Zariaďte si terasu funkčným nábytkom a užívajte si leto

Zariaďte si terasu funkčným nábytkom a užívajte si leto

Mať terasu je základ pre relax a zábavu na čerstvom vzduchu. Aby ste si však leto mohli užívať naplno, iba terasa nestačí. Poradíme vám, ako ju zariadiť, aby vám slúžila celú sezónu. Pozrieme sa bližšie na rôzne typy nábytku. Terasu doplníme niekoľkými šikovnými pomocníkmi a doladíme dekoráciami. Poďme na to.

Záhradný 2-dielny ratanový set, hnedá/béžová, TUDUR Záhradný 2-dielny ratanový set TUDUR

Záhradný nábytok

So správnym záhradným nábytokom sa terasa dokáže zmeniť na izbu pod šírym nebom. Na jedáleň alebo obývačku. Dokonca aj tí, čo teraz pracujú na home office, preniesli svoju domácu kanceláriu na terasu.

Prv ako sa vyberiete na nákup nového nábytku, zamyslite sa nad tým, ako budete terasu využívať. Plánujete na nej spoločné raňajky a večere, večierky pre priateľov, alebo to bude miesto, kde sa ukryjete s dobrou knihou? Ak si iba potrebujete vytvoriť vlastnú oázu pokoja, zbytočne utratíte za veľký robustný nábytok. V takom prípade sa zamerajte skôr na závesné kreslo alebo sieť. Maximálny relax vám poskytne aj ležadlo, na ktorom si užijete letného slniečka do sýtosti.

Záhradné polohovacie ležadlo, prírodná/ratan, HASLE Záhradné polohovacie ležadlo HASLE

Ak hľadáte záhradný nábytok, na ktorom by sa pohodlne usadili všetci členovia rodiny, odporúčame záhradné sedenie s čalúnenými poduškami. Takéto sety sú v modernom dizajne, ich súčasťou často býva konferenčný stolík.

Záhradný rohový set so stolom, čierna, ULLEHUSE Záhradný rohový set so stolom ULLEHUSE

Ďalšou obľúbenou variantou je záhradný jedálenský set. Jedálenský stôl tak môžete využiť nielen na stolovanie a servírovanie nápojov, ale aj na domácu prácu, vaše deti na vypracovanie domácich úloh, ale pokojne aj na spoločenské hry. Záhradný jedálenský set zvyčajne obsahuje dve až šesť jedálenských stoličiek, pohodlnejšie sú záhradné kreslá. Stôl je vybavený sklenou doskou z tvrdeného skla, ktoré znesie a vydrží aj bežné a nepredvídateľné výkyvy počasia.

Záhradný stôl, hnedá, oceľ/ratan/artwood, SANDVIKA Záhradný stôl, hnedá SANDVIKA

Pracovný záhradný stôl a servírovací stolík

Grilovaná zelenina, mäsko, syr. Grilovačka je zväčša zábava pre každého, no pre gazdinky a kuchárov to prináša aj starosti s prípravou jedál a rôznych pochúťok. Náročné je odbiehať od grilu do kuchyne a späť. Vy však odbiehať nikam nemusíte. Zadovážte si záhradný pracovný stôl, ktorý ponúka dostatočne veľkú pracovnú plochu na prípravu surovín. Takýto pracovný stôl poslúži aj záhradníkom napríklad pri presádzaní kvetín, aj rôznym domácim kutilom a tvorivým dušiam pri rôznych kreatívnych aktivitách.

Záhradný pracovný stôl, jelša, ELSIRO Záhradný pracovný stôl ELSIRO

Na prepravu pripravených grilovaných jedál je zas určený servírovací stolík. Tie jednoduchšie sa prenášajú v rukách, môžu byť vo forme podnosu alebo stolíka, ktorého vrchnú časť viete zložiť a využívať ako tácku. Oveľa praktickejší je servírovací vozík na kolieskach. Odtlačíte ho pomocou madla. Pohyb s ním je jednoduchý, no tu treba zvážiť podlahu terasy. Pri terasách z drevených latiek kolieska zvyknú zapadnúť do škár.

Servírovací vozík, prírodná, PIRAT Servírovací vozík, prírodná, PIRAT

Stolík na chladenie nápojov

Po horúcom dni si každý zaslúži orosenú odmenu. Aj keď chladenú fľašu nealko nápoja či fľašu piva vyberiete z mrazničky, kde ste ju chladili niekoľko hodín, na teplom vzduchu sa nápoj veľmi rýchlo zohreje. Čo by ste povedali na stôl s chladiacim boxom? Takto získate dva v jednom. Stôl poslúži na odloženie pohárov alebo servírovanie pochutín, vnútorná časť je vyrobená z materiálov, ktoré dlho dokážu uchovať správnu teplotu nápoja.

Stolík s chladiacim boxom Stolík s chladiacim boxom

Pri chladených nápojoch ešte chvíľu ostaneme. Ďalším šikovným spôsobom, ako udržať správnu teplotu nápoja, je použiť termopoháre. Termopoháre sú totiž vyrobené z borosilikátového skla, sú dvojvrstvové, vďaka čomu sa chladený nápoj tak rýchlo nezohreje.

Termo pohár na drink, 2ks, 300ml, HOTCOLD TYP 13 Termo pohár na drink, 2ks, 300ml, HOTCOLD TYP 13

Otvorené ohnisko

Už niekoľkokrát sme spomenuli grilovačku. Fajnšmekri si potrpia na zariadení, na ktorom jedlo pripravujú. Najlepšie, keď je to najvyššia a najmodernejšia trieda elektrických grilov. Ak však dávate prednosť atmosfére pred rýchlosťou, ktorú zabezpečujú nové technológie, investujte do multifunkčného kovového ohniska. Ohnisko viete využiť niekoľkými spôsobmi – grilovanie, opekanie, užívajte si tanec plameňov vo svite mesiaca. Takéto ohnisko poslúži aj na chladenie nápojov. Je bezpečné a certifikované, vyrobené podľa bezpečnostných noriem.

Prenosné ohnisko s grilovacím roštom a vidlicou CHAMON Prenosné ohnisko s grilovacím roštom a vidlicou CHAMON

Dekorácie

Je super, keď je terasa funkčná a zariadená nábytkom, ktorý ponúka maximálne pohodlie. Aby ste sa však na nej cítili naozaj komfortne, odporúčame doplniť ju rôznymi dekoráciami. Textílie na záhradné sedenie v podobe vankúšov a prikrývok, svietniky na doladenie atmosféry, kvetináče a stojany na kvetináče.

Záhradný 3-dielny set, prírodná/čierna, VALIN Záhradný 3-dielny set VALIN

Terasa má slúžiť vám, nie vy jej. Preto zodpovedne zhodnoťte, ako ju mienite používať a aký nábytok a zariadenie potrebujete. Niekedy menej je viac, a to hlavne pri zariaďovaní terasy, kde vás obmedzuje jej rozmer a dispozičné riešenie.

Set na terasu Set na terasu