5 vecí, ktoré potrebujete vo svojej domácej kancelárii

5 vecí, ktoré potrebujete vo svojej domácej kancelárii


Keď pracujete doma, dokonca aj na čiastočný úväzok, po čase zistíte, že provizórna pracovná plocha na kuchynskom pulte alebo jedálenskom stole nie je tým najlepším riešením. Mať vyhradenú domácu kanceláriu, aj keď je kompaktná, predstavuje veľký rozdiel v pohodlí a produktivite. Len čo ste si vybrali izbu alebo oblasť pre svoje pracovné povinnosti z domu, tu je päť dôležitých prvkov, ktoré by váš home-office zaručene mal mať.

1. Pohodlná stolička

Ak veľkú časť pracovného dňa presedíte pri stole, uistite sa, že máte pre túto prácu to správne kreslo. Toto je obzvlášť dôležité, ak pracujete na počítači. Pri výbere kresla stavte na kvalitu a pohodlie. Voľte ergonomicky tvarované kreslo, ktoré podporuje váš chrbát, a zároveň správne držanie tela. Medzi funkcie, ktoré by vaša stolička mala poskytovať, patrí nastaviteľné sedadlo a operadlo, nastaviteľné opierky na ruky, otočné sedadlo, takže sa môžete ľahko dostať dnu a von z kresla a dosiahnuť veci bez namáhania.

Podrobnejší návod, ako si vybrať to správne kancelárske kreslo, sme priniesli v blogu Ako si vybrať správne kancelárske kreslo, aby ste predišli bolestiam chrbta.

Kancelárske kreslo Izidor v čiernej ekokoži Kancelárske kreslo Izidor

Zatiaľ čo niektorí ľudia dávajú prednosť stoličke v minimalistickom dizajne, iní hľadajú mohutnejšiu, vyššiu, luxusnejšiu. Nezáleží na tom, aký typ si vyberiete, nezabudnite počas práce občas vstať, natiahnuť si končatiny a prejsť sa minimálne z miestnosti do miestnosti. Ak máte vo svojej domácej kancelárii dostatok priestoru, zahrňte do nej malú pohovku alebo kreslo na oddych alebo čítanie.

Malá pohovka Laurel v sivej látke pred oknom Pohovka Laurel 3D náhľad na pohovku Laurel

2. Pracovná plocha, ktorá vyhovuje vašim potrebám

Veľkosť vášho stola alebo pracovnej plochy závisí od veľkosti vašej kancelárie a tiež od rozpočtu. Zvážte rôzne typy stolov. Pracovnú plochu dokáže zastúpiť aj kreatívne usporiadanie iných kusov nábytku. Zamyslite sa nad tým, ako budete pracovať a aké veci potrebujete mať na dosah. Aby ste si udržali svoju pracovnú plochu elegantnú, investujte do atraktívnych organizérov. Nájdite miesto pre niekoľko políc alebo šuplíkov na veci, ktoré používate. Svoj odkladací priestor potrebujú mať aj tie veci a predmety, ktoré síce tak často nepotrebujete, no sú pri vašej práci nevyhnutné.

Písací stôl Vendi v prevedení dub sonoma Písací stôl Vendi

Univerzálny písací stôl vám umožní prispôsobiť pracovný priestor vašim potrebám. Rohový pracovný stôl efektívne vytvára dve pracovné stanice, jednu pre prácu s počítačom a jednu na akúkoľvek inú prácu, súvisiacu s vašimi povinnosťami. Pracovný stôl má tiež dostatočný priestor na umiestnenie tlačiarne alebo inej elektroniky.

Rohový písací stôl Tale v prevedení biela a dub sonoma Rohový písací stôl Tale

3. Miesto pre všetko

Väčšina kancelárskej práce sa nezaobíde bez papiera. Pracovné dokumenty, doklady, tlač, literatúru, ale aj ostatné bežné papiernické pomôcky udržiavajte v šuplíkoch, skrinkách a na policiach. Voľte skrinku či regál s otvoreným aj uzavretým odkladacím priestorom.

Kancelárska zostava Johan v prevedení slivka Kancelárska zostava Johan

Ak gro vašej práce tvorí práca na počítači, možno vám na dokumenty postačí kontajner na kolieskach. Pohyblivá jednotka zvyčajne ponúka malý šuplík na kancelárske potreby a väčší šuplík či skrinku na spisy.

Kancelárska zostava Oscar v prevedení americká čerešňa Kancelárska zostava Oscar

4. Osvetlenie pracovného priestoru

Štandardné stropné svetlo, ktoré poskytuje celkové osvetlenie, je iba východiskovým bodom pre domácu kanceláriu. Tiež by ste mali myslieť na dobré osvetlenie úloh. Najlepšia kombinácia je stolová lampa, stojacia lampa na zvýšenie svetla, a samozrejme prirodzené svetlo z okien. Stolovú lampu nasmerujte tak, aby svetlo prichádzalo zboku, čo pomáha predchádzať namáhaniu očí.

LED lampa WO53 strieborná LED lampa WO53

5. Elektrické zásuvky pre zariadenia

Ak bývate v staršom dome, elektrické zásuvky môžu byť obmedzené. Uistite sa, že máte dosť zásuviek, a hlavne, že sú na správnych miestach. Voľte stoly s pripravenými otvormi na káble, aby ste káble dokázali udržať mimo pracovnej plochy. Ak však plánujete voľne stojací stôl, môžete použiť podlahové vývody a kryty káblov, aby bola kabeláž čistá a bezpečná.

Písací stôl Bany v prevedení dub sonoma Písací stôl Bany

Zútulnite si kanceláriu, aby ste sa cítili naozaj ako doma

Pridajte izbové rastliny. Zeleň je dobrá pre dušu. Do domácej kancelárie preto zakomponujte niekoľko izbových rastlín alebo sukulentov. Mnohé izbové rastliny sú cenené pre svoju vlastnosť čistiť vzduch, takže vám tiež pomôžu pri ľahkom dýchaní počas práce. Pracovným priestor nemusí byť iba o pevných a ostrých hranách a elegantných líniách. Mäkkosť a pohodlie môžete zvýšiť pridaním dekoratívnych textílií a vankúšov. Biela môže byť v pracovnom prostredí pokojná a nerušivá, ale tiež môže vyzerať trochu sterilne a chladne. Umiestnením vzorkovaného koberca môžete zmeniť vnímanie priestoru. Cieľom je vytvoriť priestor, kde sa budete radi zdržiavať, preto si vyberte vzory a povrchové úpravy, ktoré vás povzbudia k tomu, aby ste tých pár metrov z kuchyne do vášho home-office vykonávali v pozitívnom duchu. Rýchlu zmenu dokáže urobiť aj klasická korková nástenka, ktorá bola obľúbená v 70. rokoch. Sem si môžete pripnúť poznámky, zoznamy a obľúbené umelecké diela a vyčistiť tak cenný priestor na stole.

Korková tabuľa v domácej pracovni Ozdobte si svoju domácu pracovňu. Zdroj: pinterest.com

Práca z domova prináša niekoľko výhod. Treba však spomenúť, že pri práci na spôsob home office po čase prestanete rozlišovať pracovné a domáce prostredie, čo často vedie k zvýšenému stresu a strate pohodlia, ktorú domov ponúka. Správnym prístupom tomu však môžete predísť. Oblasť, ktorú si vyhradíte na domácu pracovňu, neprestávajte považovať za pracovný priestor. K práci pristupujte zodpovedne. Rozvrhnite si čas a stanovte si pracovný harmonogram. Iba tak budete viac vnímať výhody domácej kancelárie ako jej nevýhody.