Home office: 12 trikov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa prokrastinácii

Home office: 12 trikov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa prokrastinácii

Či už ste freelancer, pracujete z domu alebo sa po večeroch venujete samovzdelávaniu – určite ste sa už pristihli pri prokrastinácii. Odkladáte dôležité úlohy, prechádzate z jedného webu na druhý alebo robíte pravidelné nálety na chladničku. Inými slovai povedané – prokrastinujete vtedy, keď robíte všetko možné aj nemožné, okrem práce. Dôsledkom toho sa vám môže zdať, že pracujete celý deň a nemáte na nič čas. 

Všetkým vám, ktorí chcete zvýšiť svoju produktivitu na home office, prinášame 12 trikov proti prokrastinácii. Zoberte si ich k srdcu a váš výkon bude ešte vyšší ako na bežnom pracovisku! 

1. Pravidlo 2 minút

Musíte napísať mail kolegovi, presunúť dokumenty do iného priečinku alebo si len nabrať pohár vody? Urobte to hneď a neodkladajte to. Čokoľvek vám trvá menej ako 2 minúty, urobte to okamžite a ani nad tým nerozmýšľajte. Budete prekvapený z toho, koľko vecí zrazu stihnete za jeden deň urobiť. 

Žena, ktorá si píše do diára, plánovanie úloh Ilustračná foto

 

2. Zjedzte najprv žabu

Mark Twain údajne raz povedal, že ak hneď ráno prehltnete živú žabu, celý deň môžete prežiť s pocitom uspokojenia, pretože viete, že je to pravdepodobne to najhoršie, čo sa vám za celý ten deň prihodilo. Žaba tu predstavuje tú najťažšiu úlohu dňa. Pustite sa najprv do úloh, ktoré si vyžadujú maximálne sústredenie. Ľahké zadania si nechajte na koniec  pracovného času. 


3. Rozmeňte si úlohu na drobné

Robiť veci krok za krokom znižuje prokrastináciu. Ak sa sústredíte len na jeden nasledujúci krok, nebudete deprimovaný z toho, čo vás všetko čaká. Ako príklad uvádzame písanie článku. Prvým krokom bude sadnúť si za počítač, otvoriť program na písanie, nasleduje vymyslenie titulku a osnovy daného článku. Sústredeným plnením jednej časti úlohy za druhou sa rýchlo dopracujete ku kvalitnému výsledku. 
 

Náš tip: Postarajte sa o to, aby ste počas práce mali maximálne pohodlie. Boľavý chrbát vie narušiť vaše sústredenie. Počas prestávky sa ponaťahujte a spravte pár krokov. Bolesti chrbta zabránite aj správnym výberom písacieho stola a kancelárskej stoličky. V našej ponuke nájdete pestrý výber ergonomických kresiel, ktoré sa prispôsobia vášmu telu a podporia správne držanie chrbtice. 

 

4. Používajte aplikácie na zvýšenie produktivity

Keďže väčšina práce vykonávanej z domu zahŕňa používanie počítača, rozptyľovanie na internete môže byť obrovskou prekážkou produktivity. Existuje niekoľko rozšírení a aplikácií, pomocou ktorých môžete obmedziť čas strávený na konkrétnych webových stránkach. Zvážte tiež vytvorenie používateľského konta v počítači, ktoré budete používať len na prácu. 

 

5. POMODORO technika

Túto techniku vymyslel Francesco Cirillo v 80-tych rokoch 20. storočia. Postup je jednoduchý. Nastav si časovač na 25 minút práce, po ktorých nasleduje 5 minútová prestávka. Po 4 pomodorách si dopraj 15 až 20 minútovú prestávku. Samotný Francesco Cirillo je presvedčený o tom, že prvé pozitívne zmeny vo svojom pracovnom procese sa prejavia už za 1 - 2 dni.
 

Žena ležiaca na ružovej pohovke a číta si Rozkladacia pohovka LARAMA

 

6. Vytvorte si pracovný rozvrh

V domácom prostredí častokrát chýba štruktúra práce. Urobte si plán úloh na daný deň, buďte realistický a konkrétny. Myslite na pravidelné prestávky aj na čas na obed. 

