Top 3 spôsoby pre správne uchytenie police

Top 3 spôsoby pre správne uchytenie police

Pevne namontované police slúžia na to, aby sme si na ne vystavili obľúbené predmety, suveníry, či fotografie. Často ich vnímame ako pomocníkov na udržanie poriadku a prehľadnosti, napríklad v knihách. V kuchyni zas na usporiadanie dóz so surovinami a koreninami. Bez ohľadu na ich zamýšľané použitie, police sú praktickým doplnkom do každej miestnosti, a ich inštalácia je jednoduchý projekt, ktorý sami hravo zvládnete. Prinášame niekoľko tipov, ako policu upevniť k stene.

 

Príprava je dôležitá

Polica je kúpená, už ste aj vybrali miesto, kam ju zavesíte. Predtým, ako sa pustíte do jej upevňovania na stenu, je potrebná samotná príprava.

Pomocou detektora káblov a na základe logickej úvahy zistite, kde sú v stene vedené káble. Zvyčajne bývajú uložené zvislo (niekedy však tiež vodorovne) k zásuvkám a nástenným svietidlám. Podľa materiálu, z ktorého je postavená stena, vyberte vhodný prístroj.Na ľahšie práce stačí akumulátorový skrutkovač, napríklad pri vŕtaní do sadrokartónu a pórobetónu. U klasického muriva si s aku skrutkovačom taktiež poradíte, no vhodnejšia je príklepová vŕtačka. Na betón použite najlepšie vŕtacie kladivo.

Podľa materiálov musíte zvoliť aj správny vrták. Označenie nájdete na balení. Ak napríklad použijete vrták do dreva na vŕtanie otvoru do muriva, otvor nevytvoríte, a navyše vrták zničíte.

Veľmi dôležitý je aj výber správnej skrutky a hmoždiniek. Pri upevňovaní do tehlových stien použite skrutky, ktoré preniknú aspoň 50 mm do muriva, a plastové hmoždinky zodpovedajúcej veľkosti. Takýto rozmer voľte aj vtedy, ak plánujete na poličku uložiť ťažšie predmety. U sadrokartónových priečok bude stačiť hĺbka 38 mm. Skrutky sa upevňujú priamo do konštrukcie steny alebo do skrytých trámov pripravených pre zavesenie police. Aby polica nespadla, môžete skúsiť podlepiť skrutky.

Najčastejšie sa police pripevňujú k stene pomocou systému, ktorý je už predpripravený na polici alebo je súčasťou balenia. V takom prípade stačí postupovať podľa návodu, navŕtať otvor, použiť správne veľkú hmoždinku, pripevniť úchytný systém na policu, a policu zavesiť.

>>> Existuje však niekoľko ďalších spôsobov, ako policu uchytiť alebo zavesiť. Priblížime vám tri z nich.

 

1. Uchytenie police pomocou konzoly v tvare L

Konzoly sa uchytávajú na stenu dlhšou stranou, na kratšiu sa pripevní samotná polica. Dĺžka úchytného ramena určuje minimálnu výšku medzi viacerými policami nad sebou. Pri plánovaní kam police umiestnite, berte tento rozmer do úvahy.

Pri policiach kratších ako meter priskrutkujte konzoly najprv k poličke. Potom poličku priložte k stene, vyrovnajte ju pomocou vodováhy a vyznačte si umiestnenie otvorov pre úchytné skrutky konzol. Otvory vyvŕtajte, vložte do nich hmoždinky a poličku priskrutkujte.

Ak je samostatná polička dlhšia ako meter, je výhodnejšie pripevniť k stene najprv konzoly. Najskôr priskrutkujte koncovú konzolu, na ňu položte koniec poličky a pomocou vodováhy zistite, kam priskrutkovať druhú konzolu. Potom medzi ne upevnite požadovaný počet ďalších podpier. Nakoniec na ne položte policu a prichyťte ju skrutkami.

 

2. Použite lepidlo

Okrem tradičných spôsobov uchytenia police k stene môžete skúsiť aj jeden menej tradičný, a to pomocou lepidla. Takéto špeciálne lepidlá dostali pomenovanie tekuté klince. Nemusíte použiť náradie, ani konzoly, ktoré spod police vytŕčajú.

Vyčistite oblasť na stene, kde bude polica zavesená, aby ste odstránili všetok prach alebo nečistoty, a zaistili tak správne priľnutie lepidla. Očistite povrch steny roztokom mydla a vody a nechajte vyschnúť. Použite jemný brúsny papier na zdrsnenie povrchu police, ktorý sa pripevní k stene. Potom zbrúsený povrch pretrite mäkkou handričkou. Aby ste policu zavesili rovno, použite pásku alebo laserové zariadenie, ktoré vám na stene naznačí priamku. Naneste lepidlo po obvode police na strane, ktorú potom prilepíte k stene. Priložte policu k stene podľa priamky a pritlačte. Pridŕžajte policu počas doby odporúčanej na obale lepidla.

 

3. Zaveste policu na povrazy

Pri tomto spôsobe je dôležitá nosnosť steny, aby sa polička so záťažou nevytrhla. Podstatný je aj výber police. Voľte kratšiu, dlhšia by sa pod záťažou mohla ohýbať.

Dĺžka police určuje aj počet povrazov na zavesenie. Zvyčajne stačia povrazy na oboch koncoch police, ak je však polica dlhšia, počítajte s ďalším v jej strede. Keďže bude polica zavesená na hrubých povrazoch, je potrebné najprv vyvŕtať otvory do police, ktorými bude povraz prevlečený. Priemer vrtáka by mal byť zhodný s priemerom povrazu tak, aby otvor nebol zbytočne veľký.

Keď už máte policu pripravenú, na stene starostlivo rozmerajte otvory pre hmoždinky a označte ich krížikom. Na ukotvenie police na povrazy sa používa príchytka s okom alebo hákom. Mala by byť preto kvalitná a musí pevne držať. Odmerajte si povraz, na ktorý bude polica zavesená, a prevlečte ho cez otvory. K potrebnej dĺžke pridajte rezervu na uzol a doladenie výšky. Povraz sa po prvom zaťažení musí najprv vyvesiť, až potom je možné urobiť konečné doladenie výšky police. Policu zaveste na povrazy, uzly však zatiaľ pevne nedoťahujte. Policu najprv pomocou vodováhy zrovnajte do roviny, a až následne uzol pevne dotiahnite.

 

Spôsobov na uchytenie police je viacero. Je už len na vás, či sa odvážite pustiť do projektu sami, alebo sa obrátite na profesionálov. V každom prípade, police sú praktický kus nábytku, ktorý nájde svoje uplatnenie takmer v každej miestnosti.