5 dôvodov, prečo kúpiť posteľ z masívu

5 dôvodov, prečo kúpiť posteľ z masívu

Má svoju charakteristickú vôňu. Jeho povrch je pokrytý originálnou kresbou dreva. Je pevný, stály, odolný, a predovšetkým zdravotne nezávadný. Čo je to?

Poznáte riešenie tejto nenáročnej hádanky? Ak ste tipovali masív alebo masívne drevo, trafili ste do čierneho. Drevo sa opäť teší veľkej obľube. Už niekoľko desaťročí patrí medzi top materiály, ktoré sa používajú na výrobu nábytku. Ak uvažujete nad kúpou novej postele, dajte si poradiť a voľte posteľ z kvalitného masívneho dreva.

Nábytok z masívneho dreva

Väčšina z nás sa prikláňa k tvrdeniu, že nábytok z masívneho dreva vyzerá naozaj krásne. Nábytok z masívu vnáša do našich príbytkov kvalitu, interiér je zariadený klasicky a tradične, a predsa moderne a trendovo. Po vstupe do miestnosti vás obklopí príjemná atmosféra. Izby pôsobia útulným a hrejivým dojmom. Ihneď získate pocit, že ste prišli domov.

Mnohých od kúpy masívneho nábytku odrádza vyššia počiatočná investícia. Áno, priplatíte si, avšak platíte za kvalitu. Správne vyrobený nábytok z masívneho dreva je odolný a navrhnutý tak, aby vydržal celé generácie. Odoláva opotrebeniu, ktoré súvisí s jeho každodenným používaním, navyše vyžaduje minimálnu údržbu.

Na výrobu nábytku sa používajú rôzne dreviny. Rozdiely sú v kresbe dreva, tvrdosti, vo veku atď. Najčastejšie používané drevo v našich končinách je buk, dub, borovica a orech. Niektorí výrobcovia zahrnuli do výroby aj exotické dreviny, ako mahagón, akácia, čílsky dub, americký topoľ, eukalyptus a mnoho iných. Masívne drevo sa pred použitím upravuje morením, lakovaním a olejovaním.

 

 

Posteľ s prístelkou Intro Posteľ Intro z borovicového dreva s prístelkou. Zdroj: temponabytok.sk

5 dôvodov, pre ktoré sa oplatí investovať do postele z masívneho dreva

Pred kúpou treba mať na pamäti, že posteľ nekupujete každý deň, ide o dlhodobú investíciu. Možno práve týchto päť faktorov vás presvedčí o tom, že posteľ z masívu je pre vás tá najlepšia voľba.

 

1. Odolný a trvácny materiál

Ako sme už spomínali, prírodné drevo je odolný materiál, ktorý si svoje vlastnosti a kvality dokáže udržať desiatky rokov. Aj na masíve, tak ako na ostatných materiáloch, sa postupne odzrkadlí zub času. Škrabance, praskliny, neodstrániteľné škvrny – poškodenia, ktoré zvyčajne znižujú hodnotu nábytku. Pri masíve to neplatí. Škrabance si nevšimnete, stanú sa súčasťou pôvodnej kresby dreva, nábytok sa stáva originálom. Často sa stretávame s tým, že nábytok z masívneho dreva sa neskôr považuje za rodinné dedičstvo.

Postele z masívu sa najčastejšie vyrábajú z buka. Buk je tvrdý typ dreva, a vďaka nemu sú aj postele veľmi odolné a dlho vydržia. Navyše, tvrdosť dreva zaručuje absolútnu stabilitu, takže posteľ nevŕzga.

 

Masívna posteľ Marinella Posteľ Marinella s prístelkou a šuplíkmi. Zdroj: temponabytok.sk

2. Originalita

Keďže sa na výrobu používa prírodné drevo, môžete si byť istí, že nikto iný nebude mať rovnakú posteľ ako vy. Žiadne dva kusy dreva nie sú rovnaké. Dokonca aj drevo z jedného druhu sa môže mierne líšiť v závislosti od veku stromu, poveternostných podmienok a spôsobu, akým bolo drevo spracované. Zatiaľ čo dve lôžka z tej istej kolekcie môžu z diaľky vyzerať rovnako, pozrite sa trochu bližšie a všimnete si, že každé z nich má inú kresbu dreva a jedinečné vlastnosti.

