5 zlozvykov, s ktorými si ničíte nábytok: Tomuto sa radšej vyhnite

5 zlozvykov, s ktorými si ničíte nábytok: Tomuto sa radšej vyhnite

Nábytok je dôležitou súčasťou našich domovov. Poskytuje nielen funkčnosť, ale aj estetickú hodnotu. Preto je dôležité pravidelne sa oň starať a vyhýbať sa zlozvykom, ktoré by ho mohli poškodiť. V tomto blogu sa pozrieme na niekoľko bežných zlozvykov, ktoré uberajú z krásy vašej domácnosti.


1. Ukladanie horúcich nádob priamo na povrch

Jedným z častých zlozvykov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie nábytku, je položenie horúcich hrncov rovno zo šporáka priamo na kuchynskú linku. Vysoké teploty pod hrncami môžu spôsobiť trvalé škody na povrchoch, ako sú praskliny, deformácie alebo vypálenie laku. Aby ste týmto problémom predišli, vždy ukladajte horúce nádoby na podložky.

Prečítajte si: Tipy na starostlivosť o každý povrch nábytku


2. Nepoužívanie podložiek pod poháre

Ak nepoužívate podložky pod poháre, veľmi ľahko sa vám na stole vytvoria kruhy od vody či od horúcej šálky. Väčšinu týchto škvŕn síce ľahko odstránite okamžitým utretím, avšak v prípade fľakov od vína či kávy, ktoré by ste dlhšie ignorovali, by to tak jednoducho dole nešlo. Ak ste navyše zvyknutý si odkladať nápoje priamo na gauč vedľa miesta, kde sedíte, tak prípadné rozliate vám môže natrvalo znečistiť vašu sedaciu súpravu. Opäť odporúčame používať podložky pod poháre a pevné podnosy na gauč.


3. Ignorovanie prachu

Prach a nečistoty môžu postupne poškodzovať povrch nábytku. Ak nečistíte svoj nábytok pravidelne, prach sa hromadí a vytvára šmuhy, ktoré môžu byť neskôr ťažko odstrániteľné. Preto svoj nábytok pravidelne čistite jemnou handrou alebo prachovkou. Takto udržíte svoj nábytok dlhodobo vo výbornom stave.


4. Umiestňovanie nábytku pri radiátoroch alebo oknách

Žiadny nábytok nemá rád teplotné zmeny a vlhkosť. Radšej ho preto posuňte ďalej od radiátorov či okien. Vyhnete sa tak deformáciám na povrchu, ako sú praskliny či bublinky. Zvýšenej vlhkosti je najviac vystavený nábytok vo vašej kúpeľni. Túto miesnosť pravidelne vetrajte a nábytok ošetrujte špeciálnymi lakmi.

Prečítajte si viac: Ako sa starať o kúpeľňový nábytok


5. Žiadna ochrana čalúneného nábytku

Nič sa nevyrovná tomu, keď sa po dlhom dni v práci hodíte na gauč či do svojej postele. Vášmu nábytku sa to však už tak nepáči. Hlavne, keď si naň sadáte alebo líhate v prepotenom oblečení, deriete jeho povrch či necháte vášho domáceho miláčika nech po ňom s radosťou skáče. Takýmto spôsobom sa váš gauč rýchlo opotrebuje, stmavne od špiny a vytvoria sa na ňom ošúchané miesta. Cez sedačku majte preto vždy prehodenú deku. To isté platí aj pre postele. Pokiaľ si radi líhate ešte pracovne oblečený do postele, hneď ráno si cez posteľ prehoďte prehoz, ktorý ochráni vašu posteľ aj periny pred prachom aj pred znečistením od vášho oblečenia.


Váš nábytok je investíciou do vášho domova, a preto je dôležité ho chrániť a udržiavať v dobrom stave. Vyvarujte sa týmto zlozvykom a budete mať nábytok, ktorý bude dlho slúžiť a zachová si svoj pôvodný vzhľad. Pamätajte, že prevencia je vždy lepšia ako náprava, a preto sa snažte byť starostliví a ohľaduplní voči svojmu nábytku.