Záhradný nábytok dokáže vzbudiť rôzne emócie. Ktorá je tá vaša?

Záhradný nábytok dokáže vzbudiť rôzne emócie. Ktorá je tá vaša?

Jar sa pomaly, ale isto blíži. Hoci za našimi oknami panuje studená zima, mnohí z nás sa už vidia na záhrade alebo terase. Pohodlne usadení v záhradnom kresle, s knihou v ruke, alebo v kruhu najbližších počas prvej jarnej grilovačky. Túto idylku častokrát naruší poškodený alebo zničený záhradný nábytok. 

Ak aj vás ešte pred príchodom jari čaká kúpa nového záhradného nábytku, prečítajte si tento článok. Vysvetlíme vám rozdiely medzi jednotlivými materiálmi a upozorníme na to, čo si pri výbere nábytku všímať.

 

Okrem základných parametrov, ako je materiál, farba a dizajn, nás ovplyvňujú aj ďalšie faktory. Drevený nábytok sa viac hodí do záhrady, ktorá dýcha romantikou, kovový zas do záhrady navrhnutej v štýle modernej klasiky.

Drevo

Drevo sa na výrobu nábytku používa odjakživa. Patrí medzi kvalitné, odolné a trvácne materiály, či už ide o nábytok do interiéru alebo do exteriéru.  Aj v tomto prípade však platia isté pravidlá. Nie každý nábytok, ktorý je určený do obývačky alebo jedálne, môžete bez obáv používať aj v záhrade. 

Vzhľad a charakteristická kresba nábytku z prírodného dreva sú veľmi lákavé. Slnko a dážď však majú často na svedomí, že drevo sa rozpadne a rozdeľuje sa. Drevný nábytok si vyžaduje častú údržbu, je potrebné ho ošetriť tak, aby bol odolný proti poveternostným vplyvom. Taktiež nie každý druh dreva je vhodný na výrobu záhradného nábytku. Ak predsa len trváte na drevenom nábytku, stavte na teak, meranti, alebo severskú borovicu. Údržba takýchto drevín nie je až taká náročná - raz za rok stačí nábytok natrieť špeciálnym olejom. Pred kúpou sa uistite, že nábytok nie je lepený, ale spájaný, najlepšie mosadznými alebo nerezovými spojmi. 

Drevený nábytok sa ideálne hodí do tzv. zámockých záhrad, ktoré už na pohľad pôsobia rozprávkovo. Sú typické živými plotmi rôznych výšok, tvarovanými drevinami v nádobách, či drevinami s guľovitou korunkou. Nechýba tu ani nízko kosený trávnik a drobné záhradné doplnky, ako sú vtáčie napájadlá či kamenné a betónové plastiky.

 

Drevený záhradný nábytok Drevený záhradný nábytok je vhodný do zámockých a vidieckych záhrad. Zdroj: pinterest.com

Ratan

Najčastejšie vyhľadávaným materiálom je ratan. Ratan je prirodzene rastúci vinič z tropických oblastí Austrálie, Ázie a Afriky, ktorý sa používa na výrobu prúteného nábytkuJe ľahký, odolný, flexibilný a atraktívny. Ak sa rozhodnete pre prírodný a cenovo náročnejší ratan, hľadajte nábytok spracovaný z neolúpaných ratanových vlákien. Tvoria totiž akúsi škrupinu, ktorá je ochranou pred nepriaznivými vplyvmi počasia. 

Oveľa viac používaný je umelý ratan. Má podobný prirodzený vzhľad ako pravý ratan, avšak s pridanými vlastnosťami, ako je jednoduchá údržba a schopnosť vydržať všetky typy počasia. Vyrába sa z plastov a iných syntetických vlákien, ktoré sú spracované takým spôsobom, aby napodobnili štruktúru prírodných ratanových vlákien. Dajú sa farbiť rôznymi farbami. Nábytok z takéhoto materiálu je variabilný, rôznorodý, často v modernom dizajne. Na trhu nájdete stoly a stoličky, záhradné sety, aj lavice. Nábytok z umelého ratanu je ľahký, jednoducho ho premiestnite a na zimu uschováte v interiéri

Ratan, či už prírodný alebo umelý, je vhodný do moderných či exotických záhrad. Umiestnite ho doprostred pokoseného trávnika obkoleseného kvitnúcimi záhonmi a kríkmi. Vyhraďte mu miesto na štrkovej ploche, okolo ktorej sa vinie suché riečisko s drevenou lávkou. Vytvorte si plochu s bambusovými rohožami, výsledok bude očarujúci.

