Tajomstvo perfektného nábytku: Triky na starostlivosť o každý typ povrchu

Tajomstvo perfektného nábytku: Triky na starostlivosť o každý typ povrchu

Nábytok je neoddeliteľnou súčasťou našich domovov, pridáva im štýl, pohodlie a funkčnosť. Ak chcete, aby váš nábytok vyzeral dobre a slúžil vám dlhé roky, je dôležité venovať mu pravidelnú starostlivosť a údržbu. V tomto blogu sa zameriame na rôzne druhy nábytku a tipy, ako sa o ne čo najlepšie starať.
 

Nábytok z drevotriesky

Nábytok z drevotriesky je populárnou voľbou vďaka svojej cenovej dostupnosti a širokému výberu dizajnov. Hodí sa takmer do všetkých miestností od spálne, cez kuchyňu až po detskú izbu. Aby ste sa postarali o nábytok s označením MFD alebo DTD čo najlepšie, dodržujte tieto kroky.

Pravidelné čistenie: Prach odstránite vysávačom s mäkkým nadstavcom, prachovkou či utretím jemnou handričkou. Povrchových nečistôt sa zbavíte vlhčenou utierkou s bežne dostupným čistiacim prostriedkom. Povrch však dôkladne vysušte. 

Ochrana pred vlhkosťou: Vyhnite sa umiestňovaniu nábytku z drevotriesky v príliš vlhkých podmienkach. Ak ste si s týmto nábytkom zariadili svoju kúpeľňu, pravidelne ju vetrajte, predídete tak opuchom drevotriesky. 

Použitie podložiek: Aby ste zabránili poškodeniu povrchu, pri umiestňovaní horúcich alebo mokrých predmetov na nábytok použite podložky.

 

Nábytok z masívu

Nábytok z masívu je robustný a trvanlivý, no vyžaduje osobitnú starostlivosť, aby si udržal svoju krásu a kvalitu. Údržba sa navyše líši podľa toho, či máte lakovaný, olejovaný, voskovaný alebo maľovaný nábytok. Z masívu sa vyrábajú takmer všetky kúsky známeho nábytku: postele, skrine, stoly, komody a veľa ďalšieho. 

Pravidelná údržba: Prach z masívu odstráňte suchou handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Škvrny na dreve odstránite prípravkom určeným na váš druh masívu. Penu stiahnite navlhčenou utierkou a vysušte suchou. Utierajte vždy v smere textúry dreva. Vyhýbajte sa použitiu mokrých handričiek a agresívnych chemikálií.

Ochrana pred slnkom: Umiestnite nábytok z masívu preč od priameho slnečného žiarenia. Slnko by spôsobilo vyblednutiu farby. Rovnako tak ho držte ďalej od tepelných zdrojov. 

Hydratácia: Drevo pravidelne natierajte olejom alebo voskom. Takto si udrží lesk a krásu. 

 

Čalúnený nábytok

Čalúnený nábytok pridáva do interiéru pohodu a eleganciu. Najčastejšie ho nájdete v podobe sedacích súprav, kresiel či čalúnených postelí. 

Vysávanie a utieranie: Na čalúnenom nábytku sa dobre drží prach, vlasy či chlpy od zviera. Zíde sa vám preto kompaktný ručný vysávač s kefou na čalúnenie. Na rýchle odstránenie malých nečistou použite zas navlhčenú hubku. 

Ochrana pred slnečným žiarením: Umiestnite čalúnený nábytok preč od priameho slnečného žiarenia, minimalizujete tak vyblednutie látky.

Ochrana pred škvrnami: V prípade škvŕn postupujte rýchlo a použite vhodné čistiace prostriedky na látku alebo bežný saponát na riad. Pred použitím však najprv prostriedok aplikujte na neviditeľné miesto - niektoré môžu spôsobiť zmenu farby látky. V prípade veľkého znečistenia, sedačku či kreslo vytepujte. 

>>>Prečítajte si: 10 ekologických čistiacich prostriedkov

 

Kovové a plastové úchytky

Kovové a plastové úchytky pridávajú nábytku funkčný a dekoratívny prvok. Ich starostlivosť je preto dôležitá a relatívne jednoduchá.

Pravidelné čistenie: Očistite kovové a plastové úchytky mäkkou handričkou navlhčenou v miernom mydlovom roztoku a potom ich utrite suchou handričkou.

Ochrana pred poškriabaním: Vyhnite sa použitiu ostrých predmetov a agresívnych chemikálií, takto minimalizujete poškodenie povrchu.

Korózia a oxidácia: Pri kovových úchytkách dávajte pozor na koróziu a oxidáciu. Ak zistíte akékoľvek známky hrdze, miesto očistite a aplikujte ochranu proti korózii. 
 

 

Pamätajte, že starostlivosť o nábytok nie je len povinnosťou, ale aj spôsobom, ako si zachovať jeho hodnotu a krásu na dlhé roky. Dodržiavaním týchto jednoduchých tipov udržíte váš nábytok v skvelej kondícii a vytvoriť si pohodlný a elegantný domov.