Moja izba-môj hrad, alebo ako vybrať deťom detskú izbu

Moja izba-môj hrad, alebo ako vybrať deťom detskú izbu

Spomeňte si na detstvo. Vtedy bol život bezstarostný, svet krásny a neškodný, a vaše dni plynuli hladko jeden za druhým. Ráno ste sa zobudili s úsmevom na tvári, zjedli ste raňajky pripravené s láskou, potom vás čakala škola. Po príchode domov ste sadli priamo za písací stôl, aby ste si vypracovali domáce úlohy. Po povinnostiach prišiel čas na hry. Regály plné hračiek, knižnica plná kníh, na zemi koberec s detským motívom. A večer? Večer ste si spokojní a šťastní ľahli do pohodlnej postele a snívali ničím nerušený sen. So spomienkami na detstvo úzko súvisí spomienka na detskú izbu. Izba, ktorá vám poskytla útočisko, a kde ste sa cítili bezpečne. Ako rodičia chcete pre svoje deti iba to najlepšie. Viete však, ako by mala vyzerať bezpečná a praktická izba vášho dieťaťa, v ktorej by sa cítilo šťastne?

Vekom dieťaťa rastú aj jeho nároky

Je rozdiel, ak detskú izbu zariaďujete pre batoľa či predškoláka, alebo pre tínedžeraVek dieťaťa je rozhodujúcim faktorom pri výbere miestnosti, farieb aj nábytku. Pre batoľatá a menšie deti vyhraďte miestnosť, ktorá sa nachádza najbližšie k rodičovskej spálni. Nemusí byť rozlohou veľká, mladším deťom stačí na hru menší priestor. Školák potrebuje pre svoj rast viacej miesta.

Izba by mala byť rozdelená na tri základné zóny – zóna na hranie, učenie a spanie. Niekedy je menej viac, a pri zariaďovaní detskej izby toto pravidlo platí dvojnásobne. Izba nesmie byť nábytkom zaprataná, zariaďte ju preto iba nevyhnutnými kúskami.

 

Posteľ do študentskej izby Lobete Študentská izba Lobete. Zdroj: www.temponabytok.sk


Udržujte farebnú schému vyváženú

Detská izba v nás veľmi ľahko vzbudí pocit, že zvládne rôzne kombinácie bláznivých veselých farieb. Takýmto prístupom však docielite, že použité farebné kombinácie budú rušivé a agresívne. Práve z tohto dôvodu sa vyplatí použiť na dominantnú stenu bielu farbu, čo však neznamená, že výraznejšie farby a vzory nemôžetepoužiť na ostatné steny alebo nábytok. Pridajte farebné koberce na zdôraznenie charakteru izby.

 

Nábytok do dievčenskej izby Piere Dievčenská izba Piere - biela, sivá a fialová. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Posteľ je základ

Často ústredným bodom miestnosti je posteľ. Tradičné poschodové postele sú perfektným riešením v prípade dvoch detí, šetria priestor v menších miestnostiach. V súčasnosti tradičný dizajn nahradil oveľa modernejší. Tzv. „poschodky“ sa vyrábajú so schodíkmi, so šmykľavkami, aj so skrinkami alebo regálmi. Sú hravé, inovatívne, a preto ich deti tak milujú.

Pod pojmom „poschodová“ sa ukrýva nielen klasická dvojposteľ, často ide o vyvýšenú posteľ s priestorom pod posteľou určeným na hranie alebo na odkladanie školských potrieb či oblečenia.

Pri výbere postele majte na mysli bezpečie svojho dieťaťa. Do menších izieb voľte postele s úložným priestorom. Praktickým riešením je voliť hneď posteľ pre dospelých, ktorá vyrieši starosť s rastom a dospievaním vášho potomka. Matrac by nemal byť príliš mäkký ani príliš tvrdý, zainvestujte do kvalitného matraca, ktorý dieťaťu zabezpečí nielen pohodlie, ale vyhovie mu aj po zdravotnej stránke. Ak vaše dieťa dosiahlo určitý vek, vymeňte klasickú detskú posteľ za modernú pohovku alebo menšiu rohovú sedačku.

