Zmeňte podkrovie na praktický a moderný obývaný priestor

Zmeňte podkrovie na praktický a moderný obývaný priestor

Pod krovom podkrovie
väčšinou skladiskom je.
Podkrovie pod krovom
nech sa stane obytným priestorom.
Podkrovie ošumelé
premeníme na miesto skvelé.

Uvažujete nad rekonštrukciou podkrovia? Takáto prestavba nie je jednoduchá úloha. Takýto projekt zasiahne nielen váš finančný rozpočet a peňaženku, ovplyvní život všetkých členov domácnosti. Prečítajte si týchto zopár rád. Pomôžu vám premeniť podkrovie na moderný priestor.

Nízka posteľ s modrou bielizňou Nízka posteľ v podkroví

Pred tým, ako začnete vyberať nábytok do podkrovia

Aby sa podkrovie vôbec mohlo premeniť na obytný priestor, je potrebné skontrolovať ho po tej technickej stránke. Je podlaha bezpečná a dokončená? Strop je obložený? Dbajte na to, aby všetky nebezpečné miesta boli zakryté a spĺňali bezpečnostné požiadavky. V podkroví by ste mali mať vyriešenú izoláciu, kúrenie a vodoinštaláciu. Aj prístup na podkrovie je veľmi dôležitý. Ak ste sa rozhodli pre úzke či točité schodisko, bude problém dostať na poschodie väčšie kusy nábytku.

Točité schody do podkrovia Schody do podkrovia

Zabezpečte dostatok svetla

Podkrovie bez okien je ako vyvýšená pivnica. Nezabúdajte, že najlepšie je denné svetlo, preto by v podkroví malo byť dostatok okien. Radšej viac ako menej. Ak bude do miestnosti prúdiť príliš veľa slnka, stačí pridať žalúzie, rolety či závesy a tak svetlo regulovať. Nainštalujte dostatok svietidiel, stropné lustre, stojacie lampy či iné prídavné svetla, podľa charakteru miestnosti, ktorú plánujete v podkroví vytvoriť.

Závesné kreslo Plato v podkroví Závesné kreslo Plato

Otvorený priestor verzus oddelené izby

Podkrovie je možné využiť na niekoľko spôsobov. Pre viacčlennú rodinu je to možnosť vytvoriť samostatné izby pre deti. Hosťovská izba, spálňa, domáca pracovňa, spoločenská miestnosť či herňa.

Detská izba v podkroví s ružovými stenami Detská izba v podkroví

Výhody a nevýhody otvoreného priestoru

Otvorený priestor ponúka viac možností na sebarealizáciu, nie ste obmedzovaní priečkami, vstupnými dverami či vyústením schodiska. Priestor môžete rozdeliť na niekoľko oblasti. V časti s vysokým stropom nech je priestor na pohyb a hry, pod sedlovú strechu patrí posteľ, pohovka na oddych alebo sedací vak. Pokojne sem môžete umiestniť aj písací stôl, ak vám to sklon strechy dovolí.

Pohovka pod oknom v podkroví s obkladom na stenách Pohovka pod oknom v podkroví

Hlavnou nevýhodou otvoreného priestoru je minimum súkromia. Ak máte v pláne podkrovie využívať aj na príležitostné spanie pre priateľov či rodinných príslušníkov, nedokážete im zabezpečiť také súkromie, ako by mali v oddelených miestnostiach. Vykurovanie či chladenie väčšej rozlohy je taktiež nákladnejšie, ako napríklad vykurovanie iba tej časti, kde sa práve niekto zdržiava.

Open space in attic Otvorený priestor v podkroví

Výhody a nevýhody oddelených miestnosti

Samostatné izby ocenia predovšetkým vaše deti. Ak sa doteraz súrodenci tlačili v spoločnej detskej izbe, buďte si istí, že samostatnými izbami u nich zabodujete. Šikovný plán dokáže priestor rozdeliť aj na niekoľko izieb, závisí od rozlohy podkrovia. Tí, ktorí ich budú obývať, tak budú mať súkromie a vlastnú izbu si môžu dotvoriť podľa vlastného štýlu a predstáv. Pri takejto rekonštrukcii sa často počíta aj so sociálnym zariadením, čo skráti čakanie v rade do kúpeľne na iných poschodiach.

Samostatné izby v podkroví s moderným nábytkom Samostatné izby v podkroví

Nevýhodou samostatných izieb v podkroví je, že ďalšie priečky uberú z jeho rozlohy. V takomto rozložení treba počítať s väčším počtom okien, aby sa zabezpečil dostatok slnečného svetla.

Coach in attic Veľká pohovka v podkroví

S nábytkom do podkrovia

Pred bezhlavým znášaním nábytku do podkrovia je potrebný premyslený plán. Zmerajte celý priestor, urobte si nákres a zaznačte doň rôzne zákutia aj prekážky. Najvýhodnejšie sú postele s úložným priestorom, pretože, povedzme si pravdu, vtesnať do podkrovia veľkú skriňu bude asi problém. Využite každý možný priestor na vytvorenie šatníka. Najefektnejšie sú vstavané skrine a komody, na mieru vyrobený policový systém či knižnica.

Otvorené podkrovie s knižnicou Otvorené podkrovie

Podkrovie má strechu zväčša v tvare A, preto si dobre premyslite, ako využijete priestor pod sklonom strechy. Vytvorte tam pracovný či zábavný kútik pre svoje deti. Klasický nábytok môžete naradiť podlahovými vankúšmi či leňoškami. Pre knihy a hračky zvoľte nízke regály, ktoré môžete vyplniť boxami. Tradičné postele vymeňte za postele s prístelkou alebo za rozkladacie pohovky. Cez deň nezaberú príliš veľa miesta, v noci sa na nich pohodlne vyspíte.

Rozkladacia pohovka Zarola s prístelkou Rozkladacia pohovka Zarola

Farebná schéma

Dizajnéri z toho psychologického hľadiska odporúčajú bielu farbu alebo prírodný odtieň dreva. Biela priestor opticky zväčší. Nebojte sa na bielo natrieť aj podlahu. Čo poviete na biely lak na podlahu? Podkrovie získa ešte viac svetla, navyše je to jednoduchý spôsob, ako podlahu ošetriť bez veľkých investícií. Prírodný odtieň dreva zas pôsobí veľmi upokojujúco, opäť voľte svetlejšie tóny.

Svetlé farby v podkroví Svetlý nábytok v podkroví

Podkrovie temné bolo,
kým slovo dalo slovo,
a nastala zmena.
Nová farba na stenách,
veľa svetla, nový nábytok,
z podkrovia je zrazu útulný príbytok.