Vy sa pýtate, my odpovedáme. Téma: Ako zistím, že sedačka je z pravej kože?

Vy sa pýtate, my odpovedáme. Téma: Ako zistím, že sedačka je z pravej kože?

Vyzerá to ako pravá koža, chová sa to ako pravá koža, má to aj vôňu ako pravá koža. Je to však skutočne tak? Často sa nás pýtate, ako rozoznáte sedaciu súpravu čalúnenú pravou kožou od tých ostatných. Tu sú hlavné znaky, ktoré by ste si mali všímať.

Celokožená sedacia súprava, tmavohnedá, pravá, DANILO Celokožená sedacia súprava DANILO

Koža na prvý dotyk

Sedačky a pohovky čalúnené pravou kožou sú výnimočné vďaka použitému materiálu. Už na prvý dotyk sa pravá koža javí ako bohatá svojou štruktúrou, elegantná svojím spracovaním, jednoducho hneď sa vám zdá odlišná ako akýkoľvek iný syntetický materiál. Koža sa používa nielen na čalúnenie nábytku, koža sa ako identifikátor kvality vníma aj pri oblečení alebo obuvi.

Kreslo Libera v koži Kreslo Libera v koži

Čo je pravá koža?

Pravá koža je prírodný produkt. Je teplá na dotyk a odolná, má individuálne vlastnosti, vďaka ktorým je každá koža jedinečná. Koža bude vždy niesť známky svojho prírodného pôvodu a tieto vlastnosti sa môžu prejaviť ako škrabance, rastové značky, oblasti s rôznou hustotou vlákien a štruktúra pórov vlasov. Tieto vlastnosti žiadnym spôsobom nezhoršujú nosné vlastnosti kože.

Kožená sedačka Laredo Kožená sedačka Laredo

Rôzne druhy úprav kože

Anilínová koža

Označuje sa ako prírodná. Na jej farbenie sa používa jedine transparentná farba, aby sa zachovala štruktúra, originálny odtieň a kresba kože. Na pôvodnom surovo materiály ostáva každá ryha či poškodenie, ktoré má na svedomí samotná príroda. Preto je každá takáto anilínová koža jedinečná a nenapodobiteľná. Táto koža má minimálnu povrchovú ochranu, takže je viac citlivá na opotrebenie. Vyžaduje si pravidelné čistenie a ošetrenie.

Masážne kreslo, béžová, ARTUŠ 2 Masážne kreslo ARTUŠ 2

Semianílnová koža

Má podobné vlastnosti ako anilínová koža. Je pokrytá miernou pigmentovou vrstvou, aby sa dosiahla jednotnejšia farba. Pigmentový nános skryje drobné poškodenia a chyby.

Sedacia súprava, koža Yak, biela, ľavá, TREK ROH VEĽKÝ Sedacia súprava, koža Yak, TREK ROH VEĽKÝ

Pigmentová koža

Pigmentová koža je najodolnejšia a najviac používaná v čalúnnictve. Na prirodzenú kožu sa nanášajú vrstvy pigmentu, živice a ochranná vrstva. Povrchový povlak umožňuje väčšiu odolnosť proti znečisteniu, odieraniu a vyblednutiu. Takáto koža sa ľahko udržiava a renovuje.

Kožená sedacia súprava, béžová, ľavá, REJAL Kožená sedacia súprava REJAL

Ako identifikovať pravú kožu na nábytku?

1. Majte na pamäti, že pravá koža je vlastne koža zvierat. Preto nenájdete rovnaké dva kusy na šírom svete. Čím viac nerovností a zŕn textília má, tým je bližšie k pravej koži. Škrabance, záhyby a vrásky sú úplne v poriadku…. Vlastne, toto je to, čo by sedačka čalúnená pravou kožou mala mať už pri nákupe.

2. Koža sa poddá pod vaším tlakom. Ak zatlačíte dlaňou na sedačku z „pravej“ kože, koža sa pod tlakom zmrští, stratí svoj tvar aj hebkosť. Syntetické materiály sa zvyčajne iba podvolia tlaku, pričom zachovajú svoju pevnosť a tvar.

3. Ovoňajte. Nedajte sa zlákať príjemnejším a jemnejším pachom náhrad. Pravá koža je koža zvierat, preto jej vôňa je drsná a charakteristická. Syntetické kože voňajú ako plast.

4. Počuli ste už o tom, že pravá koža horieť nebude? Je to síce riskantný, no osvedčený spôsob, ako zistiť, či použitá koža je pravá alebo nie. 5 až 10 sekundový plameň pri textílii vám to objasní. Pravá koža sa bude len mierne krčiť, bude zapáchať ako spálené vlasy. Syntetická koža začne horieť, uvidíte plameň a smrdieť bude rovnako, ako keď sa páli plast.

5. Ohnite a preložte kúsok textílie. Pravá koža sa poddá ľahko. V ohyboch zmení farbu, zmení sa jej vráskavenie. Alternatívna ekokoža je tuhšia na ohýbanie a drží si svoju umelo nanesenú farbu.

6. Za pravosť kože hovorí aj jej schopnosť vsiaknuť vodu. Kvapka vody sa na pravej koži bude správať inak, ako na tej umelej. Na sedačke z ekokože voda zostane na povrchu. Na sedačke z pravej koži voda vsiakne do materiálu.

7. Ach, tá cena! Toto je asi jediný a skutočný koeficient, ktorý určuje kvalitu kože. Za pravú kožu si jednoducho budete musieť zaplatiť.

Kožená zostava Dunja Kožená zostava Dunja

Fakty, ktoré hovoria „ZA“ sedačku z „PRAVEJ KOŽE“

Kožené sedačky vydržia štyri až päťkrát viac ako nábytok čalúnený umelými náhradami. Pravá koža je odolnejšia voči poškodeniu. Ťažšie sa pretrhne a zoderie ako ekokoža. Na kožených sedacích súpravách sa nezachytáva toľko prachu, preto nie sú také náročné na údržbu. Materiál je príjemný na dotyk, flexibilný, nie je taký agresívny k pokožke, ako niektoré syntetické materiály.

Na druhej strane, treba si uvedomiť, že koža reaguje na tlak a teplo. Miesto, kde sedíte najviac a najčastejšie, môže po čase používania stmavnúť, čo môže vyzerať ako opotrebovanie sedačky. Ide však o prirodzený jav. Taktiež treba počítať s prirodzeným zápachom, ktorý je pre niekoho príliš odpudzujúci.

Kožený luxusný koberec Kožený luxusný koberec