Ratanový set Garden Záhradný set Garden z umelého ratanu patrí do moderných a exotických záhrad. Zdroj: temponabytok.sk

Kov

Kov je synonymom pevnosti a sily. Vonkajší nábytok vyrobený z kovu je vždy vynikajúcou voľbou. Hliník je moderný materiál, ktorý vyhovuje súčasným aj klasickým dizajnom. Je ľahký a dlhotrvajúci. Kovový nábytok s práškovým lakom navyše nehrdzavie. Prášková povrchová úprava prispieva k trvanlivosti a všestrannosti farieb hliníka. V našich končinách sa používa aj zliatina medi a hliníka, tzv. dural

Kov sa ľahko tvaruje, preto stoličky či stoly z kovu majú oblé tvary, rôzne tvarované nohy, s tepanými ornamentmi, prídavnými držiakmi. Býva často kombinovaný s umelým ratanom alebo tkaninou, hlavne na sedacej časti a operadlách. Ak si vyberiete nábytok, na ktorého výrobu bol použitý iba kov, odporúčame vybaviť ho mäkkými podsedákmi a vankúšmi na podporu chrbta. 

Tmavá farba rámov, či už zelená, čierna alebo cínová, vyzerá klasicky elegantne v tradičných záhradách a modernejšie návrhy vyhovujú súčasným moderným záhradám.

Kovový záhradný stôl Demat Záhradný stôl Demat z kovu sa hodí do tradičných a moderných záhrad. Zdroj: temponabytok.sk Hojdacie  záhradné kreslo Spavin Hojdacie kreslo Spavin bude vaším spoločníkom počas oddychu na záhrade. Zdroj: temponabytok.sk

Plast

Vďaka moderným výrobným technológiám sa v súčasnosti dá z plastu vyťažiť maximum. Jeho vlastnosti umožňujú tvarovanie do rôznych tvarov v rôznych veľkostiach. Plast dobre znáša akékoľvek poveternostné podmienky.

Plast je ľahký a recyklovateľný, a vo všeobecnosti lacnýÚdržba je nenáročná. Treba však mať na pamäti, že pôsobením slnečného svetla nábytok po čase zmení farbu. Pred kúpou takéhoto nábytku skontrolujte, či použitý plast má pigmenty stabilizujúce UV žiarenie. Tie zaručia, že farby nebudú slabnúť príliš rýchlo. Na plast neblaho pôsobia aj mínusové teploty, preto sa odporúča takýto nábytok skladovať v zime vo vnútri. Zvýšte pohodlie použitím čalúnených vankúšov a podsedákov

Plastový záhradný nábytok je ideálny do záhrad v neformálnom štýle. Na prvý pohľad je to záhrada, ktorá pôsobí tak trochu divoko. Tento štýl však reprezentuje mnoho záhrad na Slovensku, ktoré vznikli z pôvodne úžitkovej plochy pri starom dome. Typické sú voľné záhony bez výrazného vymedzenia, staršie dreviny, ktoré sa noví majitelia rozhodli ponechať. Tiež v nej nechýbajú prvky modernej záhradnej architektúry. Často tu nájdeme jazierko, pieskovisko pre ratolesti, či dokonca celý detský kútik s hojdačkami alebo s trampolínou.

Set Gurduk Plastový komplet Gurduk je ideálny do záhrad v neformálnom štýle. Zdroj: temponabytok.sk

 

Záhrade či terase venujte rovnakú pozornosť, ako keby ste zariaďovali ktorúkoľvek miestnosť v interiéri. Aj záhradný nábytok sa dá zútulniť a doplniť rôznymi dekoráciami. Vankúše, podušky, slnečníky či príručné stolíky. Využite čokoľvek, čo zvýši vaše pohodlie a spríjemní chvíle strávené s rodinou alebo priateľmi.