Váľanda Clip Váľanda s úložným priestorom Clip. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Úložného priestoru nikdy nie je dosť

Na hračky, oblečenie aj školské pomôcky treba vyčleniť dostatok miesta. Oblečenie, knihy, ale aj hračky potrebujú vlastný úložný priestor. Vaše dieťa bude mať prehľad v knihách, ak ich uložíte do viacúčelových policových regálov. Hračky zas patria do praktických boxov, deti sa k nim ľahko dostanú, a zároveň sa naučia, že každá vec má svoje miesto. Nájdite miesto aj pre šatníkovú skriňu, čím je dieťa staršie, tým potrebuje viac voľnosti pri výbere oblečenia.

Nábytok do detskej izby Emio Detská izba Emio. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Písací stôl – verný spoločník

Aby písací stôl spĺňal do bodky odporúčania ortopédov a ergonómov, musí doslova rásť s dieťaťom a čiastočne sa prispôsobiť i telesným zmenám postavy počas dospievania. Klasický detský písací stôl má pracovnú dosku vo výške od 70 do 75 cm. Takáto výška stola samozrejme nezodpovedá rôznemu vzrastu detí, pretože základným predpokladom zdravého sedenia je nutnosť opierať si pri sedení obe nohy celou plochou o podlahu. Pri „rastúcom“ stole je možné výšku pracovnej dosky nastaviť až od 50 do 75 cm.

Aby vzdialenosť detských očí od monitora neklesla pod 60 cm, musí byť hĺbka stola minimálne 70-80 cm. Ďalším aspektom, na ktorý myslite už pri nákupe, je možnosť praktického vedenia káblov a dostatok úložných priestorov. Pri výbere kontajnera nezabudnite, že dieťa potrebuje voľný priestor pre nohy.

Pracovný stôl Nevadis Rohový písací stôl Nevadis. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

K stolu patrí stolička

Stolička by mala byť na kolieskach s možnosťou nastavenia výšky sedu a s tvarovanou opierkou chrbta. Mala by spĺňať isté ergonomické parametre. Vhodným výberom stoličky predídete možným bolestiach chrbta a hlavy či tŕpnutiu nôh.

Sedadlo by nemalo byť príliš hlbo. Stále myslite na to, že má dieťa pri opretí chrbta dosiahnuť nohami na zem. Ak deťom zaobstaráte kancelárske stoličky pre dospelých, deti na zem nedosiahnu a pri opretí v stoličke skôr ležia, ako sedia. A to pre chrbát rozhodne zdravé nie je.

Správna stolička by mala byť schopná prispôsobiť sa rastu dieťaťa flexibilne v ktoromkoľvek momente. Kritický je najmä vek do 12 rokov, kedy je chrbtica veľmi pružná a ľahko sa prispôsobí zlým návykom.

Stolička TC3-227 Kancelárska stolička TC3-227 v oranžovej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk


Svetlo má svoju silu

Svietidlá vyberajte starostlivo. Keď je dieťa mladšie, hrá sa prevažne na zemi, preto je dôležité silné stropné svetlo. Keď dieťa dosiahne školský vek, dokúpte stolnú lampu s dostatočnou intenzitou svetla. Ak je vaše dieťa vášnivý čitateľ a veľa času trávi v posteli s knihou, ocení nástennú alebo stojaciu lampu v blízkosti postele.  

 

Led lampička WO40 Led lampa WO40 s vymeniteľným krytom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Detské izby sú kráľovstvom a útočiskom našich ratolestí, preto pri výbere nábytku majte na mysli ich potreby. Prizvite ich ku kúpe, zaujímajte sa o ich názor, sami vám najlepšie povedia, čo sa im páči a čo nie. Predídete tak zbytočným nezhodám a nedorozumeniam.