Jar v záhrade: Ako správne pripraviť trávnik, záhony a skleníky na sezónu

Jar v záhrade: Ako správne pripraviť trávnik, záhony a skleníky na sezónu

Mesiac marec je kľúčovým obdobím pre vašu záhradu. V prvom jarnom mesiaci by ste jej mali dopriať špeciálnu starostlivosť, ktorá vám zaručí bohatú úrodu aj krásne záhony. Po zime je potrebné skontrolovať pôdu, prezimované plodiny, pripraviť skleník, začať s prihnojovaním a siatím. V tomto článku sa pozrieme na tieto a ďalšie potrebné kroky, ktoré by ste mali v marci vo svojej záhrade podniknúť. 
 

Zasadené rastliny vo vyvýšenom záhone z dreva Stohovateľný vyvýšený záhon, JUBOL TYP 2
 

Úprava pôdy na jar 

Pokiaľ vám už pôda po zime odmrzla, môžete začať s kultiváciou. Z jej povrchu tak odstránite zvyšky jesenných a zimných rastlín a zľahka ju prekypríte. Pôdu urovnajte hrabľami a pridajte organické hnojivo, akým je napríklad kompost či substrát na báze zeminy. Takto úpravenú pôdu nechajte 2 až 3 týždne odpočívať. Za ten čas sa do nej vstrebú všetky živiny a bude pripravená na výsadbu nových rastlín. 

Okopávanie pôdy na jar Ilustračný obrázok
 

Príprava vyvýšených záhonov 

Jar je perfektným obdobím aj na sadenie nových záhonov alebo starostlivosť o tie staré.V oboch prípadoch platí, že pôdu musíte pripraviť do konca marca.

Pri starých záhonoch začnite s kontrolou dosiek, poškodené opravte alebo vymeňte. Očistite pôdu od zvyškov starých rastlín, podľa potreby doplňte pôdu. Pri vyvýšených záhonoch totiž úroveň pôdy prirodzene klesá. 

Následne môžete pokračovať rovnakým postupom ako pri zakladaní nových vyvýšených záhonov. Pôdu jemne prekyprite a pridajte organické hnojivo. Opäť ju nechajte aspoň 2 týždne uležať a začnite s výsadbou. 
 

Sadenie mladých rastlín do vyvýšeného záhonu na jar Stohovateľný vyvýšený záhon, JUBOL TYP 2
 

Čistenie skleníkov po zime

Ak máte skleník, teraz je správny čas na jeho údržbu. Prvým a najdôležitejším krokom je čistenie. Či už máte polykarbonátový skleník alebo ten zo skla, na jeho umytie vám stačí jarová voda s octom. Takto z jeho stien odstránite pleseň a zabezpečíte dostatok svetla pre vaše rastliny. 

Okrem stien a okien umyte aj konštrukciu skleníka. V jemných škárach môžu prezimovať roztoče a vošky. Zbavíte sa ich použitím prírodnej dezinfekcie. Konštrukciu skontrolujte aj z technického hladiska a v prípade poškodenia vykonajte potrebné opravy. 

Po zime by ste mali svoj skleník zbaviť všetkých zvyškov rastlín. Môžu sa v nich nachádzať škodcovia, ktorý by vám zničili pôdu alebo napadli zdravé plody. Samotnú pôdu v ňom vám stačí meniť každých 5 rokov. V marci však nezabudnite pôdu nakŕmiť organickým hnojivom. 

 

Jarná starostlivosť o rastliny 

Na začiatok vyčistite zeleninovú či okrasnú záhradu od nánosov lístia, machu a všetkého, čo tam mohol priviať vietor. Prvé jarné lúče prebrali k životu aj burinu, treba preto začať s jej pravidelným trhaním. Na jar skontrolujte aj rastliny, ktoré v záhrade prezimovali a prihnojte ich. Môžete odstrániť vyschnuté a poškodené častí rastlín a postriekať ich prírodným prostriedkom proti škodcom. Pokiaľ bola zima suchá, záhradu na jar výdatne polievajte. Okrasné kríky a živé ploty zastrihajte, z drevín odstráňte odumreté vetvy

Tri kusy oblúkov vo vyvýšenom záhone ako podpora pre popínavé rastliny Opora na rastliny GILDO, set 3 ks oblúkov

 

Náš tip: Niektoré rastliny potrebujú oporu. Set oblúkov GILDO je ideálnym pomocníkom pre ťahavé rastliny. Môžete ho použiť vo vyvýšenom záhone či v črepníku. Pre vašu úrodu paradajok zo skleníka odporúčame dokúpiť opornú tyč

 

Výsadba nových rastlín a stromov

Ak sa v lete chcete tešiť z domácej úrody zeleniny a ovocia, nezmeškajte marcové sadenie. Niektoré druhy môžete siať priamo do vonkašej pôdy, iné si najprv predsaďte v kvetináči doma. Tu je zoznam zeleniny, kríkov a byliniek, ktoré sa sadia v marci:
 

Zelenina (výsadba vonku)

Zelenina (výsadba v skleníku)

Cibuľa
Cesnak
Špenát
Kel
Petržlen 
Hrach
Mrkva
Reďkovka
Kaleráb
Baklažán
Paprika
Paradajka
Brokolica
Karfiol
Melón
Šalát ľadový
 

 

Bylinky (príprava prísad v kvetináči)

Bylinky (vysievanie do záhonu)

Bazalka
Pamajorán
Tymian 
Levanduľa
Majorán 
Saturejka
Šalvia
 
Trebuľka
Ligurček
Pestrec mariánsky 
 

 

Ovocné stromy a kríky

Marhule
Broskyne
Egreše
Vinič

Pripravte si sadenice byliniek: Semienka byliniek zasaďte do inteligentného kvetináča BIOR,  s ktorým máte svoju voňavú úrodu zaručenú. Disponuje automatickým zavlažovacím systémom, LED lampou s časovačom a nastaviteľnou výškou. Po vyklíčení, preneste mladé rastlinky do väčších kvetináčov, kde budú ďalej rásť.

