Veľkonočné prestieranie: Ako pripraviť jedálenský stôl na Veľkú noc? + recept na veľkonočnú vianočku

Veľkonočné prestieranie: Ako pripraviť jedálenský stôl na Veľkú noc? + recept na veľkonočnú vianočku

Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom. A tiež skvelou príležitosťou, aby sa pri stole stretla celá rodina. Aj v minulosti boli veľkonočné sviatky najmä o spoločne strávených chvíľach: dokonca i remeselníci, ktorí boli kvôli práci počas roka na cestách, si v týchto dňoch užívali domov. Domov a dobré jedlo. Aby jedlo chutilo ešte lepšie, dajte si záležať na veľkonočnom prestieraní. Ako by mal vyzerať jedálenský stôl počas Veľkej noci? 

veľkonočný stôl

 

Veľkonočný stôl pripravený na hodovanie 

Jedálenský stôl počas Veľkej noci by mal byť v prvom rade čistý a uprataný. Zbavte ho všetkých zbytočností – noviny, papiere, misky s drobnosťami – a dôkladne ho umyte. Chýbať by nemal  obrus. Aký? To záleží, najmä od vášho jedálenského servisu. Ak sa rozhodnete pre odvážnu, pre niekoho až výstrednú, jedálenskú súpravu DONATELLA GREECE, zo skrine vyberte obrus s minimalistickým vzhľadom. Skvelo sa bude vynímať na bielom obruse so zlatým lemom. 

Naopak, ak pri prestieraní veľkonočného stola zvolíte jedálenskú súpravu HARDY s nežným vzorom a jemnými farbami, obrus s výraznejším motívom v jarných farbách bude stávkou na istotu. Máte pocit, že Veľká noc by si zaslúžia jarnejšie počasie? Prineste si ho aspoň na stôl. Postará sa o to jedálenská súprava DONATELLA BUTTERFLY, na ktorej – ako napovedá názov – nechýbajú nielen kvetiny, ale ani motýľ. 

Pri prestieraní dbajte na to, aby na stole pred hodovaním bolo pripravené všetko, čo budete potrebovať: hlboké taniere, plytké taniere, misky, príbor, servítky či poháre. Nech nemusíte zbytočne odbiehať do kuchyne.  

 

Veľká noc

 

Aby prestieranie potešilo aj oko a bolo praktické, môžeme si pripomenúť jednoduché zásady. Taniere (najprv plytký, naň hlboký, počas Veľkej noci oba taniere môžete podložiť aj veľkým podkladacím tanierom) položte 2 – 3 cm od okraja stola, naľavo položte vidličku, napravo, čepeľou k tanieru nôž a vedľa neho lyžicu. 

Tešíte sa na dezert? Dezertnú vidličku položte nad tanier, rukoväťou k pravici. A čo poháre? Tie zaujmú miesto vpravo nad tanierom, tesne nad čepeľou noža. Začneme pohárom na aperitív a postupne pridávame poháre na ostatné nápoje, podľa veľkosti: od najmenšieho po najväčší. Mimochodom, tešíte sa už  na veľkonočný vaječný koňak?

Stolovníci ocenia aj väčší džbán, v ktorom bude čistá voda. Nezabudnite však ani na servítky. Tie pred jedlom patria naľavo vedľa vidličky, počas stolovania zas rozprestrené na kolená. 

 

veľkonočné servírovanie

 

Myslite aj na prípitok

To, ako a kam na veľkonočný stôl umiestniť poháre, sme si povedali vyššie. Ale aké poháre používať? Máme pre vás hneď dva tipy, ktoré svojím dizajnom dotvoria atmosféru veľkonočného stola. 

Chystáte sa podávať víno? Set 6 pohárov na víno GAIRA s objemom 350 ml idylicky zapadne na sviatočný stôl. Sklené poháre sú ručne vyrobené fúkaním, každý je tak originálom. Navyše, ak vás bude pri stole viac, poháre na víno GAIRA sa postarajú, aby nedošlo k zámene. Každý je totiž inej farby a s iným vzorom: modrý s bodkami, ružový s čiarkami, žltý s kosoštvorcami... Veselé farby pre veselú hostinu. Poháre však tiež skvelo poslúžia na vodu či nealkoholické nápoje. 

Že šampanské neodmysliteľne patrí k slávnostným rodinným udalostiam? Nepochybne. Ani tu však nemusíte staviť na obligátnu, pre niekoho možno už nudnú klasiku v podobe číreho skla. Náš set ružových pohárov na šampanské CELESTE svojou farebnosťou dokonale zapadne na veselý radostný veľkonočný stôl. Rovnako ako predchádzajúce, aj tieto poháre na šampanské sú ručne fúkané. Už si len pripraviť slávnostný príhovor a potom si cinknúť. 

