlia trávenie. Šalát nijako nezaťaží váš žalúdok, pritom je naozaj veľmi chutný.

Zdravý zemiakový šalát s chrenom a reďkovkou Zdravý zemiakový šalát s chrenom a reďkovkou

Aktivity na doma aj do záhrady

Čas voľna a prázdnin je potrebné nejako vyplniť. Čo vtedy, ak už máte vyrobené ozdoby, napečené a navarené? Vtedy prichádzajú na rad hry. Odštartujte veľkú pátraciu akciu. V byte alebo dome ukryte vajíčka, ktoré vaše deti budú musieť nájsť. Do skrine, do komody, pod posteľ. Ak máte záhradu, preneste túto akciu na čerstvý vzduch. Uletená, no veľmi zábavná akcia je aj rodinná oblievačka. Odporúčame zorganizovať ju von na záhrade, aby ste sa vyhli potope v byte. Oblievajte sa navzájom, a hoci budete všetci do nitky mokrí garantujeme, že sa naozaj výborne zabavíte.

Dievčatko s dáždnikom Veľkonočná oblievačka

Vymyslite a nacvičte si veľkonočné divadlo. Naučte sa s deťmi rôzne riekanky o jari, zaspievajte si. Natočte sa a toto video potom pošlite starým rodičom, s ktorými nemôžete byť. Pripomeňte si slovenské zvyky. Predstavte ich svojim deťom, rozprávajte sa o nich, v televízii si pustite film s touto tématikou. Veľká noc je tiež výborná príležitosť na rôzne spoločenské hry. Rozdeľte sa do skupín a odštartujte maratón hier. Víťazí získajú nejakú sladkú – ale pozor, zdravú! - odmenu :-)

Hrajte spoločenské hry Hrajte spoločenské hry

Prechádzka do prírody

Prečo sedieť doma, keď na čerstvom vzduchu je oveľa príjemnejšie? Pohyb vo voľnej prírode je dovolený. Využite čas na prechádzku do prírody, mimo mesta. Vyhýbajte sa tiež veľkým skupinám. Naplánujte si túru s obtiažnosťou podľa veku a športovej vyspelosti vašich detí. Alebo sa vyberte na piknik pod holým nebom.

Vyberte sa na piknik Vyberte sa na piknik

K novej jari veľa sily, by ste v zdraví dlho žili. Na Veľkú noc veľa vody, spokojnosti a pohody zo srdca praje kolektív temponabytok.sk.