Romantický vintage štýl! Ako si ním skrášliť domov?

Romantický vintage štýl! Ako si ním skrášliť domov?

Retro móda je stále na vzostupe, a nie je to len o oblečení. Vintage štýl sa tiež drží na popredných miestach v obľúbenosti interiérových dizajnov. Prečo? Pretože kombinuje šarm minulosti s osobitým štýlom a vytvára útulné prostredie, ktoré je zároveň elegantné a nezabudnuteľné. Ak ste aj vy zamilovaný do vintage štýlu, čítajte ďalej a dozviete sa, ako si s ním skrášliť váš domov.

 

Čo je vintage štýl? 

Vintage interiérový štýl je dizajnový prístup k vytváraniu interiérov, ktorý zdôrazňuje estetiku a prvky z minulosti, často z obdobia od 20. do 60. rokov 20. storočia. Tento štýl sa snaží zachytiť atmosféru a charakter starších ér a vytvárať dojem, že miestnosť má históriu a príbeh. Vintage dizajn sa objavuje tiež v móde či životnom štýle.

 

1. Začnite s farbami a vzormi

Prvým krokom k vytvoreniu vintage atmosféry v dome sú farby a vzory. Vintage štýl často zahŕňa tlmené farby ako sú pastelové odtiene, odtiene hnedej, sivej a béžovej. 

Vzory sú ďalším dôležitým prvkom vintage štýlu. Kvety, pruhy a geometrické vzory môžu pridať nostalgický nádych. Použite ich na závesy, vankúše, koberce alebo tapety. Hrajte sa s rôznymi kombináciami a dosiahnite svoj vytúžený vintage vzhľad. 
 

TEMPO-KONDELA DOTS, set kuchynských spotrebičov

 

2. Starožitný nábytok a doplnky

Najvýraznejším prvkom vintage štýlu v interiéroch je starožitný nábytok a doplnky. Starožitné kúsky majú svoje vlastné príbehy a charakter, ktoré vašej domácnosti dodajú poriadnu dávku originality.

Vintage nábytok: Nábytok v štýle vintage nájdete aj na našom e-shope. Komody, nočné stolíky. pohovky, kreslá alebo kovové postele. Netreba sa báť a treba siahnuť po nábytku s romantickými vzormi, v pastelových odtieľoch alebo s retro dizajnom. Ak hľadáte originálne kúsky z minulého storočia navštívte miestne antikvariáty či blšie trhy a obnovte vlastnoručne alebo ich zverte do rúk reštaurátora.

Doplnky: Starožitné hodiny, zrkadlá, svietniky, zdobené rámy a vázy sú ikonickými doplnkami vintage štýlu. S vhodnou kombináciou vzorov a farieb vytvoríte estetický interiér. Napríklad, ku kvetinovým vzorom ide perfektne biela, pastelová ružová či sivá, k farebným prúžkom si vyberte jednu farbu, ktorá sa v nich nachádza a použite ju napríklad na stenách či koberci.

Lavice a kreslá NOBLIN

 

3. Textílie a látky

Textílie a látky neodmysliteľne patria k vintage štýlu. Typické sú tradičné vzory ako kvety, čipky či pruhy. Ak túžite po vintage atmosfére rozvešajte si doma záclony, naukladajte na seba vankúše a nezabudnite ani na obrus s romantickou výšivkou. Niektoré ďalšie tipy na textílie zahŕňajú tiež vlnené koberce, deky alebo háčkované prikrývky, ktoré môžete prehodiť cez gauč alebo kreslo.

 

4. Vintage osvetlenie

Osvetlenie je kľúčovým prvkom pri vytváraní atmosféry v miestnosti. Ak je vaším cieľom dosiahnuť vintage vzhľad, vyberte si krištáľové lustre, stolné lampy s nádychom histórie alebo starožitné svietniky. Ak chcete byť kreatívni, môžete dokonca vyrobiť vlastné vintage osvetlenie zo starých olejových lámp či lampášov.

 

5. Žiadne gýče

Zmyslom vintage rozhodne nie je vyhrabať na povale nejaké staré veci po babičke a vyzdobiť si nimi celý interiér. Ak je priestor prepchatý starými vecami, ktoré navyše k sebe nepasujú, pôsobí skôr gýčovo. Nepredstavujte si, že zaplníte poličky starým porcelánom a bude hotovo. Vintage štýl je práve o tom, ako nájsť pre jednotlivé kúsky to najlepšie miesto. Nekombinujte nábytok z rôznych období, napríklad ten z 90. rokov s tým z 50-tych, zároveň sa držte jednej palety farieb. 

 

Vintage je skvelý spôsob ako vyjadriť svoj romantický štýl a obdiv histórie. Farby, vzory, starožitný nábytok a doplnky vám umožnia vytvoriť jedinečný a pôsobivý interiér. Nebojte sa experimentovať a inšpirovať sa minulosťou pri skrášľovaní vášho domu v tomto štýle. Vaša domácnosť sa stane miestom, ktoré je plné príbehov a pohodlia.