Vplyv farieb na náš život

Vplyv farieb na náš život

Farby nás ovplyvňujú na každom kroku. Pri pozeraní reklamy, pri obliekaní, pri sledovaní dopravných značiek a samozrejme, tiež v domácnosti. Majú oveľa väčší vplyv na to, ako sa doma cítime, než sa môže zdať. Červená nás dokáže pozitívne naladiť, odtiene fialovej zas prispejú k tvorivosti, tóny modrej a zelenej nás upokoja. Ak budete poznať psychológiu farieb, doma sa budete cítiť dobre. Či dokonca ešte lepšie. Ako nás farby ovplyvňujú v interiéri? A ktorý odtieň je najlepšie vybrať do obývačky, spálne či kuchyne? 

Vplyv farieb na náš život

 

Základné delenie farieb

Farby môžeme rozdeliť na tri základne skupiny: chladné, teplé a neutrálne. Do kategórie studených patria všetky odtiene modrej, zelenej a fialovej. Ako nás chladné farby dokážu ovplyvniť? Štúdie hovoria najmä o ich upokojujúcich účinkoch či podpore kreativity a lepšieho sústredenia. 

Do interiéru však odporúčame voliť skôr svetlejšie, ideálne pastelové tóny chladných farieb. V opačnom prípade môžu pôsobiť neosobne až odťažito. 

A čo teplé farby? V skupine nájdeme všetky odtiene žltej, oranžovej a červenej. Výrazné farby, ktoré majú v sebe živelnosť, radosť, hravosť. To isté o nich hovorí aj ich „psychologický profil“. 
Oranžová zas nabíja šťastím, radosťou a taký detail – v oranžovej izbe vyzerá ľudská pleť živo a zdravo. Žltá žiari optimizmom, dobrou náladou, vyzýva k vzletu a odvážnym myšlienkam. I tu platí, že do interiéru – či už na steny alebo nábytok – sa viac hodia svetlé tlmené odtiene týchto farieb. 

Do kategórie neutrálnych farieb patria odtiene čiernej, bielej a sivej. Obzvlášť posledné dve farby sú skvelou voľbou pri maľovaní stien. Nenápadné, no zároveň nenahraditeľné. Ľahko k nim zvolíte farebnosť nábytku a doplnkov, vďaka čomu vytvoríte domov presne podľa svojich predstáv. 

 

Do ktorých miestností sa hodia teplé farby?

 

Do ktorých miestností sa hodia teplé farby? 

Teplé farby sa dokonalo hodia tam, kde chcete, aby to žilo. Do miestností, kde je vír energie, vášne či nadšenia žiadaný. Kuchyňa, jedáleň, obývačka – miestnosti, ktoré sú centrom spoločenského života. 

Červená sa výborne hodí do kuchyne, podporí vašu vášeň pri varení a tiež chuť do jedla. Nehovoríme iba o maľovaní stien, napríklad červená chladnička či červený kuchynský robot dokážu dodať život kuchyni v neutrálnych či zemitých tónoch. 

O žltej aj oranžovej v interiérovom dizajne platí jedno základné pravidlo: veľkým oblúkom sa vyhýbajte tým najsýtejším a najkrikľavejším odtieňom. Pri oranžovej voľte skôr terakotové alebo marhuľové tóny, pri žltej zas pastelové. A kam s nimi? 

Oranžová i žltá sú farby plné života, optimizmu, netreba to však s nimi preháňať. Napríklad v obývačke skvele vynikne žltý ušiak RUFINO, doplniť ho môžete smaragdovými, sivými, šedými, ale pokojne i zemitými tónmi. 

Oranžovú, rovnako ako i žltú, je najlepšie zakomponovať do denných miestností – obývačka, kuchyňa, jedáleň. Dokonalo môže vyznieť rozkladacia rohová sedačka LEGAS v terakotovom odtieni v obývačke ladenej v neutrálnych a prírodných farbách: biele steny, drevené parkety, drevený stôl. 

 

Studené farby pomáhajú upokojiť sa a lepšie sústrediť

 

Studené farby pomáhajú upokojiť sa a lepšie sústrediť

Spálňa, pracovňa, ale i detská izba. To sú miestnosti, kde chladné farby prinesú požadovanú atmosféru. Ich spoločným znakom je, že dokážu človeka upokojiť, umožniť mu lepšie sústrediť sa či naštartovať kreativitu. 

V prípade, že zelenú budú reprezentovať živé izbové rastliny, potom by nemala chýbať v žiadnej miestnosti. Elegantná smaragdová tiež výborne ladí s kombináciou iných farieb – napríklad ružovou – i v obývačke, v podobe smaragdovej sedačky SOMY. Zelená by však určite nemala chýbať v detskej izbe ani pracovni. Zelená totiž predstavuje pre ľudské oko upokojujúcu farbu, i preto sa hojne využíva v nemocniciach. 

Modrá je skvelou farbou do spálne a pracovne. Upokojí myseľ, spomalí dýchanie a v tmavých tónoch, najmä v spálni, navodí žiadanú intímnu atmosféru. V detskej izbe a pracovni sa však oplatí modrú zvoliť tam, kde je dostatok prirodzeného svetla. V opačnom prípade môže pôsobiť až príliš chladno. Skvelým príkladom je svetlomodrá otočná stolička SELVA

Keď zmiešate živelnú červenú a upokojujúcu modrú, vznikne fialová. A tak vplýva aj na našu psychiku: živelne aj upokojujúco zároveň, je tak výborná na naštartovanie kreativity. Fialová sa skvele hodí najmä do pracovne a do detskej izby. Ako inšpirácia poslúži štýlový a zároveň šikovný taburet GOBI.

 

Čo s neutrálnymi farbami?

 

Čo s neutrálnymi farbami? 

Neutrálne farby sú nenahraditeľnou a dominantnou farbou. Najmä biela a svetlosivá. K týmto dvom odtieňom bez problémov doplníte nábytok a doplnky akejkoľvek farby. Medzi najobľúbenejšie farby stien v domácnostiach stále patrí biela. Niet sa čomu čudovať: miestnosť opticky zväčší, urobí ju svetlejšou a navodí dokonalý pocit čistoty, nevinnosti. 

Jej ďalším benefitom je, že k nej hravo dokážete doladiť nie dve, ale i tri farby. Predstavte si: biele steny, drevená podlaha, smaragdový gauč, ružová taburetka, drevený stôl, biele/šedé stoličky, a tmavomodré, prípadne cyklámenové doplnky. Podobné schopnosti má aj sivá. 

A čierna? Hoci ju v našich končinách máme spojenú najmä so smútkom, keď ju v interiéri použijete s mierou, dokáže veľké veci. Určite sa však vyhnite maľovaniu stien čiernou – izbu opticky zmenší a bude temnejšia. 

Čierna je v zásade elegantná farba. Napríklad vo veľkej vstupnej hale dokáže čierna podlaha s kovovými doplnkami, zrkadlami a sklom urobiť veľkolepý až luxusný dojem. 

 

Či už patríte medzi fanúšikov teplých alebo chladných farieb, vytúžené kúsky nájdete na kondela.sk.