12 sedačiek v rôznych štýloch, z ktorých si vyberie každý. Retro alebo škandinávsky štýl?

12 sedačiek v rôznych štýloch, z ktorých si vyberie každý. Retro alebo škandinávsky štýl?

Hľadáte inšpirácie pre svoj domov? Zozbierali sme pre vás 12 sedačiek pre rôzne interiérové štýly. Nezáleží na tom, či zariaďujete váš prvý byt alebo dom, alebo ste sa pri rekonštrukcii zamerali na nejaký štýl. V tomto článku nájdete rady a nápady, ktoré vám pomôžu vybrať vašu srdcovku. Sedacia súprava je dominantou obývacej izby a preto záleží na tom, aby vám sedela nielen po praktickej stránke, ale aj vizuálne doplnila váš štýl bývania.

Rohová rozkladacia sedačka, terakota, ľavá, LEGAS Rohová rozkladacia sedačka, LEGAS

1. Sedačka v klasickom štýle

Klasický štýl sa nedá veľmi špecifikovať. Ovplyvňuje ho história aj moderna. Je však veľmi elegantný. Typické preň sú kvalitné materiály a prepracované detaily. Kombinujú sa lesklé povrchy s matnými, vzory sú decentné, často ide o tón v tóne. Z materiálov prevláda drevo a kov. Klasický štýl rozhodne nie je výstredný. Aj pri doplnkoch odporúčame držať sa pri zemi. Klasický interiér spoznáte podľa použitých farieb. Ide skôr o tlmené neutrálne tóny, neodporúčame experimentovať s výraznými odtieňmi.

Sedacia súprava, látka Soro 97 tmavosivá/90 sivá, ľavá, EMILY ROH Sedacia súprava, EMILY ROH

2. Sedačka v modernom štýle

Moderne dávajú prednosť predovšetkým prakticky založení ľudia. Nábytok musí byť predovšetkým funkčný a pohodlný. Vhodný je aj do malých priestorov. Používajú sa hlavne svetlé farby a čisté línie, a práve tieto vlastnosti dokážu opticky zväčšiť aj malú miestnosť. Kombinujú sa materiály ako drevo, kov, plast aj sklo. Moderné interiéry sú elegantné a svieže. Sedacia súprava by mala byť elegantná, mať vhodnú farbu a použitý materiál. Sedačka pri modernom štýle zohráva v obývacej izbe hlavnú úlohu.

Sedacia súprava, zelená, pravá, SELBY Sedacia súprava, SELBY

3. Sedačka v ultramodernom štýle

Ultramoderna má veľa spoločných znakov s modernou. Taktiež prevláda kov, drevo, sklo a plast. Zároveň sa tento štýl spája s jednoduchými prvkami a čistými líniami. Ultramoderný štýl sa vyznačuje použitím doplnkov, ktoré súvisia s technológiami a pokrokom. Sedačky sú obohatené o bluetooth reproduktory, LED posvietenie a pod.

Rohová sedacia súprava s elektronickými doplnkami, eko biela /látka sivá , LUXLAREDO Rohová sedacia súprava s elektronickými doplnkami, LUXLAREDO

4. Sedačka v minimalistickom štýle

Pre minimalizmus je typické: menej je viac. A to doslova! Nábytok má jednoduché čisté línie, je elegantný a v striedmych farbách a vzoroch. Základnou farbou je biela, ktorú dopĺňa čierna, sivá či béžová. Interiér v minimalistickom štýle sa vyznačuje otvoreným vzdušným priestorom, prehľadnosťou a poriadkom. Tento štýl milujú ľudia, ktorým prekážajú výrazné vzory a veľa vizuálnych podnetov.

Sedacia súprava, hnedá/čierna, NIELIS Sedacia súprava, NIELIS

5. Sedačka v industriálnom štýle

Často sa označuje ako priemyselný štýl. Rozoznáte ho veľmi ľahko. Ak ste v interiéri priznali surové stavebné materiály, vaše bývanie môžete pokojne zaradiť do industriálneho štýlu. Surový betón, staré tehly a oceľ. Ak chceme ísť ešte ďalej, spomenieme viditeľné pôvodné rozvody potrubia. Ďalším častým materiálom je drevo – drevené trámy, podlahy a obklady. Z tkanín sa uprednostňuje predovšetkým koža.

