10 zaujímavostí o kobercoch, ktoré vám pomôžu nájsť ten pravý

10 zaujímavostí o kobercoch, ktoré vám pomôžu nájsť ten pravý

Koberec patrí do obývačky, spálne, predsiene, aj jedálne. Je to azda jediný doplnok, ktorý dokáže premeniť aj tú najchladnejšiu miestnosť na útulnú. Len treba vedieť využiť všetky plusy, ktoré ponúka. Zozbierali sme pre vás niekoľko zaujímavostí, ktoré vás možno prekvapia, usmernia a z ktorých sa možno čo-to naučíte.

Koberec, viacfarebný, 57x90 cm, MAREO Koberec, viacfarebný, MAREO

1. Vlna nie je vždy najlepší výber


Vlnené koberce vyzerajú dobre, sú mäkké a pohodlné, a predsa nie sú až také dokonalé. Nie sú vhodné do vlhkého prostredia, podliehajú vyblednutiu, púšťajú vlas. Oveľa obľúbenejšie sú syntetické koberce z polyesteru alebo polypropylénu. Sú cenovo dostupnejšie, odolávajú priamemu slnečnému svetlu, sú vhodné aj do vysoko frekventovaných oblastí, ponúkajú sa v rôznych veľkostiach a farebných prevedenia. Niektoré dokonca viete bez obáv použiť aj v exteriéri.

Koberec, biela/čierna/vzor, 57x90, SINAN Koberec, biela/čierna/vzor, SINAN

2. Koberec je rozhodujúci prvok v miestnosti


Myslíme to doslovne. Od koberca by sa mal odvíjať dizajn celej miestnosti. Koberec zadá smer aj štýl. Najprv zvoľte koberec, potom sa rozhodnite pre farbu stien, materiál a farbu sedačky a dekór obývacej steny. Potom je jednoduché doladiť priestor rôznymi dekoráciami.

Koberec, vzor listy, viacfarebný, 57x90, TASNIM Koberec, vzor listy, viacfarebný, TASNIM

3. Okrem dekoratívnej majú aj praktickú funkciu

Okrem toho, že koberce dodávajú miestnosti pocit útulnosti, sú pre nás prospešné aj inak. Dodávajú pocit tepla, chránia naše nohy od chladnej podlahy. Na druhej strane zas chránia podlahy pred poškodením. Prevažne v oblastiach s vysokou premávkou sú neoceniteľným pomocníkom. Koberec s protišmykovou spodnou stranou by zas nemal chýbať na ultra hladkých podlahách, znižuje riziko poškmyknutia sa.

Koberec, čierna/sivá/biela, 57x90, SANAR Koberec, čierna/sivá/biela, SANAR

4. Podložka pod koberec nie je zbytočná

Najlepšie a najkvalitnejšie koberce sú tie, ktoré sú obohatené o protišmykovú vrstvu. Ako sme už spomínali, takéto opatrenie znižuje riziko pošmyknutia. Je tu však aj ďalšia výhoda – koberec s protišmykovovu vrstvou ostáva na mieste, čo oceníte hlavne počas vysávania. Ak máte koberec bez tejto vrstvy, zaobstarajte si protišmykovú podložku, prípadne iné dostupné alternatívy.

Koberec, ružová/sivá/biela, 57x90, KARAN Koberec, ružová/sivá/biela, KARAN

5. Do predsiene a chodby patrí dlhý behúň

Predsieň je miestnosť, kde vítate hostí, preto by ste jej mali venovať dostatočnú pozornosť. Vzhľad predsiene dokážete obohatiť použitím behúňa. Takto pridáte do haly farby a vzory. Behúň je dlhý koberec, ktorý sa zmestí aj do úzkych chodieb. Je dostupný v rôznych dĺžkach a prevedeniach. Pravidlom je, aby koberec nezakryl celú podlahu. Od okrajov stien z každej strany by malo ostať cca 20 cm, kde bude prezerať drevená, kamenná či dláždená podlaha.

Koberec, viacfarebný, 100x150 cm, JUMEO Koberec, viacfarebný, JUMEO

6. Dva je viac ako jeden

Zišiel by sa vám pod kreslo ešte jeden koberec, no od kúpy ďalšieho vás odrádza ten vzorkovaný pri sedačke? Aj koberce sa dajú kombinovať. Ak zvolíte správne farby a vzory, dokážete vytvoriť set, ktorý znásobí celkový dojem z miestnosti. Prípadne sa poobzerajte rovno po sete kobercov, ktorý váš problém jednoducho vyrieši.

Koberec Almas Koberec Almas

7. Farba koberca ovplyvňuje vašu náladu

Toto tvrdia nielen odborníci, potvrdili nám to aj naši zákazníci. Farba koberca má veľký vplyv na to, ako sa v miestnosti cítime. Napríklad biela pôsobí čisto a nedotknuto, zelená zastupuje v miestnosti prírodu, modrá spomaľuje metabolizmus, upokojuje a uvoľňuje od stresu, červená je energická a stimuluje rôzne emócie a pocity. Pred tým, ako sa rozhodnete pre konkrétnu farbu, zamyslite sa nad tým, ako sa chcete v danej miestnosti cítiť.

Koberec, čierna/vzor, 57x90 cm, MATES TYP 1 Koberec, čierna/vzor, MATES TYP 1

8. Lacný alebo drahý?

Drahšie koberce sú vhodné pre stálych ľudí, ktorí nezvyknú doplnky tak často meniť. Ak však patríte k tým ľuďom, ktorí potrebujú zmenu každých niekoľko rokov, odporúčame lacnejšie verzie. Váš finančný rozpočet nebude výmenou koberca až tak zaťažený.

Koberec, viacfarebný, 57x90 cm, AZUMI Koberec, viacfarebný, AZUMI

9. Máte domáce zvieratko?

Vlastníte domáce zvieratko, a to vám bráni ozdobiť svoje bývanie kobercami? Nevešajte hlavu. To, že koberce nepatria do domácnosti s domácimi manznáčikmi, je jednoducho mýtus. Dnes už dokážete zohnať koberec z materiálu, ktorý je pevný a ľahko sa čistí. Stavte na ručne viazané koberce, koberce z juty alebo bambusu.

Koberec, viacfarebný, 57x90, FETEN Koberec, viacfarebný, FETEN

10. Stačí správna a pravidelná údržba

Zákazníci sa často pýtajú, ako zatočiť s prípadnými plesňami a nahromadeným prachom. Prach jednoducho padá, a padá priamo na koberec. Ak máte v rodine alergikov, odporúčame koberce s nízkym vlasom, ktoré sa ľahšie čistia a udržujú. Občas sa vyskytne aj pleseň. Opäť je to však dôsledkom slabej či takmer žiadnej údržby. Pamätajte, koberce je potrebné pravidelne vysávať, vyliate tekutiny a iné škvrny ihneď vyčistiť, raz za čas odovzdať koberec profesionálnej čistiarni. Najlepšou prevenciou proti plesniam je nedržať koberec v mokrých a vlhkých miestnostiach.

Koberec, viacfarebný, 57x90 cm, TAREOK Koberec, viacfarebný, TAREOK