Mnoho ľudí to uprednostňuje, pretože majú radi nábytok, ktorý sa nedá replikovať. Vaša posteľ je  jednoducho originál.

 

 

Borovicová posteľ Austin Posteľ Austin z borovicového dreva pre dvoch. Zdroj: temponabytok.sk

3. Jednoduchá údržba

Údržba a starostlivosť o nábytok z prírodného dreva je veľmi jednoduchá. Stačí ho pravidelne vyčistiť suchou alebo vlhkou handričkou, aby ste mu vrátili originálny vzhľad. Ak sa vám však postupom času zdá, že drevo je príliš suché, zľahka ho pretrite citrónovým olejom, podľa odporúčania odborníkov.

Udržujte drevený nábytok mimo ohrievačov a radiátorov. Nevystavujte ho dlhotrvajúcemu slnečnému žiareniu. Teplo a slnečné svetlo môžu drevo vysušiť. Drevo sa rozširuje a zmršťuje, mení sa v závislosti od stupňa vlhkosti vo vzduchu. Udržujte rovnomernú úroveň vlhkosti vo svojom dome, aby ste čo najdlhšie zachovali prirodzený vzhľad postele. V zime používajte zvlhčovač a v lete klimatizáciu.

 

 

Posteľ Maxi Posteľ s úložným priestorom Maxi. Zdroj: temponabytok.sk

4. Drevo je obnoviteľný materiál

Posteľ patrí medzi nábytok s denno-denným využitím. Denne na drevo pôsobia rôzne faktory, dochádza k jeho opotrebeniu, často k poškodeniu. Výhodou masívneho dreva je, že ho viete ľahko a bez väčších nákladov zrenovovať a vrátiť mu originálny vzhľad. Najľahšie sa obnovuje povrch dreveného masívu, ktorého povrchovú úpravu stačí len zbrúsiť a znovu natrieť novým transparentným lakom. Pri oprave povrchu sa často stretávame s ryhami, odreninami alebo chýbajúcou dyhou. Škáry je nutné vyplniť tmelom a zaistiť tak celistvosť povrchu. Keď je práca kvalitná, nemusí byť poškodenie viditeľné. Zacelená škára bude vyzerať ako vrodená nedokonalosť dreva.

Často používané a nenáročné je pretieranie starého tmavého nábytku svetlou farbou. Platí zásada, že náter sa nanáša na dobre odmastený, suchý a mierne zdrsnený povrch. Rovnako je dôležité, aby boli všetky rozlepené spoje zlepené a skrutky dotiahnuté. Pri veľkých plochách je lepšie farbu nanášať striekaním.

 

5. Nábytok na mieru

Chystáte sa zariadiť spálňu a máte určitú predstavu? Chodíte od jedného obchodu s nábytkom k druhému a stále nemôžete nájsť nič, čo by sa aspoň sčasti priblížilo vašej predstave? Navštívte výrobcu masívneho nábytku. Výrobca nábytku na mieru vám ponúkne presne to, čo hľadáte. Takto zhotovená posteľ bude originál a vďaka produkcii v malom bude materiál opracovaný citlivejšie a najmä kvalitnejšie než v prípade hromadnej výroby. Výhodou výroby masívneho nábytku na mieru je možnosť prísť s vlastnými nápadmi, a tak do bodky naplniť svoje predstavy o vysnívanej posteli.


 

 

 

Posteľ z borovicového dreva Lucas Manželská posteľ Lucas môže byť príkladom pre posteľ vyrobenú na mieru. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak ešte stále váhate nad kúpou masívnej postele, prečítajte si fóra na internete, kde ľudia prezentujú svoje skúsenosti s nábytkom z prírodného dreva. Ich spokojnosť vás presvedčí o tom, že sa oplatí siahnuť hlbšie do peňaženky. Krásu a vôňu postele z masívu si zaručene budete užívať dlhé roky.