Sedacia súprava v tvare U, ekokoža biela, pravá, BITER U Sedacia súprava v tvare U, BITER U

6. Sedačka v štýle Glamour

Ide o luxusný okázalý štýl. Ak by sme chceli slovo Glamour preložiť, vyšlo by nám z toho „krása“ alebo „šarm“. A presne taký je aj nábytok v Glamour štýle. Luxus je znásobený lesklými kovmi, sýtymi farbami, trblietkami a mäkkými honosnými textíliami. Glamour interiér je snaha o nevšednú atmosféru, pôsobí nedostupne a záhadne. Nábytok je veľmi podobný nábytku z baroka či rokoka, má však už modernejšie črty. Často sú sedačky a kreslá tvorené výraznými látkami, ktoré už na prvý pohľad pôsobia mäkko a pohodlne.

3-sed, smaragdová/čierna/gold mosadz zlatá, SOMY 3 Pohovka, SOMY 3

7. Sedačka v provensálskom štýle

Štýl nabitý Francúzskom. Provensálsky štýl je vzdušný, svetlý a ľahký. Detaily sú romantické, typická je levanduľa, med a doplnky z francúzskeho vidieka. Používajú sa pastelové farby, najmä fialová, ružová, modrá, sivá, slonovinová, krémová, mentolová a pod. Bielu nahrádzajú výraznejšie odtiene, napríklad biela so žltým nádychom alebo biela s modrým tónom. Nesmú chýbať kvetinové vzory. Nábytok by mal byť skôr v klasickom štýle a vytvárať spolu s doplnkami vidiecku pohodu.

Sedacia súprava, mentolová, pravá, MILOR Sedacia súprava, MILOR

8. Sedačka v škandinávskom štýle

Tento štýl je ovplyvnený severskou kultúrou. Charakteristické sú svetlé farby, jednoduchosť a čisté línie. Nábytok zo svetlého dreva miestnosť rozjasní. Jednoduchšie kúsky môže dopĺňať jeden výrazný, napríklad výrazná sedacia súprava v tmavšom odtieni. Bielu farbu často dopĺňajú výrazné geometrické vzory a odvážne farebné akcenty. Škandinávsky štýl počíta s množstvom úložného priestoru, je praktický, jednoduchý a zároveň jemne okázalý.

Sedacia súprava, tyrkysová, VINCENT ROH U Sedacia súprava, VINCENT ROH U

9. Sedačka vo Vintage štýle

Vintage štýl spája staré prvky, historické kúsky s novými modernými. Ide hlavne o nábytok, ktorý ste zdedili po rodičoch či starých rodičoch. Vintage štýl siaha do minulosti, je jemný s ozdobnými prvkami a romantický. Farby sú tlmené a pastelové. Biela, hnedá, tehlové odtiene, zelená, horčicová, sivá aj petrolejová. Charakteristická je patina, či už na nábytku alebo na doplnkoch.

Rozkladacia pohovka, modrá látka, COLUMBUS Rozkladacia pohovka, COLUMBUS

10. Sedačka v retro štýle

Retro štýl prenáša 50.-70. roky minulého storočia do súčasnosti. Plastový nábytok, metalický povrch, dobové plagáty, nápadité vzory, retro kuchynské doplnky. Farby sú dynamické, odvážnejšie odtiene červenej, modrej, oranžovej, fialovej, ružovej a striebornej. Nábytok má často atypický vzor, sedačka sa dopĺňa výraznými vankúšmi. Priestor doplňte lampou v nezvyčajnom tvare alebo výrazným lustrom.

Trojsed, rozkladací, hnedý, MILO 3 SED Trojsed, rozkladací, MILO 3 SED

11. Sedačka v štýle grandmillennial

Grandmillennial je pomerne čerstvý nový štýl bývania. Keď ho chceme charakterizovať, jednoducho môžeme povedať, že tento štýl je plný prvkov, s ktorými sme sa stretávali v dome starých a prastarých rodičov. Ide o zastarané, možno až nevkusné prvky, ktoré v správne zariadenej izbe dostanú novú tvár. Typické sú veselé výrazné farby a výrazné vzory. Kvety na čalúnenom nábytku, na obruse či na závesoch nesmú chýbať.

Sedacia zostava 3+1+1, látka béžová/tmavý orech, METY Sedacia zostava 3+1+1, METY

12. Sedačka v štýle Chesterfield

Štýl Chesterfield má korene v starodávnom Anglicku. Typické je masívne drevo, luxusné tkaniny, a ozdobné prvky. Sedačka má valcové opierky na ruky, ktoré sú rovnako vysoké ako chrbtové operadlo. Na čalúnenie sa často používa tmavá koža s výraznými gombíkmi, ktoré sú vsadené hlboko do čalúnenia. Modernejšie kúsky sú dnes už dostupné aj v ľahších svetlejších farbách, no charakteristické črty sú zachované.

Luxusný 3-sed, svetlohnedá, TIFANY 3 Luxusný 3-sed, TIFANY 3