 

prestieranie

 

Čo ešte nesmie chýbať na veľkonočnom stole?

Základom veľkonočného stola je jedálenský servis – taniere, poháre, príbor. A potom sú tu ešte malé detaily, ktoré stôl premenia na jeden zo symbolov Veľkej noci. Samozrejmosťou by mala byť váza s rezanými kvetmi. Stávkou na istotu budú tulipány – ružové, žlté, biele. 

Ďalšou vhodnou možnosťou môže byť váza s menšími konárikmi zlatého dážďa či bahniatok. Práve bahniatkam sa pripisovala počas Veľkej noci špeciálna moc: po vysvätení v kostole ich ľudia spálili a popol si šetrili na Popolcovú stredu, keď ho použili počas bohoslužby. Čomu dáte prednosť vy? 

Veľkonočný stôl môžete vyladiť i drobnou dekoráciou. Napríklad do našej zlatej servírovacej misy si ešte pred sviatkami nasadíte žeruchu či pažítku, a keď vyrastie, na „trávnik“ uložíte niekoľko ručne maľovaných kraslíc. Práve vajíčko je jedným z hlavných symbolov Veľkej noci - značí nový život alebo znovuzrodenie. 

A čo piecť na Veľkú noc? Na veľkonočnom stole by nemala chýbať vianočka. Čo by ste povedali na to, keby ste si ju tento rok upiekli sami? Nech sa páči, tu je recept. 

 

recept na vianočku

 

Recept: Upečte si domácu kysnutú veľkonočnú vianočku 

Ani vy si už neviete predstaviť Veľkú noc bez vianočky? Pripravili sme si pre vás recept na toto lahodné sladké pečivo. 

Na vianočku potrebujeme
    • 500 gramov hladkej múky špeciál (najhladšia múka)
    • 200 ml plnotučného mlieka
    • 80 gramov mäkkého masla
    • 70 g kryštálového cukru 
    • 21 gramov sušeného droždia
    • 2 domáce vajíčka (+ 1 na potretie)
    • väčšiu štipku soli
    • polovicu vanilkového struku
    • mandľové lupienky na posypanie
    • sušené hrozienka alebo brusnice (voliteľné)

 

veľkonočný obed

 

Ako upiecť domácu vianočku 

1. Neoceniteľným pomocníkom pri príprave domácej vianočky i ďalšieho pečiva, či chlebov je kuchynský robot – ušetrí vám kopec času i energie. V našej ponuke nájdete multifunkčný kuchynský robot KANTE s výkonom 1800 W, ktorý vám pomôže nielen vyhnietiť cesto, ale tiež zomlieť mäso, vyšľahať sneh či pripraviť smoothie.
2. V mise kuchynského robota si premiešame hladkú múku špeciál so sušeným droždím, následne tam pridáme mäkké maslo, 2 vajíčka, kryštálový cukor, soľ a mlieko. Začneme na nižších otáčkach a postupne výkon kuchynského robota zvyšujeme. Hnietiť by sme ho mali približne 10 minút. Že je cesto na vianočku hotové zistíme podľa toho, že sa ľahko odlepuje od steny nádoby, je lesklé, pružné a vláčne.
3. Cesto potom prikryjeme a necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste – napríklad v rúre vyhriatej na 35 stupňov.
4. Ak ste sa rozhodli do vianočky pridať hrozienka či brusnice, primiešajte ich do cesta. Cesto dôkladne premiešame rukami a rozdelíme na tri rovnaké diely, z ktorých si ušúľame pramene. Tie zapletieme ako vrkoč do vianočkového tvaru.
5. Upletenú vianočku prikryjeme a necháme kysnúť ešte aspoň 45 minút.
6. Rúru si vyhrejeme na 160 stupňov, vianočku potrieme rozmiešaným vajíčkom, posypeme mandľovými lupeňmi a pečieme 25 – 30 minút. Ak je vianočka krásne zlatohnedá, no v spojoch je cesto ešte svetlé, môžeme ju už aj vyťahovať z rúry.
7. Upečenú vianočku necháme vychladnúť a môžeme vychutnávať. Dobrú chuť!

 

Okrem kysnutej vianočky si môžete Veľkú noc osladiť aj iným tradičným pečivom. Tu nájdete v súčasnosti veľmi populárny recept na kváskovú domácu vianočku , alebo recept na veľkonočného barančeka. 

Chcete si tento rok dopriať výnimočné veľkonočné prestieranie? Všetko, čo k tomu potrebujete, nájdete na  www.kondela.sk/bytove-doplnky-stolovanie/.