Užite si jar aj doma: Pripravte svoj záhradný nábytok do formy

Užite si jar aj doma: Pripravte svoj záhradný nábytok do formy

Hoci jar k nám tento rok prichádza nesmelo, počasie už dovolí vytiahnuť záhradný nábytok na dvor či terasu. Zatiaľ aspoň tak, aby sme zistili, v akom stave sú po „zimnom spánku“ záhradné stoly, stoličky či ležadlá. Na čo sa sústrediť pri kontrole? Ako odstrániť hrdzu zo záhradného nábytku? Ako si poradiť so škrabancami na dreve? Ako umyť nábytok z umelého ratanu? Odpovede nielen na tieto otázky nájdete v článku. 

záhradný nábytok

 

Rozsah prác závisí od toho, kde ste záhradný nábytok zazimovali 

To, koľko práce vás čaká, záleží od toho, ako ste záhradný nábytok zazimovali. Najšetrnejším spôsobom – pre akýkoľvek materiál, či už ratan, plast, drevo alebo kov – je nábytok po konci sezóny vyčistiť, umiestniť do garáže, pivnice či skladu, prikryť priedušnou plachtou a nechať odpočívať. Najvhodnejšia je miestnosť bez výkyvov teploty a bez zvýšenej vlhkosti vzduchu. S príchodom ďalšej sezóny ho stačí prakticky už len umyť a prekontrolovať jeho stav. 

Hoci záhradný nábytok prikrytý plachtou prežije zimu aj vonku, rozsah prác pri príprave na leto je potom rozsiahlejší. Najmä drevo si v tomto prípade vyžaduje zvýšenú starostlivosť – v dôsledku vlhkosti a teplotných výkyvov býva bežný výskyt plesní alebo húb. Medzi najodolnejší materiál patrí umelý ratan a plast. Záhradný nábytok práve v tomto prevedení takéto zazimovanie zvládne zväčša bez väčších problémov. 

 

oprava záhradného nábytku

 

Prvým krokom je očistenie nábytku a zistenie stavu

Záhradný nábytok si rozložte v záhrade či na terase: budete ho zbavovať prachu, pravdepodobne používať záhradnú hadicu, vonkajší priestor teda určite oceníte. Prvotné čistenie a zisťovanie kondície nábytku – ktorá skrutka či matica je povolená, kde je prasklina, škrabanec, či sú na stoličke hrdzavé spoje, alebo je nábytok poškodený až tak, že ho bude potrebné vymeniť za nový kúsok – môžete vykonávať súčasne. 

Základom je zbaviť záhradný nábytok nečistôt. Na to skvele poslúži vysávač, metlička s jemnejšími štetinami a vlhká handrička z mirovlákna. Pri drevenom záhradnom nábytku odporúčame handru pred použitím dôkladne vyžmýkať. Počas čistenia myslite aj na menej dostupné miesta - spodné časti, kde sa často ukrývajú pavučiny, nožičky stolov, stoličiek i ležadiel, či na vnútorné spoje. 

 

záhradná stolička

 

Základná údržba záhradného nábytku

Po prvotnom čistení pokračujeme doťahovaním spojov a náhradou chýbajúcich dielov. Tiež si dávame pozor na to, aby žiadna kovová časť spoja nepretŕčala nad povrch nábytku. V opačnom prípade môže hroziť poranenie. Najvýraznejšiu údržbu si vyžaduje drevený záhradný nábytok. Ten by sme mali minimálne raz, ideálne dvakrát v priebehu roka ošetriť. Ako? 

Skontrolujeme či sa na ňom nevyskytuje pleseň alebo huby. Spoznáme to tak, že drevo je na postihnutých miestach tmavšie, má až černastý nádych a v prípade výskytu húb môže meniť i svoje vlastnosti: je mäkšie, praská a začína sa rozpadať. 

Čo robiť, ak záhradný nábytok z dreva je napadnutý plesňou alebo hubami? Na trhu nájdete špeciálne prípravky na tento účel: od chlórového roztoku až po fungicídne napúšťadlá. Prípravok podľa návodu aplikujte na drevo, nechajte pôsobiť a v prípade potreby opláchnite. Viac o starostlivosti o drevený záhradný nábytok si povieme ešte nižšie. 

