Vysoké ceny energií? Takto si lacno a účinne udržíte teplo v domácnosti

Vysoké ceny energií? Takto si lacno a účinne udržíte teplo v domácnosti

Aj vy ste neveriacky nadvihli obočie pri pohľade na dnešné ceny energií? Očakáva sa, že tohtoročná zima dá rodinným rozpočtom poriadne zabrať. Existuje však množstvo spôsobov, ako ušetriť na energiách a znížiť náklady na teplo. Poďme sa porozprávať o opatreniach, ktoré vás nemusia nič stáť a zároveň vám pomôžu udržať poplatky za energie na uzde! Prinášame vám nové vydanie nášho blogu o znížení spotreby tepla, ktorý sme rozšírili o ďalšie 2 efektívne tipy. 

Zohrievanie sa pri ohrievači so psom Ilustračná foto

 

Poznámka autora: Článok sme aktualizovali. Pôvodný vyšiel 06. 09. 2022.

 

Regulujte teplotu v jednotlivých miestnostiach 

Znížiť náklady na vykurovanie pomôže regulácia teploty v jednotlivých miestnostiach. Vďaka hlaviciam radiátorov to hravo zvládnete. Napríklad v spálni, do ktorej sa chodíte iba vyspať, môžete mať teplotu okolo 18 °C počas celého dňa. Rovnaké opatrenie urobte tiež v miestnostiach, v ktorých netrávite veľa času a zrazu spotrebujete počas dňa aj o 25 % energie menej. Naopak, v obývačke, detskej izbe a kúpeľni oceníte odporúčanú dennú teplotu od 20 do 22 °C. 

 

Využívajte nočné vykurovanie 

Počas noci, keď zvyčajne celá rodina spí pod teplými perinami, by mala byť teplota výrazne nižšia. Odporúčaná nočná teplota je 18 °C. V prípade, že sú počas dňa všetci členovia domácnosti v práci či škole, pokojne môžete v nočnom vykurovacom režime pokračovať aj vtedy. Ušetríte na energiách ešte viac! 

zohrievajúce sa ruky na radiátore Ilustračná foto

 

Nezakrývajte zdroje tepla

Ak sú radiátory prikryté, teplo sa do miestnosti šíri horšie, termostat reaguje, zapína sa kúrenie a rastú náklady. Hoci by nemuseli. Riešenie je jednoduché - pred zdrojom tepla by nemal byť žiaden nábytok. Akceptovateľná hranica sa začína približne meter od radiátora. Rovnako počas zimy nesušte vypratú bielizeň na radiátoroch a nepoužívajte dlhé a hrubé závesy. Váš rodinný rozpočet vám poďakuje.

Ako ušetriť na teple a energiách_infografika Pohovka KAPRERA

 

Naučte sa správne vetrať 

Najlepším spôsobom, ako efektívne vyvetrať, je nárazové vetranie. Otvorte v domácnosti všetky okná i balkónové dvere, čím vďaka prievanu dochádza k rýchlejšej výmene vzduchu a po dvoch-troch minútach okná a dvere zatvorte. Vzduch máte čerstvý, no podlahy a steny sa nestihli ochladiť. Vykúriť opäť takto vyvetraný byt alebo dom bude jednoduché. 


Zabráňte úniku tepla

Najúčinnejším opatrením, ktoré zabráni únikom tepla, je zateplenie obvodových stien na budove. Existujú však aj ďalšie spôsoby, ako znížiť náklady na vykurovanie. Drobnosti, ktoré dokážu priniesť zaujímavé úspory. Jednou z nich je napríklad utesnenie medzier na oknách a dverách. Postačí zrolovaná deka, prípadne sa môžete poobzerať po špeciálnej tesniacej lište alebo milých izolačných plyšových zvieratkách. 

Dobre vedieť: Možno vás to prekvapí, ale aj vaše rolety môžu prispieť k šetreniu tepla. Zatiahnite po zotmení svoje vonkajšie či vnútorné žalúzie. Na oknách tak vytvoríte izolačnú vrstvu, ktorá prepustí výrazne menej tepla. 

Spálňa s bytovými doplnkami, dekou a kobercom Bytové doplnky a koberce v spálni

 

Vráťte sa späť ku kobercom 

Zima ide od nôh. Okrem toho, že by ste v chladných mesiacoch nemali chodiť bosí po podlahe, urobíte dobre, keď svoju podlahu skrášlite štýlovými kobercami. Koberce na podlahe pomôžu k lepšej izolácii tepla a zvýšia váš pocit tepla. V zime stavte na mäkučké koberce s dlhým vlasom alebo na umelé kožušiny. Kedysi boli koberce pýchou a samozrejmosťou každej domácnosti, vráťte sa k tejto tradícii a ušetrite na energiách!

 

Zababušte sa

Vášmu rozpočtu pomôžete, ak sa doma teplo oblečiete. Dajte si teplé ponožky, uvarte si do termopohára horúci čaj a oblečte si mikinu a dlhé nohavice. Hneď budete sťahovať radiátory!  Zababušiť sa môžete aj do našich vyhrievacích či baránkových diek. Pozeranie televízie či čítanie kníh počas chladných večerov bude pre vás príjemné aj v obývačke pri šetriacich 18 °C. 

Žena v závesnom kresle BUBBLE s dekou a čajom Závesné kreslo BUBBLE