 

7. Vypnite si notifikácie

Tiché pípnutia na vašom telefóne vám môžu rozkolísať vaše aktuálne sústredenie.  Keď sa pustíte do práce, uistite sa, že váš smartfón je nastavený na režim „nerušiť“, aby vám notifikácie nekradli vašu pozornosť. Ešte lepšie urobíte, ak počas práce odložíte  mobil mimo váš dosah.
 

 

8. Vytvorte si ideálne prostredie na prácu

Premeňte voľný priestor u vás doma na váš pracovný kútik. Nepotrebujete extra novú miestnosť, stačí, keď si vymedzíte a prispôsobíte jedno miesto na prácu. Nič iné by ste tam robiť nemali. Vďaka tomu hneď, ako si sadnete za pracovný stôl, už budete vedieť, že práve teraz idete pracovať  - nie jesť, hrať sa PC hry ani sledovať sociálne siete – len a len pracovať. 

Prečítajte si: Výhody a nevýhody práce z domu a ako si zariadiť domácu kanceláriu 

Žena na hernej stoličke hrá pc hry Herná stolička ASKARE

 

9. Nebojte sa zmeny 

Pokiaľ ste už dlhšiu dobu na home office a vaše pracovné miesto vás viac demotivuje, ako motivuje do práce, môžete ho príležitostne vymeniť za kaviareň či knižnicu. Zmena prostredia môže byť presne to, čo podporí vašu kreativitu a produktivitu. 
 

 

10. Multi-tasking NIE je pozitívna vlastnosť

Robiť niekoľko vecí súčasne môže viesť k rozptýleniu pozornosti. Naučte sa preto dokončiť jednu úlohu a až potom prejdite na ďalšiu.
 

 

11. Dbajte o vyváženú stravu

Jedným z najviac prehliadaných spôsobov, ako zostať produktívny pri práci z domu, je zdravé stravovanie. Častokrát jeme nepravidelne a objednávame si nezdravé jedlá z donášky. Prejedanie znižuje našu produktivitu, hladovanie zas zhoršuje koncentráciu. Dôležité je preto nájsť zlatú strednú cestu. Zdravá životospráva tiež z dlhodobého hľadiska zvyšuje pozornosť a produktivitu.

Náš tip: Dodržujte pitný režim počas pracovnej doby so sklenenou fľašou JERI. Jej originálny dizajn dotvárajú povzbudzujúce nápisy, ktoré vás budú motivovať v pravidelnom pitnom režíme

Motivačná sklenená fľaša v ruke Motivačná sklenené fľaša JERI

 

12. Blokujte okolité zvuky

Výhodou z práce z domu je určite skutočnosť, že vás tam nerozptyľujú rozhovory kolegov alebo vyzváňajúci šéfov telefón. Rušivých zvukov ste sa však ešte úplne nezbavili. Rozptyľovanie môže prísť v podobe dopravného hluku, nahlas pustenej televízie z vedľajšieho bytu alebo ako zvuk kvapkajúcej vody z kohútika. Riešenie? Vyskúšajte slúchadlá s možnosťou potláčanie okolitého hluku alebo si do nich pustite upokojujúci biely šum alebo po anglicky „white noise“ .
 

Práca z domu šetrí váš čas o cestu do práce a z práce. Ste pánom svojho času a vy si určujete svoj harmonogram. Ukážte sebe aj svojmu šéfovi, že tento benefit je aj pre vás a buďte ešte produktívnejší než v kancelárii. Veríme, že týchto 12 trikov vám k tomu pomôže. Nezabudnite, neexistuje správny alebo nesprávny spôsob práce na diaľku. Všetci máme iné silné a slabé stránky. Keď odstránite rozptýlenie z vášho pracovného prostredia a budete si plánovať úlohy, uchránite sa pred prokrastináciou a zvýšite svoj výkon. Tým, že sa budete pripravovať, ako keby ste chodili do kancelárie každý deň, výrazne znížite šance, že skĺznete do komfortného režimu.