 

lavička z paliet

 

Ako si poradiť s hrdzou na záhradnom nábytku? 

Hrdza nie je „výsadou“ iba celokovového záhradného nábytku. Stačí, aby záhradná stolička či stôl mali kovové spoje. Týmto miestam teda pri prezeraní venujte zvýšenú pozornosť. Ako postupovať pri odstraňovaní hrdze v tomto prípade? Zabudnite na drôtenú kefu, tou by ste mohli materiál – najmä drevo, plast či ratan – v okolí spoja poškodiť. Navyše, je to veľmi prácny spôsob. Najlepším riešením je použiť špeciálny prípravok proti hrdzi alebo osvedčený domáci recept. Tým je použitie octu: naneste ho na hrdzu, nechajte pôsobiť, zotrite handričkou a v prípade neuspokojivého výsledku opakujte. 

Radšej by ste zvolili špecializovaný prípravok? Siahnite napríklad po Hammerite priamo na hrdzu. Po zbavení korózie spoj ošetrite ešte masťou či olejom, ktorý zabráni ďalšiemu hrdzaveniu. Zvýšenú pozornosť kvôli korózii venujte celokovovému záhradnému nábytku. Stačí nenápadný škrabanec, zazimovanie vo vlhkejšom prostredí a problém je na svete. Opäť stačí použiť tento prípravok, postihnuté miesto však ešte navyše ošetrite ochranným náterom. 

 

záhradný stôl

 

Drevený záhradný nábytok si vyžaduje zvýšenú pozornosť

Keď záhradnú stoličku z umelého ratanu či plastu opláchnete záhradnou hadicou, nič sa nestane. Okrem toho, že bude čistá. Jednoducho vyschne. Pri dreve však treba postupovať obozretnejšie. Drevený záhradný nábytok vyutierajte dobre vyžmýkanou handrou a po čistení ho nechajte dôkladne vyschnúť. Avšak pozor, pôsobením slnečného žiarenia drevo rýchlejšie presychá a degraduje – aj preto sa drevený nábytok zväčša vyrába z exotických drevín, ktoré majú v sebe viac esenciálnych olejov. 

V takomto prípade sa odporúča drevený záhradný nábytok pravidelne ošetrovať špeciálnymi olejmi alebo voskami. Pokojne však môžete siahnuť i po laku, lazúre či impregnácii, ako ochrane proti plesni a hubám. A čo robiť, keď sa na drevenej záhradnej stoličke objaví škrabanec? Tie menšie ľahko zacelíte voskom určeným na tento účel, pri väčších je riešením akrylový tmel alebo špeciálna tyčinka na škrabance. Tú nájdete vo viacerých farebných odtieňoch, takže ju ľahko napasujete k farbe dreva. 

záhrada

 

Detaily, na ktoré by ste pri údržbe záhradného nábytku nemali zabudnúť

Pri údržbe záhradného nábytku nezabudnite ani na textilné časti a čalúnenia. Ak sa sedáky dajú oddeliť, počas zimy ich skladujte v skrini. V prípade, že sú pevnou súčasťou nábytku, prikrytie priedušnou plachtou by malo byť samozrejmosťou. Vyhnite sa však igelitu, nedostatok čerstvého vzduchu a zvýšená vlhkosť by mohli viesť k objaveniu sa plesní. 

Ak je to možné, matrac vyberte a textilný obal vyperte podľa návodu. Ak to možné nie je, pretrite ho aspoň vlhkou handričkou. V ideálnom prípade ho však môžete aj vytepovať. A potom si už len stačí začať svoj záhradný nábytok užívať. Príjemný relax!  

Obzeráte sa po novom záhradnom nábytku či vybavení? Alebo ste našli na svojom staršom poškodenie už nezlúčiteľné s jeho ďalším používaním? Pozrite si našu ponuku nábytku do záhrady.