„Cloffice“ – práca z domu. Aké prináša výhody a ako si takúto domácu kanceláriu zariadiť u vás doma

„Cloffice“ – práca z domu. Aké prináša výhody a ako si takúto domácu kanceláriu zariadiť u vás doma

Práca z domu. Spojenie, ktoré sme v posledných mesiacoch, v čase Korony, často používali vo vzájomnej komunikácii. Výborná téma na rozhovory v médiach, aj tlač neraz písala o home office. Cloffice má s home officom veľa spoločné, no má svoje vlastné špecifikum. Pozrime sa bližšie na jeho charakteristiku, výhody a benefity, ktoré takýto spôsob práce prináša. 

Stôl

 

Pracovňa v šatníku

A je to von! Toto je doslovný preklad anglického slova „cloffice“. V súčasnej dobe sa veľa pracovných povinností presunulo na domácu pôdu, čo nás prinútilo byť kreatívnejší v tom, kde a ako budeme pracovať. Z jedálenských stolov a barových pultov sa stali pracovné stoly. Sedačka nahradila kancelárske kreslo. V komode, v ktorej bežne máme uložené oblečenie a doplnky, sme vyhradili miesto na dokumenty či tlačiareň. Preto sa niet čo čudovať, že tí kreatívnejší zašli ešte ďalej a spustili novú vlnu domácich pracovní.

Cloffice je teda kancelária vytvorená zo skrine. Mať jednu doma prináša neskutočne veľa výhod. Ide o tiché… azda najtichšie miesto v dome – ideálne pre zoom hovory a konferencie. Často ju využívajú aj deti na vypracovanie domácich úloh práve pre to, že ich počas práce nikto nevyruší. Takáto pracovňa je nemenná, nejde o počítač na jedálenskom stole, ktorý pre stolovanie musíte odpratať a potom sa znova so všetkým na stole rozložiť. Nezaberá priestor vo vašej domácnosti. Výhodou je, že na takúto pracovňu nemusíte vyhradiť celú miestnosť. Jednoducho ste využili šatník či výklenok v stene, ostatné miestnosti táto premena nijako nezasiahla.

homeoffice

 

Čo k práci potrebujete?

Nie každá skriňa či šatník je vhodný na pretvorenie na cloffice. Rozhodujúci je spôsob, ako ju budete využívať. To, aký nábytok a príslušenstvo k práci využívate, vám napovie, aký veľký priestor potrebujete. Zodpovedne a starostlivo premerajte dostupný priestor. Pripravte si nákres, kde postupne dokreslíte stôl, stoličku, skrinku, prípadne police. Odporúčame prispôsobiť si cloffice vašej osobnosti a potrebám. Vymaľujte ho, nastajlujte, vybavte dostatočným osvetlením a pridajte doplnky. Keďže v takejto pracovni budete tráviť niekoľko hodín denne, je nevyhnutné dodať mu správnu atmosféru.

kancelária

 

Výber vhodného nábytku

Vyľakala vás vysoká investícia do nábytku? Skúste sa poobzerať okolo seba, opýtajte sa rodiny a priateľov, budete prekvapení, ako ľahko sa dostanete ku kúskom, ktorými si dokážete plnohodnotne zariadiť váš nový cloffice. Potom stačí dokúpiť už len nejaké maličkosti.

Vytvorte si zoznam toho, čo potrebujete pre produktívnu prácu. Počítačový stôl v kompaktnom rozmere poskytne dostatočne veľkú pracovnú plochu, a zároveň nezaberie príliš veľa miesta. Dokonca sa môžete rozhodnúť pre stôl s nastaviteľnou výškou, ktorý umožňuje aj prácu v stoji. Aby ste sa vyhli bolestiam chrbta, určite to chce ergonomickú kancelársku stoličku. Ideálna je taká s opierkou hlavy a bedrovou opierkou, nastaviteľnou výškou či hĺbkou sedenia, s pogumovanými kolieskami, ktoré sú šetrné k podlahe. Pri riešení odkladacieho nábytku sa nemusíte držať klasickej komody či skrinky. Moderné police či regál v atypickom tvare a dizajne váš pracovný priestor ozvláštni, zároveň budete mať všetko poruke. 

kancelária

 

Oddeľte cloffice od zvyšku domácnosti

Cloffice je obzvlášť užitočný v menších domoch a bytoch, kde je cenný každý centimeter plochy. Vedeli by ste si predstaviť samých seba vo vstavanej skrini v predsieni alebo v spálni, v šatníku, ktorý je súčasťou spálne, alebo v atypickom výklenku v miestnosti, ktorý doteraz nemal hodnotné využitie? Na konci dňa jednoducho zatvorte dvere šatníka a ukryte za ne všetok ten pracovný šum.

Bez ohľadu na to, kde sa rozhodnete vytvoriť svoj šatník, je nesmierne dôležité, aby ste cloffice oddelili od zvyšku vášho domova. Ak miesto, kde si vytvoríte vašu novú domácu pracovňu, nemá dvere, zadovážte si posuvné dvere alebo rôzne rozdeľovače miestnosti. Túto službu poskytnú aj rôzne dekoratívne textílie, závesy a pod.

stolík