Zariaďte si domácnosť v modernom urbanistickom štýle. Ako na to?

Zariaďte si domácnosť v modernom urbanistickom štýle. Ako na to?

Urbanistický štýl, označovaný aj ako industriálny či mestský štýl, nie je určený konkrétnej skupine ľudí. Uprednostňujú ho však skôr mladí, kreatívni ľudia a ľudia bez záväzkov. Je vhodný tak pre sebavedomého muža, ako aj pre emancipovanú ženu. Základná myšlienka urbanistického štýlu spočíva v prepojení na prvý pohľad neskombinovateľných vecí.

Vhodný predovšetkým do bytov a veľkých apartmánov

Tento štýl sa stáva predlohou prevažne pri zariaďovaní panelákových​ bytov.​Spája sa s ním tiež bývanie na netradičných miestach, tzv. loftoch – v bývalých skladoch, továrňach či obchodných priestoroch. Urbanistický štýl je však vhodný pre každého, kto sa nebojí netradičných kombinácií a interiérových doplnkov. Dá sa vytvoriť v podstate kdekoľvek a nielen v otvorenom priestore starej továrne.

 

Obývačka v urbanistickom štýle Bývanie v lofte v urbanistickom štýle. Zdroj: pinterest

Surové materiály

Domácnosť, zariadená v urbanistickom štýle, má pôsobiť nedokončene,​ nedbalo a opotrebovane. Zamerajte sa na odhalené​ tehlové alebo betónové steny s vysokým stropom, masívnu drevenú podlahu a veľké okná bez rámov.

Surové materiály v interiéri. Pre urbanistický štýl sú príznačné surové materiály. Zdroj: pinterest.com

Staré vedľa moderného

Pri zariaďovaní domácnosti v urbanistickom štýle sa vám ponúka možnosť kombinovať veci a predmety, ktoré by ste si za iných okolností nevedeli predstaviť spolu v jednej miestnosti. Moderné kusy nábytku či elektroniky doplňte pokladmi z povaly či blších trhov. K luxusnej koženej sedačke a širokouhlému televízoru umiestnite napríklad staré kreslo zdedené po rodičoch alebo si vyrobte konferenčný stolík zo starých paliet.

Staré kombinujte s novým Staré materiály v kombinácii s novým nábytkom. Zdroj: pinterest.com

Zemité farby a matné povrchy

Farby voľte neutrálne​ a materiály s matným povrchom. Vysoký lesk a príliš pestré farby sem jednoducho nepatria. Prevládajú zemité​ tóny, farba kávy, hrdze, starého dreva či kovu s patinou. Čierna​ a sivá sú na vrchole farebného rebríčka, môžu byť hlavnými aj doplnkovými farbami. Čo sa týka kombinovania farieb, nábytok by mal ladiť k stenám alebo podlahám. Pestrejšie farby použite iba pre oživenie miestnosti. Farebnejšie​ môžu byť doplnky, napríklad koberec pod konferenčným stolíkom, vankúšiky na sedačke či umelecké predmety.

Zemité farby a matný povrch Zemité farby a matné povrchy v interiéri v urbanistickom štýle. Zdroj: pinterest.com

Netradičné doplnky

Ak by ste aj urobili všetko, čo sme spomenuli v tomto článku, váš príbytok v urbanistickom štýle by ešte stále nebol dokonalý. Tento​ štýl totiž vystihujú aj netradičné doplnky, starožitnosti, recyklovaný nábytok, holé žiarovky – maličkosti, ktoré dodajú priestoru akýsi punc.

Použite originálne doplnky, ktorých pôvodné využitie je úplne iné. Napríklad drevené​ palety, vešiaky, bicykle či staré smaltované reklamné pútače.​ Hodí sa sem aj dekor​ vlajok, prvky starých konštrukcií, popraskaný betón, exteriérové obklady a všetky výjavy pripomínajúce mestské exteriéry.​ Nebojte sa ho ozvláštniť prvkami, ako sú dopravné​ značky, ŠPZ-ky, odtlačky pneumatík, graffiti či čierno-biele fotografické motívy na​ látkach, alebo doplnkoch.

Bicykel na stene Netradičné doplnky vo vašom dome. Zdroj: pinterest.com

Urbanistický štýl je jediný, kde môžete kombinovať ​staré​ s moderným, opotrebované s novým, kov a drevo, tiež betón a sklo. Ak​ niečo vyzerá nedokončené,​ zapadá to do takéhoto interiéru. Premyslite si, aký by mal byť konečný výsledok. Aj pri takomto uvoľnenom štýle platia určité pravidlá – aby sa vám nakoniec nestalo, že váš príbytok bude pôsobiť chaoticky a prepchato.