 

Príprava zeleného trávnika 

V marci by ste mali ešte počkať s kosením trávnika, venujte sa radšej jeho vyčisteniu od odpadu, ktorý sa tam nahromadil počas zimy. Potom skontrolujte, či sa vo vašom trávniku nešíria choroby. Často sa objavujú plesne, hniloba či múčnatka trávna. 

Marec je tiež obdobím, kedy by ste mali trávnik prevzdušniť a dopriať mu potrebné živiny. Ak už nehrozia žiadne mrazy, môžete sa pustiť do jarnej vertikutácie. Vďaka nej sa zbavíte plsti a do pôdy sa efektívnejšie vstrebú všetky živiny z nasledovného hnojenia. Po hnojení by mala prísť na rad aj bohatá zálievka. 

Keď sa teploty dostanú nad 10°C a tráva začne rásť, môžete svoj trávnik prvýkrát pokosiť. Koste však jemne a len na výšku 5 až 7 cm.  Siatie nového trávnika odporúčame v apríli až v máji. V tomto období je pôda dostatočne vlhká a teplá.

Kvetinový oblúk v romantickej záhrade s ružami a dekoratívnym mostíkom Záhradná pergola, PERISA

 

Zíde sa vám: Snívate o záhrade ako z rozprávkového zámku? Vysaďte ruže v okolí záhradnej pergoly PERISA a nechajte, nech sa uchytia po jej obvode. Vytvoríte si tak romantický oblúk plný ruží a vône. 

 

Jarný rez ovocných stromov a kríkov 

Pre bohatú úrodu ovocia nemôžete v marci zabudnúť na jarný rez stromov. V marci sa režú predovšetkým mladé stromčeky, a to bez rozdielu druhu. Orežte tiež duly, ríbezle, egreše, černice a maliny. Okrem rezania sa na jar odporúča aj preštepovanie či štepovanie ovocných stromov, počkajte s ním však až do apríla. 

V marci skontrolujte aj stav vašich stromov. Odstráňte zahusťujúce letorasty, korunu stromov upravte do pohárikovitého tvaru, ošetrite poškodené časti, prekyprite pôdu v okolí a postriekajte stromy prípravkom proti voškám a iným škodcom. 

Venujte sa aj drobnému ovociu. Jahody, egreše či ribezle okopte, pohnojte kompostom a dostatočne zalievajte. Samozrejme odstránte poškodené časti.
 

jarné rezanie stromov Ilustračná foto
 

Údržba záhradného náradia 

Jarná starostlivosť o záhradné náradie je dôležitá, pretože vám pomôže predísť poškodeniu alebo opotrebeniu náradia a predĺži jeho životnosť. Náradie najprv očistite, naolejujte a nabrúste. Ak zistíte, že niektoré diely na vašom záhradnom náradí sú poškodené alebo opotrebované, je potrebné ich vymeniť. Aby vám vaše záhradné náradie vydržalo čo najdlhšie, myslite aj na správne skladovanie. Náradie skladujte v suchom a chránenom prostredí. Ideálnym je napríklad záhradný domček, ktorý uchráni aj náradie citlivé na vlhkosť. 
 

Plechový záhradný domček v hnedej farbe so záhradným náradím Záhradný domček na náradie HAMAL
 

Kontrola záhradného domčeka 

Ak už máte záhradný domček, preverte jeho stav a uistite sa, že je v dobrom a bezpečnom stave na nadchádzajúcu sezónu. Všetko z neho vyberte a vyčistite jeho vnútorné priestory od prachu a špiny. Použite mydlovú vodu a kefu na čistenie. Pozornosť venujte aj konštrukcii, pozrite sa na spoje, zámky a ostatné prvky, ktoré by mohli byť opotrebované alebo poškodené. Všetko vymeňte ešte pred sezónou. 

Ak je váš záhradný domček z dreva, je potrebné ho na jar impregnovať alebo natrieť lakom na drevo. Lak chráni drevo pred vlhkosťou a inými poveternostnými podmienkami. V prípade kovového domčeka siahnite po ochranných lakoch na plechy a kov. 

Záhradný nábytok alebo náradie, ktoré ste v ňom počas zimy skladovali, skontrolujte a očistite na blížiacu letnú sezónu. 
 

 

Jarný mesiac marec je kľúčovým obdobím pre záhradkárov, pretože je to čas, kedy sa začína príprava záhrady na budúcu sezónu. Toto je tiež obdobie, kedy je potrebné sa postarať o rastliny, ktoré ste zasadili v minulom roku a pripraviť sa na sadenie nových plodín. Ak túžite po domácej úrode ovocia, zeleniny či kvetov, začnite čím skôr. Pustiť sa do toho môžete aj hneď teraz, stačí, keď si do svojej záhradky objednáte  z našej ponuky vysokých záhonov, skleníkov, záhradného príslušenstva a domčekov.

ponuka pre záhradkárov od Kondela